Wijnen van Carte Blanche

Carte Blanche

Carte Blanche staat voor een toewijding aan het produceren van exclusieve, luxe wijnen in Amerika, geïnspireerd door de klassieke Franse wijntraditie. Met het concept "terroir" als kernbegrip heeft Carte Blanche zijn zinnen gezet op Napa Valley, Californië, met de vastberadenheid om unieke wijnen van wereldklasse te creëren. De naam "Carte Blanche" zelf betekent een schone lei, een kans om een onderscheidend pad in de wijnbouw te smeden.

Carte Blanche werd in 2007 opgericht door Nicholas Allen, in samenwerking met wijnmaker Luc Morlet (van Morlet Family Wines) in 2008, en begon aan een reis om specifieke wijngaardsites te selecteren, elk met zijn eigen unieke persoonlijkheid, om wijnen te creëren die zich onderscheiden door precisie, evenwicht en distinctie.

Het verhaal van Carte Blanche is verweven met een rijk familie-erfgoed in de wijnwereld. Nicholas Allan is namelijk de kleinzoon van Clarence Dillon. De familie Dillon, bekend van de aankoop van Chateau Haut-Brion in 1935 en Chateau La Mission Haut-Brion in 1983, speelt al bijna een eeuw een belangrijke rol in de wijnindustrie. Het was in deze wijngerichte omgeving dat de passie voor wijnmaken werd aangewakkerd.

Opgroeiend op een boerderij in Bedminster, New Jersey, omringd door generaties familiegeschiedenis, werd wijn een symbool van feest en traditie. De erfenis van dit trotse familie-erfgoed, dat van generatie op generatie werd doorgegeven, wakkerde de interesse in wijnproductie aan. Een cruciaal moment kwam toen het geschenk van een grootmoeder, een lakzegel met initialen, het wijnbouwersmerk werd voor Nicholas Allen Wines. Dit merkteken symboliseerde de samensmelting van kunst en technologie, de alliantie tussen wijnmaker en natuur.

De filosofie van Carte Blanche draait om een diep respect voor het terroir, waarbij de verantwoordelijkheid wordt erkend om de geschenken van de aarde te eren. In 2014 verwelkomde het wijnhuis Helen Keplinger als nieuwe wijnmaker, waardoor de toewijding aan deze mantra werd versterkt. Elk wijnjaar wordt een viering van Carte Blanche, een canvas voor artistieke expressie dat de essentie van enkelvoudige of meervoudige wijngaarden, druivenrassen en appellations vastlegt. Geworteld in hands-on wijnbouw, nauwgezet wijngaardbeheer en een fusie van klassieke vinificatietechnieken aangepast aan het unieke terroir van Noord-Californië. Elke fles Carte Blanche wijn bevat de essentie van de wijnoogst, het druivenras en het land waar de wijn vandaan komt.

Recente onderscheidingen getuigen van de uitzonderlijke kwaliteit van Carte Blanche wijnen. De 2019 Cabernet Sauvignon Beckstoffer Missouri Hopper Vineyard kreeg een 97-punten beoordeling van Robert Parker's Wine Advocate, als voorbeeld van de pluchen en fluweelachtige kenmerken van Napa Cabernet. Met zijn diepe, intense smaakprofiel, verzacht door een lange, elegante afdronk, is deze wijn een bewijs van Carte Blanche's streven naar uitmuntendheid.

Ondanks het feit dat Carte Blanche nog maar relatief kort bestaat, heeft het al verschillende topscores en beoordelingen ontvangen van gerenommeerde critici. De 2009 Cabernet Sauvignon kreeg 94 punten van zowel Robert Parker's The Wine Advocate als van Wine Enthusiast Magazine. Dezelfde cuvée scoorde zelfs 95 Parker punten in 2014 en 2016 en maar liefst 97 in 2015.

Lees meer
Carte Blanche
Aan favorieten toegevoegd