Wijnen van Dalla Valle

Dalla Valle

Dalla Valle, opgericht in 1986 door Naoko en haar echtgenoot Gustav Dalla Valle. Het wijnhuis wordt gezien als een van de meest vooraanstaande familiebedrijven in Napa Valley. Inmiddels is ook dochter Maya Dalla Valle werkzaam in de winery. Zij voegde zich in het bedrijf nadat ze haar opleidingen Viticulture & Winemaking en Vineyards & Winery Management succesvol heeft afgerond.

In totaal staat er acht hectare aangeplant met hoofdzakelijk cabernet franc en cabernet sauvignon. Deze oppervlakte is verdeeld over 18 verschillende plots. De wijngaarden bevinden zich in de Oakville appellation op 120 meter boven zeeniveau. De bodem is hier erg rotsachtig met veel mineralen. De wijnstokken worden al jaren biologisch geteeld, maar stap voor stap worden er ook biodynamische technieken toegepast. Het wijngaardbeheer is volledig in handen van Dalla Valle zelf. Dit wordt uitgevoerd door een specialistisch team waar Edgar Alfaro de leiding over heeft.

Dalla Valle brengt elk jaar drie verschillende wijnen uit. Dit zijn Collina, Dalla Valle Cabernet Sauvignon en Maya. Dalla Valle Cabernet Sauvignon was de allereerste wijn die het wijnhuis ooit produceerde. Dit is een blend, maar zoals de naam al doet vermoeden domineert cabernet sauvignon de assemblage.
De cuvée Maya is de top wijn van het huis en daarvoor worden alleen de beste percelen gebruikt. De druiven worden vergist in roestvrijstalen tanks en daarna worden de wijnen opgevoed in vaten van Frans eiken, waarvan 70% bestaat uit nieuw hout. De wijnen zijn gelaagd, complex en het bewaarpotentieel loopt wel op tot 20-30 jaar!

De uitzonderlijke jaren zijn 1992 en 1997. In deze jaren werd de Maya-wijn bekroond met wel 100 (!) punten. De wijnen ontvangen doorgaans hoge scores en waarderingen. De productie is kleinschalig en de beschikbaarheid is beperkt. Dit maakt de wijnen zeldzaam en daarom bestaan er zelfs wachtlijsten om zo’n fles te kunnen bemachtigen!

Lees meer
Dalla Valle


Aan favorieten toegevoegd