Wijnen van Sloan

Sloan

Op de oostelijke heuvels van Rutherford vind je het wijnhuis Sloan Estate. Het domein ligt op 250 meter hoogte en dit biedt niet alleen gunstige omstandigheden, maar ook een waanzinnig uitzicht over de Napa-vallei. In 1998 wordt het wijnhuis gekocht door Stuart Sloan, bekend van Sloan Capital Companies. Twee jaar na dato komt de eerste vintage op de markt. In 2011 neemt zakenman Sutong Pan het gehele domein over.

In 1997 zijn de eerste wijnstokken aangeplant op een mineraalrijke bodem met vulkanische gesteente. Het domein neemt totaal 16 hectare in beslag, waarvan vijf hectare bestaat uit wijngaarden. De combinatie van de hoogte, de bodem en de verkoeling vanuit zee zorgen voor de juiste rijpingsomstandigheden. Cabernet sauvignon is het belangrijkste druivenras. Daarnaast staan er kleine hoeveelheden merlot, cabernet franc en petit verdot aangeplant.

De wijngaarden worden met de hand geoogst in meerdere rondes. Dit wordt vroeg in de ochtend gedaan zodat de trossen koel de kelder in komen. De druiventrossen krijgen eerst een koude inweking van 7 dagen voordat de vergisting gestart wordt. Daarna worden de wijnen opgevoed op Frans eiken, wat voornamelijk bestaat uit nieuw hout.

Het paradepaardje van het wijnhuis is de Sloan Proprietary Red. Dit is een blend van cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc en petit verdot. Een gelaagde wijn met veel intense fruitaroma’s, complexiteit en een goede balans tussen de zuren en tannines. De andere wijn van Sloan is Asterisk. Deze cuvée maakte zijn debuut in 2004. Ook dit is een blend, maar deze bestaat hoofdzakelijk uit cabernet sauvignon. Beide wijnen hebben een goed bewaarpotentieel en gaan zeker wat jaren mee.

De totale productie bestaat uit zo’n 500 á 600 kisten per jaar. De wijnen worden verkocht via een allocatielijst en zijn daarom lastig te verkrijgen. Dit maakt de vraag naar de wijnen nóg groter! De iconische jaargangen van Sloan zijn 2002 en 2007.

Lees meer
Sloan

Wijnen van van Sloan

Asterisk  |  Proprietary Red
Aan favorieten toegevoegd