Wijnen uit Zwitserland hebben een geschiedenis die meer dan 2000 jaar teruggaat, maar het heeft niet zoveel aandacht gekregen op het wereldwijde wijnpodium. De witte Pinot Noir en Chasselas wijnen van het land beginnen echter internationale erkenning te krijgen. De regio Wallis en het gebied rond het Meer van Genève, met name La Cote en Lavaux, zijn essentieel om het gevarieerde en adembenemende alpine wijnterroir van Zwitserland te laten zien. Lavaux staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
De wijnscène van Zwitserland wordt sterk beïnvloed door de buurlanden. De Duitstalige noordelijke regio's zijn voorstander van cépagewijnen, een Germaanse traditie. Maar de zuidwestelijke Franstaligen (Genève, Vaud, Wallis) geven de voorkeur aan Franse druiven zoals Chasselas, Pinot Noir, Gamay en Merlot. Ondertussen geniet het door Italië beïnvloede Ticino van zijn beroemde rode Merlot.
Zwitserland verbouwt zijn druiven dichtbij de landsgrenzen. Grote wijngaarden liggen in de zuidwestelijke gebieden rond het Meer van Genève. De regio Wallis heeft ook wijngaarden langs de rivier de Upper Rhône. Neuchatel staat bekend om zijn witte wijnen en oeil-de-perdrix rosés in het westen. Oost-Graubunden en noordelijke delen zoals Aargau, Schaffhausen en Zürich dragen ook bij aan de productie van Zwitserse wijnen.