De geschiedenis van Quinta do Vesuvio gaat terug tot 1565. Toen werden er voornamelijk vijgen-, citroen-, amandel- en olijfbomen verbouwd. Het landgoed heette destijds Quinta das Figueiras. Figueiras is de Portugese benaming voor vijgenbomen. Pas later volgde de wijnstok en in 1827 werd de wijnmakerij gebouwd. Het landgoed werd daarom omgedoopt tot Quinta do Vezúvio. Eerst werd dit met de ‘z’ geschreven, maar dit verbasterde uiteindelijk tot Vesuvio. Sinds 1989 is Quinta do Vesuvio in het bezit van de beroemde Symington familie, die ook eigenaar is van Graham’s, Dow’s, Warre’s en Cockburn’s.
Het wijnhuis en de wijngaarden zijn gelegen in de subregio Douro Superior. Dit is het oostelijke deel van de Douro vallei. Omdat Douro Superior het meest landinwaarts is gelegen is het hier het droogst en warmst van de gehele regio. De Spaanse grens ligt op slechts 45 kilometer van het wijnhuis af. Het eigendom beslaat 326 hectare, waarvan 133 hectare is beplant met wijnstokken. Touriga nacional, touriga franca, alicante bouchet en tinta roriz zijn de belangrijkste druivenrassen. Deze staan tussen de 130 en 530 meter aangeplant.
De monumentale wijnmakerij die dateert uit 1827 is onveranderd en nog altijd in gebruik voor alle portwijnen. De ruimte bestaat uit 8 granieten lagares waarin de druiven met de voet worden gekneusd. Na de kneuzing stroomt het gistende sap naar de kastanje houten vaten voor het tweede deel van de vinificatie. Omdat deze vaten één etage lager liggen kan er gebruik gemaakt worden van de zwaartekracht. Het gehele vinificatieproces staat onder leiding van Charles Symington en José Luís Cavalheiro. Er zijn natuurlijk meerdere port stijlen, maar Vesuvio focust zich alleen op het maken van vintage port. Wel worden er ook drie stille wijnen geproduceerd.
Quinta do Vesuvio is een absolute ster op het gebied van vintage port. De portwijnen zijn zeer indrukwekkend en zeker het proberen waard. 2016 en 2017 zijn de twee uitzonderlijke vintages van het wijnhuis.
Lees meer