Wijnen van Kongsgaard

Kongsgaard

John en Maggy Kongsgaard begonnen in de jaren 1970 wijnstokken te planten op het land van de familie in de buurt van Napa, Californië (VS). Ze noemden de wijngaard “The Judge”. De commerciële lancering van de Kongsgaard-wijnen vond plaats in 1996.

Kongsgaard wordt gezien als een cultwijnmaker, vooral nadat internationale wijnrecensenten als Robert Parker diverse van hun wijnen zeer hoge scores hadden gegeven. De Chardonnay 2013 van “The Judge” kreeg zelfs de maximale 100 punten! Van elke stok wordt slechts één à anderhalve fles wijn gemaakt.

De naam “The Judge” is ontleend aan Johns vader, die vele jaren rechter was. De wijn wordt net als de gewone chardonnay gegist en gerijpt in nieuwe Franse eiken vaten en voor het bottelen niet geklaard of gefilterd. Andere wijnen uit de collectie van Kongsgaard zijn de Kongsgaard Chardonnay (afkomstig van dezelfde wijngaard als “The Judge”), Kongsgaard Syrah (gemaakt van druiven die worden gekocht van de 1,09 ha kleine “Hudson Vineyard” in Carneros. De wijn wordt gedurende 2 jaar gerijpt op 50% nieuw eiken en niet geklaard of gefilterd), Kongsgaard Cabernet Sauvignon (eerste wijnjaar: 2005), Kongsgaard “VioRous” (viognier / roussanne, gegist met zijn eigen natuurlijke gist en 10 maanden gerijpt op Frans eiken) en Kongsgaard “The Fimasaurus” (een Bordeauxblend). Alle wijnen worden in hun ondergrondse wijnhuis gebotteld.

De wijnen van Kongsgaard worden geproduceerd in geringe hoeveelheden en exclusief verkocht aan abonnees van de mailinglijst. John en Maggy maken ook nog een tweede assortiment wijnen, genaamd “Thye Kings Farm”. Deze zijn aantrekkelijk geprijsd en worden beschouwd als broertjes en zusjes van het grote wijnen.

Lees meer
Kongsgaard


Aan favorieten toegevoegd