Spottswoode is een van de oudste wijnhuizen in de Verenigde Staten, met een geschiedenis die teruggaat tot 1882. Het begon allemaal toen de familie Schonewald een stuk land kocht in St. Helena om daar een zomerverblijf te creëren, waar ze ook bijna 7 hectare aan wijngaarden plantten.
Twee jaar later werd een deel van deze wijngaard verkocht aan de familie Kraft, die op het terrein een Victoriaanse boerderij bouwde. Ze richtten ook een wijnkelder in en begonnen met het produceren van wijn onder de naam Old Kraft. Zowel de boerderij als de wijnkelder worden vandaag de dag nog steeds gebruikt door Spottswoode. De vaten Spottswoode Estate Cabernet Sauvignon liggen te rijpen in de kelder, terwijl de boerderij dienstdoet als kantoor.
Op het stuk land dat de familie Schonewald behield, bouwden ze een prachtig huis in Victoriaanse stijl, dat nog steeds prijkt op de etiketten van Spottswoode. Het landgoed bleef in de familie Schonewald tot 1906, toen het werd verkocht aan Joseph Bliss. Echter, twee jaar later verkocht Bliss het aan Dr. George Allen, die het landgoed de naam Lyndenhurst gaf. Tegenwoordig is Lyndenhurst de naam van Spottswoode’s wijn die wordt gemaakt van jongere wijnstokken.
De familie Allen hield het landgoed ook slechts twee jaar in bezit voordat ze het verkochten aan Susan Spotts, die de naam van het landgoed veranderde in Spottswoode. Dit keer bleef het landgoed generaties lang in handen van de familie Spotts, totdat het in 1972 werd verkocht aan de familie Novak, die nog steeds eigenaar is van Spottswoode.
Jack en Mary Novak kochten het landgoed om hun vijf kinderen in een rustige omgeving te laten opgroeien. Ze kochten daarnaast nog 6 hectare aangrenzend land en besloten de wijngaarden opnieuw te beplanten met Cabernet Sauvignon, Zinfandel en Sauvignon Blanc.
Helaas overleed Jack Novak onverwacht in 1977. Mary besloot echter te blijven en hun gezamenlijke droom na te jagen. Ze nam het beheer van de wijngaarden op zich en voltooide succesvol de eerste oogst. In die tijd werden de druiven verkocht aan gerenommeerde wijnhuizen zoals Duckhorn, Robert Mondavi en de familie Shafer. De druiven waren van zulke uitzonderlijke kwaliteit dat John Shafer Mary aanmoedigde om haar eigen wijn te produceren.
Mary nam wijnconsultant Tony Soter in dienst als wijnmaker, en in 1982 produceerden ze de eerste jaargang van Spottswoode Cabernet Sauvignon, met een productie van 1.200 kisten. De wijnen kregen onmiddellijk veel lof, maar Tony Soter wilde de wijngaarden nog verder verbeteren. In 1985 begon hij met het omzetten van de wijngaarden naar biologische landbouw—een praktijk die in die tijd ongebruikelijk was. In 1992 ontving Spottswoode de officiële certificering voor biologische landbouw.
In 1987 trad Mary’s dochter Beth in dienst bij Spottswoode, en in 1998 nam ze de rol van haar moeder over als CEO. In 1992 sloot ook Beth’s zus Lindy zich aan bij het familiebedrijf, waar ze de verkoop op zich nam.
In de loop der jaren, na het pensioen van Tony, werd Rosemary Cakebread wijnmaker bij Spottswoode, gevolgd door Jennifer Williams, en vandaag de dag is Aron Weinkauf de wijnmaker. Beth blijft de rol van CEO vervullen, terwijl Lindy verantwoordelijk is voor de marketing.
Spottswoode is door de jaren heen een oase van rust gebleven. De wijngaarden worden nog steeds biologisch verbouwd, en op het landgoed zijn zelfs kippen, geiten, varkens, bijenkorven en talloze vogelhuisjes te vinden. Hoewel de natuur hun hoogste prioriteit blijft, blijven ze ook innoveren op het gebied van wijnproductie, waarbij ze al meer dan 50 jaar de top wijnen van Napa Valley weten te produceren.
Lees meer