Dankzij zijn zoete en honing-achtige tonen, onderscheid The Balvenie distilleerderij zichzelf van zijn zuster-distilleerderijen Glenfiddich en Kininvie. Balvenie single malt whisky staat voor kwaliteit en exclusiviteit, waaronder de zeer geliefde The Balvenie 12 jaar oud Double Wood en de The Balvenie 50 jaar oud, een van de meest dure whisky’s op de markt.
Balvenie was opgericht in 1892 door whiskylegende William Grant, de eigenaar van William Grant & Sons. Geïnspireerd door het succes van zijn welvarende Glenfiddich distilleerderij, richtte Grant nog een distilleerderij op in de nabijheid van Glenfiddich. Dit deed hij niet alleen om de productiecapaciteit van zijn concern te vergoten, maar bovenal omdat hij een ander type whisky wilde produceren. Het garanderen van kwaliteit was altijd al de hoogste standaard voor Grant, en om dit te bereiken plaatste hij in Balvenie een old spirit still van de Glen Albyn distilleerderij en een wash still van Lagavulin. Dit deed hij niet alleen om daarmee kosten te besparen, maar ook zodat hij zeker wist dat de stills zouden werken naar verwachting.
Volgens de professionals bij The Balvenie is het geheim van The Balvenie’s zoete smaken toe te schrijven aan het gebruik van dikke stills met een korte “nek”. Maar zoals echte whiskyliefhebbers kunnen beamen, kunnen zelfs de kleinste details van grote invloed zijn op de uiteindelijke smaak. Dit werd eens te meer bewezen toen William Grant de Alisa Bay distilleerderij oprichtte, voorzien van precies dezelfde stills als bij The Balvenie. Echter leek de malt die hier werd geproduceerd verre van de stijl van The Balvenie single malt whisky.
William Grant overleed in 1923 en gaf zijn nalatenschap door aan zijn zoon John, wie The Balvenie volledig renoveerde en uitbreidde tijdens de jaren die daarop volgde. De distilleerderij werd voorzien van elektriciteit, een nieuwe malt kiln werd geïnstalleerd en het aantal stills verdubbelde. Tot op deze dag is The Balvenie nog steeds in bezit van het concern waarmee het allemaal begon, namelijk William Grant & Sons, hetgeen een erg unieke prestatie in de whiskywereld.
Momenteel wordt The Balvenie geleid door de distillery manager Ian Miller en master blender David Steward, wie betrokken is bij The Balvenie sinds 1962. David Steward is een ware whiskylegende met encyclopedische kennis over het vak en de Balvenie distilleerderij, wiens handtekening op iedere fles van The Balvenie single malt whisky is afgebeeld.