Wijnen van Blankiet

Blankiet

Het stel Claude en Katherin Blaniekt hebben jarenlang gezocht naar het perfecte stuk grond aan de voet van het Mayacamas-gebergte in Napa Valley, Californië. Hun wens was om wijnen van wereldklasse te produceren. In 1996 vinden ze het perfecte stuk grond in Yountville.

De oostelijke expositie zorgt voor opwarming van de wijnstokken in de ochtend. De temperatuur wordt getemperd door een koele zeebries vanuit de San Pablo Bay. Door deze koele bries behouden de druiven een goede zuurgraad. De wijngaarden worden ook wel Paradise Hills genoemd. De bodem de Paradise Hills Vineyards bestaat uit onder andere vulkanisch gesteente met een dikke laag klei, zandsteen en leisteen. Claude noemt het zelf een puzzel van microklimaten. Het is bijzonder dat er zoveel verschillen binnen de wijngaarden zijn. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Petit Verdot zorgen hier voor prachtige wijnen.

In de eerste jaren werd Blankiet geadviseerd door David Abreu en wijnmaker Helen Turley. Samen wisten zij in een relatief korte tijd het doel van Claude en Katherin te bereiken: het op de markt brengen van hoogstaande wijnen. Helen Turley produceert uiteindelijk acht jaargangen voor het wijnhuis. Daarna neemt Denis Malbec, de voormalig keldermeester van Château Latour, het werkt van Helen over. Helaas was dit voor korte duur, want Denis raakt betrokken in een tragisch auto-ongeluk en komt te overlijden. Graeme MacDonald treedt als volgende in zijn voetsporen en weet de wijnen naar een nog hoger niveau te tillen. Het wijnhuis behaalt meerdere malen 100 punten!

De druiventrossen worden met de hand geoogst en meerdere malen geselecteerd op kwaliteit. Vervolgens wordt elke oogst apart gefermenteerd in op maat gemaakte roestvrijstalentanks. Daarna worden de wijnen overgepompt naar Franse eikenhouten vaten. De ondergrondse kelder heeft de optimale omstandigheden voor het rijpen van de wijnen. De kelder is trillingvrij, heeft voldoende luchtvochtigheid en een constante temperatuur van twaalf graden. De wijnen worden niet geklaard en gefilterd voordat ze op fles gaan.

De top cuvées van Blankiet Estate zijn River Droite en Paradise Hills Vineyards Bordeaux Blend. Omdat de wijnen van Blankiet zo exclusief zijn, bevat elke fles een zegel met daarop een unieke authenticatie code. Met deze code kun je jouw fles verifiëren in de bijbehorende database.

Lees meer
Blankiet
Aan favorieten toegevoegd