Wijnen van Orin Swift

Orin Swift

Dave Phinney is de oprichter van Orin Swift Cellars. Dave vertrok in 1995 naar Florence voor een studie, waar hij in aanraking kwam met de Italiaanse wijncultuur. Vanaf dat moment was het raak. Hij startte als seizoenarbeider bij Robert Mondavi. Na een jaar besloot hij voor zichzelf te beginnen en richtte daarom in 1998 Orin Swift Cellars op. Orin is de tweede naam van zijn vader en Swift is de meisjesnaam van zijn moeder.

Rutherford, Californië is het thuishonk van het wijnhuis. De wijngaarden liggen verspreid in Rutherford en Oakville. Dave begon met een aantal wijnstokken Zinfandel, maar inmiddels staan er ook Cabernet Sauvignon, Syrah, Bonarda, Petite Sirah, Sauvignon Blanc en Chardonnay aangeplant. Daarnaast werkt Phinney met meerdere wijnboeren uit heel Californië. Deze wijnboeren verkopen hun druiven aan het wijnhuis.

De meest beroemde wijn van Orin Swift is The Prisoner. Dit is een Zinfandel gedomineerde blend, aangevuld met Cabernet Sauvignon, Syrah, Petite Sirah en Bonarda. The Prisoner kwam in 2003 met maar 385 kisten op de markt. Inmiddels is deze wijn uitgegroeid tot een ware cultwijn! De labels zijn ware kunstwerken. Elk label heeft een eigen verhaal en inspiratie. Soms is het idee voor het label er eerder dan de wijn. Andere belangrijke wijnen van Orin Swift zijn Mannequin, Machete en Blank Stare.

Om optimale rijpheid te behalen blijven de druiven relatief lang aan de stok hangen. De trossen worden allen apart gevinifieerd, zodat na de vergisting de beste blend samengesteld kan worden op basis van verschillende vaten. Voordat de wijnen gebotteld worden, rijpen de wijnen eerst nog voor een periode op vat.

De wijnen van Orin Swift Cellars zijn ware collectors items. De beste jaargangen zijn: 2001, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016.

Lees meer
Orin Swift
Aan favorieten toegevoegd