Whiskies van Suntory

Suntory

De Yamazaki distilleerderij is de meest bekende distilleerderij van zijn eigenaar Suntory, en heeft zijn naam gevestigd als een zeer succesvolle producent van Japanse single malt whisky, een van de weinigen Japanse distilleerderijen onder zijn Schotse tegenstanders. Desondanks is de Yamazaki distilleerderij absoluut een gedurfde tegenstander.

In 1984 werd de Yamazaki 12 jaar oud uitgebracht als de allereerste marktgeoriënteerde Japanse whisky ter wereld, en is daarom een ware pionier onder de Japanse single malt whisky. Een zeer complimenterende factor is het feit dat de Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 door Bill Murray is bekroond tot “Beste whisky ter wereld” in de Whisky Bible’s 11-year history van 2015. Met een ongelooflijke a score van 97,5 uit de 100 punten, wist Yamazaki al zijn Schotse concurrenten te overtreffen!

De Yamazaki distilleerderij is gevestigd in de stad Shimamoto in Osakan, het meest zuidelijk gelegen district van het Japanse vasteland. Gesitueerd in een mistige vallei aan de voet van de berg Mount Tennozan, waar de rivieren Katsura, Kizu en Uji samenkomen tot de zuivere waterbron genaamd “Minasen”, is het omringende gebied van Yamazaki een sprookjesachtige verschijning. Deze locatie was geen willekeurige keus van Shinjiro Torii, de man die in 1899 de grondlegger werd van Suntory en in 1923 Yamazaki oprichtte als de allereerste commerciële Japanse distilleerderij ooit. De filosofie van Shinjiro Torii omtrent het creëren van de perfecte whisky draaide voornamelijk om het gebruik van de perfecte waterbron en het profiteren van gunstige, natuurlijke omgevingsfactoren. Deze formule leidde uiteindelijk tot het succes van Yamazaki.

Het klimaat van Osaka wordt gekenmerkt door fluctuerende seizoensgebonden temperaturen zoals koude winters en warme, vochtige zomers. Hiermee zijn de klimatologische omstandigheden waaronder het rijpingsproces van Yamazaki Single Malt whisky plaatsvindt zeer verschillend ten aanzien van de whisky’s die worden geproduceerd in Schotland. Het nabijgelegen Yamazaki Station in Kyoto dienst als distributiekanaal voor de distilleerderij, en de Minasen voorziet de distilleerderij van vers water waarmee de whisky wordt geproduceerd. Dankzij deze strategisch gemaakte keuzes van Shinjiro Torii, is Yamazaki Single Malt Whisky uitgegroeid tot een Japanse whisky die zijn gelijke niet kent.

Een noemenswaardig feit is dat de eerdergenoemde Minasen waterbron dankzij zijn uitmuntende kwaliteit zijn naam al had gevestigd in de geschiedenis van Japan. Tijdens de 16e eeuw vestigde Sen no Rikyu, de legendarische grondlegger van de Japanse theeceremonie, zijn eerste theehuis aan de oevers van de Minasen. Dit theehuis genaamd “Tai-an” is door de Japanse overheid behouden als cultureel erfgoed.

Een van de meest karakteristieke eigenschappen van het productieproces van Yamazaki is de brede variatie aan apparatuur, waarmee een brede range van diverse whisky’s kan worden geproduceerd. De distilleerderij maakt gebruik van zestien verschillende pot stills die allen een eigen vorm hebben. Tevens heeft Yamazaki zowel houten als stalen washbacks voor het fermentatieproces en beschikt de distilleerderij over diverse casks om de whisky’s in de rijpen, zoals Mizunara wooden casks. Om deze reden biedt Yamazaki niet alleen zeer goede kwaliteit, maar ook een van de meest brede en diverse ranges van single malt whisky ter wereld!

Lees meer
Suntory


Aan favorieten toegevoegd