Wat dacht je van Rum? - Een piratenleven

Wat dacht je van Rum? - Een piratenleven

Sinds kort zijn we begonnen met het bottelen van Rum voor The Duchess, een onafhankelijke bottelaar die zich specialiseert in single cask whisky's en rums. Afgelopen weekend, terwijl ik op Whisky & Rum aan Zee in Ijmuiden aanwezig was, had ik een zeer interessante ontmoeting met een groep bezoekers.

De groep was geïntrigreerd door het etiket van onze Guadeloupe Bellevue 19 jaar oud, geschilderd door Hans Dilesse. De bezoekers waren echter niet in de stemming om de rum te proberen. "Wij zijn whiskydrinkers," zeiden ze. Ik haalde ze over om enige twijfel te laten gaan en met een open mind toch de rum te proberen. Ik legde een weddenschap dat de rum net zo complex en bevredigend kan zijn als een goede dram Single Malt whisky.

Rum is niet per sé zoet. Ja,  toegegeven dat sommige producenten suiker toevoegen (ik zal geen namen noemen, jullie kunnen ze zelf bedenken) en veel mensen hebben een zogenaamde Pavlov-reactie als het op rum aankomt. Vaak wanneer men denkt aan rum, wordt aan de Bacardi bulk rums gedacht. Maar hetzelfde geldt voor Rum als geldt voor whisky: niet alle whiskies zijn Johnny Walker Red Label, toch?

Nadat ik de heren een dram van de Guadeloupe had laten proberen, de absolute single malt liefhebbers die geen rum dronken, had zag ik dat ze om waren. Ze genoten er dusdanig van dat ze zelfs later die dag terugkwamen voor een tweede dram. We merken dat dit soort rums ongelooflijk populair raken binnen de rijzende vraag naar rum.

Tuurlijk, Rum en Whisky zijn absoluut niet hetzelfde, maar er zijn wel degelijk overeenkomsten tussen de twee producten. Behalve natuurlijk dat ze beide gedistilleerd zijn, zien we ook steeds vaker cask strength releases uitkomen. Steeds meer single cask releases worden uitgegeven in de internationale gespecialiseerde slijterijen.

Heeft rum dan ook een equivalent van Port Ellen of Karuizawa?

Hoewel rum absoluut niet hetzelfde is als whisky, voornamelijk op het gebied van productie, kent ook de rumwereld een aantal gesloten distillerijen. We merken dat deze rums erg geliefd zijn bij verzamelaars en zelfs investeerders. Sommige hebben ook een grote schare aan liefhebbers, zoals Caroni. Caroni sloot zijn deuren in 2002 en dit is de rum waar iedere rumliefhebber lyrisch van wordt. Het heeft wel degelijk de "cultstatus" verkregen, en wordt binnen de industrie gezien als een van de gesloten distillerijen.

In de laatste jaren zien we de prijzen van Caroni ook steeds verder oplopen. Zelfs de voorheen goedkopere edities gaan momenteel voor hoge prijzen. Mocht je een mooie Caroni tegenkomen, is het zeker de moeite waard om te kopen. Het is een fantastische rum om te drinken en ongelooflijk funky!

Ook kan ik de volgende distilleerderijen aanraden:

Een piratenleven...

Oké, dat is gewoon een grap. Piraten zijn rovend en extreem gewelddadig en er is absolut niets gewelddadigs aan deze gebalanceerde rums die wij beschikbaar hebben. De enige associatie die er is met piraten, is de reputatie dat dit een piratendrankje zou zijn. Tegenwoordig wordt het gelukkig al steeds meer een gedistingeerd piratendranke. Voor alle whiskydrinkers onder jullie: Probeer ook een keer een goede rum voor de verandering, je zou net zo verrast kunnen zijn als ik met mijn eerste single cask rum.

Brora: de wederopstanding
 

Brora: de wederopstanding

Bekijk blog
Duitse wijn klassificatie: Prädikatsweine
 

Duitse wijn klassificatie: Prädikatsweine

Bekijk blog
Springbank en Glengyle, distilleerderijen met meerdere gezichten
 

Springbank en Glengyle, distilleerderijen met meerdere gezichten

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd