Wijnen van Arterberry Maresh

Arterberry Maresh

Jim Maresh startte zijn carrière als reserveofficier van de marine in Portland. Nadat hij jaren door het hele land had gereisd, verliet hij de marine en koos hij voor een corporate functie als bedrijfsanalist. Totdat hij verliefd werd op de ‘red hills of Dundee’ in Oregon. In 1959 kocht Jim een landgoed met 10 hectare grond. Daar stonden toen nog pruimen-, hazelnoot- en kersenbomen op aangeplant. Het werd een grote uitdaging, want een agrarische achtergrond had hij niet. Jim: “My only exposure to Agriculture was when I passed the Ag building on the Madison campus!”. Gelukkig waren de boeren uit de omgeving zeer behulpzaam en hebben zij hem de fijne kneepjes van het vak geleerd. Toen zij met pensioen gingen hebben ze hun stukken land dan ook aan Jim verkocht. Hierdoor groeide zijn bezit uit tot zo’n 65 hectare. De eerste jaren onderhield Jim gewoon de pruimen- en kersenbomen. Door de drooglegging in de nabijgelegen stad Newberg dacht niemand aan het potentieel van wijn, dus kersen leken een betere investering. Pas na 10 jaar werden de eerste percelen omgeploegd. Hedendaags is Arterberry Maresch niet alleen de op vier na oudste wijngaard in Oregon, maar ook de oudste gelegen aan Worden Hill Road.

Het wijnhuis staat bekend om zijn fantastische pinot noir en chardonnay wijnen. De pinot noir wijnstokken zijn klonen uit Pommard (Bourgogne) en Wädenswil (Zwitserland). Het fruit is onder andere afkomstig uit de top percelen Weber, Juliard en Winderlea. Na de vergisting rijpen de meeste wijnen voor gemiddeld 18 maanden in eikenhouten vaten. Het aandeel nieuw hout wordt bewust laag gehouden. De wijnen zijn harmonieus en zeer complex. In totaal worden er 10 verschillende cuvées geproduceerd. Daarnaast wordt er elk jaar één vat uitgegeven onder de naam Loie’s Wine. Loie was de vrouw van Jim en zij hielp regelmatig kinderen met lezen. Daarom wordt de opbrengst van deze wijn in zijn geheel gedoneerd aan Dundee Reading Fund.

Eén van de kinderen van Jim en Loie is Martha. Zij trouwde met Fred Arterberry, een van de eerste wijnmakers in Oregon. Samen kregen zij zoon Jim Arterberry Maresh, die sinds enkele jaren zorg draagt over het wijnhuis. Hij vertegenwoordigt de derde generatie van de familie Maresh die op de boerderij werkt. Al op 27-jarige leeftijd werd Jim uitgeroepen tot Best Young Oregon Winemaker!

2019 wordt gezien als dé iconische vintage. Van deze vintage scoorden de drie wijnen: Pinot Noir Maresh Vineyard, Pinot Noir Weber Vineyard en Pinot Noir Winemaker’s Reserve 98 punten. Ook andere jaargangen van Arterberry Maresh worden zeer gewaardeerd door professionele wijnbeoordelaars als Robert Parker, Wine Spectator en Wine Enthusiast.

Lees meer
Arterberry Maresh
Aan favorieten toegevoegd