Sarah Heller MW is de jongste Master of Wine van Azië-Pacific. Sarah is niet alleen wijnexpert van het hoogste niveau, maar ook beeldend kunstenaar. Een uniek project zijn haar Visual Tasting Notes; een bijzondere weergave van een wijnomschrijving.
Voor de visuele proefnotities is het van belang dat je deze van boven naar beneden leest. De omtrek van de collage weerspiegeld de ‘vorm’ van de wijn. Daarnaast zijn alle componenten in het kunstwerk verwerkt, denk hierbij aan aroma’s, kleuren, zuren en tannines.
Sarah’s kunstwerk over Penfolds Yattarna 2012 omschrijft het volgende: "zeer fijn, licht en transparant met tonen van citroengras, yuzu en limoen. Glijdt sierlijk en soepel door de mond, bijna gewichtloos maar met een intense, aanhoudende smaak. Rijke tonen op de achtergrond, zonder dat het ergens zwaar wordt. Afsluitend een mooi pure, minerale afdronk."
Over het wijnhuis
Penfolds is niet alleen één van de oudste wijnhuizen van Australië, maar ook het meest iconisch. Engelsman Christopher Rawson Penfold besluit in 1844 om samen met zijn vrouw Mary Penfold naar Zuid-Australië te emigreren en daar een wijnhuis op te richten. De gedachte achter deze keuze is dat Christopher als huisarts geloofde in de medicinale werking van wijn. Daarom bracht het stel wijnstokken mee vanuit Frankrijk, om die vervolgens op hun net aangekochte landgoed Magill Estate aan te planten. In eerste instantie bestond de productie voornamelijk uit zoete en versterkte wijnen, maar al snel breidt het portfolio zich uit met rode en witte wijnen. Binnen enkele jaren groeit Penfolds uit tot het belangrijkste wijnhuis van dat moment.
Zo’n 100 jaar later wordt Max Schubert de eerste Chief Winemaker bij Penfolds. Binnen deze rol voert hij een aantal belangrijke ontwikkelingen door. Zo is Max is onder andere de man achter de beroemde Grange en Bin cuvées. Zijn precisie en vakmanschap hebben Penfolds naar een nóg hoger niveau getild en daarmee zette hij het wijnhuis wereldwijd op de kaart. Max zijn harde werken is in 1988 door Decanter Magazine beloond met de titel ‘Man of the Year’. En dat is nog niet alles, de Penfolds Grange 1955 staat zelfs vermeld als nationaal erfgoed! We kunnen dus wel stellen dat Penfolds een zeer bijzonder wijnhuis is.
Yattarna 2012
Het idee voor Yattarna is ontstaat in de jaren ’90 van de vorige eeuw. Na meer dan 140 verschillende pogingen met diverse vinificatietechnieken is Penfolds eindelijk tevreden met het resultaat. 1995 is de allereerste Yattarna vintage die in 1998 op de markt wordt gebracht.
Deze cuvée is gemaakt van 100% chardonnay, waarvoor alleen de beste cool-climate percelen worden gebruikt. 90% van het fruit komt uit Tasmanië, aangevuld met trossen uit Henty en Adelaide Hills. Na de vergisting en de malolactische omzetting wordt de wijn voor 8 maanden opgevoed in houtenvaten, waarvan 45% bestaat uit nieuw Frans eiken. De wijn heeft een fantastisch rijpingspotentieel en kan je gemakkelijk 15 jaar in je kelder wegleggen. Yattarna wordt ook wel de Montrachet van Australië genoemd. Dat zegt genoeg…