Een van de weinige overgebleven distilleerderijen uit de eens zo succesvolle “whisky boom” is de Auchentoshan distilleerderij, bekend om haar zachte en licht moutige, zoete en citrusachtige tonen. De Auchentoshan Three Wood is een van de meest bekende whisky’s uit de core range van deze distilleerderij, en de Auchentoshan Ylva, geselecteerd door Luc Timmermans voor independent bottler The Duchess, is een geliefde whisky bij velen verzamelaars.
Auchentoshan onderscheid zichzelf van zijn Schotse collega-distilleerderijen, en niet alleen omdat het een van de weinige overgebleven Lowlands distilleerderijen is. Want in tegenstelling tot de meeste distilleerderijen, die hun whisky tweevoudig distilleren, distilleert Auchentoshan zijn whisky drievoudig, wat zeer uniek is in Schotland!
De tongbrekende naam (“och-en-tosh-en”) van deze Lowlands distilleerderij is net zo raadselachtig als zijn betekenis. Het is afkomstig van het Gaelic Gaelic Achadh an t-Oisein, wat “Hoek van het veld” betekent. Er zijn niet veel details bekend over de geschiedenis van Auchentoshan, wel is het dankzij de typische triple-distilling methode aannemelijk dat de distilleerderij is opgericht door mensen van Ierse afkomst. Auchentoshan is opgericht (of gelegaliseerd) rond 1825, op een weiland in de nabijheid van een boerderij.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de distilleerderij getroffen door een luchtaanval, waardoor de vaten verwoest werden en de whisky in de nabijgelegen rivier Clyde stroomde. Volgens de legende zette de brandende whisky het water van de rivier in de vlammen. Jaren later werd de distilleerderij gekocht en volledig gerenoveerd door Eddie Cains, wie het weer verkocht aan Morrison Bowmore rond 1980. Jaren later werd Morrison Bowmore gekocht door Suntory, wat nu nog steeds de huidige eigenaar is van Auchentoshan.
Lees meer