Wat schenk je bij deze Paasklassiekers

Wat schenk je bij deze Paasklassiekers

De Paasdagen zullen er dit jaar voor veel mensen wat anders uitzien dan normaal. Niet naar buiten, geen bezoekje aan de familie en de meubelboulevard is ook al gesloten. Maar, dat betekent dat we nu wel extra veel tijd hebben om de keuken in te gaan om lekker te koken. Liever niet zelf koken maar genieten van een bijzonder Paasdiner? Er zijn ook genoeg opties om dit weekend een 3-gangen menu op Michelin-niveau bij je thuis te laten bezorgen. Maar, wat zullen we eens schenken bij al die Paasklassiekers die ook dit weekend weer op het menu zullen staan?

1. De Paasbrunch
Paasbrood, bagels met gerookte zalm en roomkaas, scrambled eggs of écht klassiek: gevulde eitjes. Lekker uitgebreid ontbijten of brunchen: dat hoort echt bij Pasen. En er is eigenlijk maar één wijn die zich perfect leent als begeleider van een luxe brunch: champagne!

Onze wijntip: Bollinger Special Cuvée brut NV
Over klassiekers gesproken.. Het vlaggenschip van het huis Bolliner is een champagne die verfijnder, genuanceerder en complexer is dan menig ander op hetzelfde prijsniveau. Verwacht rijpe appel, brioche, walnoot in de neus, een verfijnde mousse en een weelderige afdronk. 

2. Klassieke witte asperges
Ze zijn er weer! Tot aan eind juni kunnen we genieten van de Hollandse asperge. Juist nu alle restaurants gesloten zijn en een belangrijke afzetmarkt voor hun is weggevallen, is het zaak dat we onze Nederlandse aspergetelers steunen. Allemaal aan de asperges dus deze Paasdagen. Hoewel het internet vol staat met geweldige aspergerecepten, is onze favoriet nog steeds de klassieke bereidingswijze: gekookt en geserveerd met ham, ei en een botersausje.
Onze wijntip: Château Clos Floridène blanc 2014

Toegegeven, de klassieke combinatie met asperges is al jaren de Elzas pinot blanc. Een allemansvriend, die eerlijk gezegd vaak wat aan de saaie kant uitvalt. Daarom proberen we eens wat anders. Waarom geen witte Bordeaux? Ook een klassieker, maar alles behalve saai, is deze Clos Floridène die gemaakt wordt door Florence en Denis Dubordieu. (De naam van het domein is een samensmelting van hun twee voornamen.) De wijn is een blend van 55% sauvignon blanc en 45% sémillon en wordt 8 maanden gerijpt op vat (25% nieuw) met regelmatige batonnage. Het resultaat is een droge en verkwikkende witte wijn met genoeg body en textuur om nooit saai te worden. 

3. Lamsbout uit de oven
En tot slot de lamsbout, die ook dit weekend naar alle waarschijnlijkheid weer het pièce de résistance op vele paastafels zal zijn. Op klassieke wijze bereid, met rozemarijn en knoflook uit de oven, is dit een gerecht dat vraagt om een serieuze rode wijn. Een fruitige, maar toch volle wijn die ook een tikje kruidigheid heeft… dan denken we gelijk aan sangiovese uit Toscane. En omdat het toch feest is, kiezen we voor een Brunello di Montalcino.

Onze wijntip: Tenuta Fanti Brunello di Montalcino Vallocchio 2011
De familie Fanti maakt al bijna 200 jaar wijn in Toscane en staat bekend om hun uitstekende Brunello’s. Deze 2011 vintage is een klassieke Brunello; stevige body, levendig kersenfruit en zijdezachte tannines. Daar kom je de Paasdagen wel mee door!

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux
 

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux

Bekijk blog
10 dingen die je moet weten over Egon Müller
 

10 dingen die je moet weten over Egon Müller

Bekijk blog
Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied
 

Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd