Throwback naar bijzondere dag met sir Frank McHardy in Amsterdam

Throwback naar bijzondere dag met sir Frank McHardy in Amsterdam

Het gebeurt niet elke dag dat je de kans krijgt om sir Frank McHardy, de legendarische voormalig manager van Springbank Distillery, te ontmoeten. We waren dan ook zeer verheugd toen hij onze uitnodiging accepteerde om in oktober 2015 naar Amsterdam te komen om een speciale masterclass voor Best of Whiskies te geven. In deze blog neemt whiskyliefhebber en -schrijver Thijs Klaverstijn van wordsofwhisky.com ons mee terug naar die bijzondere dag in 2015.

Een stukje geschiedenis
Frank McHardy begon in 1963 in de whisky-industrie bij de Invergordon Distillery. Volgens McHardy was het dankzij een knap staaltje vriendjespolitiek hoe hij daar terecht kwam: "Mijn vader was de personeelsfunctionaris en zo kreeg ik de baan", legt hij uit. Het was toen dus nog geen levenslange droom om te werken in de whisky branche: "Ik was op dat moment nog niet eens echt geïnteresseerd in whisky", grapt McHardy.

Het duurde echter niet lang voordat de whiskykoorts hem toch te pakken kreeg. Na drie jaar stapte McHardy over naar Tamnavulin, waar hij alles over het vak leerde en waar hij zeven jaar werkte: “Ik deed daar alles. Van cooping tot mashing en distilling. Het was een geweldige leerschool. Tegenwoordig kun je aan de Heriot-Watt University een Brewing & Distilling-diploma behalen, wat natuurlijk prima is, maar ik geloof dat er geen betere manier is om het proces te leren dan door in een distillery te werken en het vak te leren door het te doen.”

Daarna werkte McHardy nog vier jaar (1973 tot 1977) bij Bruichladdich als working brewer, waarna hij in 1977 werd aangesteld als assistant- en later distillery manager bij Springbank. Hij was op slag verliefd. Springbank is nog steeds zijn favoriete distillery. Hij vertrok daarna wel voor tien jaar naar Bushmills, maar keerde terug op het nest in 1996. Ik ken Springbank als een traditionele distillery, en de verhalen die McHardy vertelde tijdens de proeverij, bevestigen dat beeld. ‘Waarom wordt bijvoorbeeld de beroemde 2,5 distillatie bij Springbank gebruikt’, vroeg ik hem.

McHardy: "We weten dat het altijd op deze manier is gedaan. En het is moeilijk om iets te veranderen wanneer je het al heel lang zo doet. Je bent natuurlijk altijd bang om de typerende smaak van de whisky te veranderen."

De Springbank-spirit is dan ook lichter dan de traditionele spirit die door de meeste Campbeltown-distilleries werd geproduceerd in die tijd. We hebben het dan over het begin van de 20e eeuw, toen er nog tientallen van over waren. McHardy: “Onze 2,5 distillatie heeft ons waarschijnlijk voor uitsterven behoed. Op een gegeven moment was er niet veel vraag meer naar de zware, olieachtige whisky die door andere Campbeltown-distilleries werd geproduceerd. Mede daarom hebben ze in de jaren twintig allemaal moeten sluiten.”

Deze masterclass met proeverij was echt een feestje voor de ‘whisky nerds’. Het verhaal van McHardy was heel toegankelijk, zelfs voor mensen die zichzelf geen kenners noemen. Maar Frank McHardy nam uitgebreid de tijd en gaf iedereen de gelegenheid om een vraag of twee (of drie of vier) te stellen. Zo was iemand benieuwd waarom de wash slechts 4,5 procent is? Een ander vroeg McHardy of hij het bekende verhaal over de stills van Glengyle nog eens wilde vertellen. Al die tijd proefden we een aantal bijzondere whisky’s van Springbank en Glengyle.

Laten we de whisky's die werden geproefd eens kort bespreken:

Kilkerran 9yo Open Day 2015 (58,3%, OB, Rum Cask)

Spicy met wat nootmuskaat en kaneel. Een licht zoetje, maar niet zoveel als je zou verwachten van een op een rum vat gerijpte whisky.

Springbank 1997/2008 Society Bottling 180th Anniversary (48,7%, OB, C#18+28)
Muffig Europees eiken, zeer evenwichtig met lichte tonen van gedroogd rood fruit en chocolade. Subtiele en goed geïntegreerde turf-toets.

Springbank 12yo 100 Proof Christmas 2002 (57%, OB, 66 bts.)
Een speciale kerstbotteling voor aandeelhouders, bestuurders en medewerkers van Springbank. Een plezierige whisky. Wat ik ervan zal zeggen is dit: het is precies wat je verwacht van een whisky in kerststijl van Springbank

Hazelburn 8yo Sauternes Wood (55,9%, OB, 2011)
Deze whisky heeft drie jaar extra gerijpt op ex-Sauternes vaten. Bramen en pruimen, erg zoet. Na verloop van tijd neemt het zoet de overhand.

Longrow 10yo Tokaji Wood (55,6%, OB, 2005)
De minst favoriete whisky van de proeverij onder de deelnemers, al vond ik deze zelf meer dan oké. Zoet en suikerig met een zuur randje. Vrijwel geen turf in de neus en in de smaak, maar net genoeg om een mooie indruk achter te laten

Longrow Red 12yo (52,9%, OB, 2015)
Een jaar afgerijpt in pinot noir vaten uit Nieuw-Zeeland. Bramen en verbrand hout, met karamel en toffee. Een ziltige en turfachtige afdronk.
.
Springbank 25yo (46%, OB, ‘Frank McHardy 40 Years In Distilling’)
Een zeer zeldzame en speciale whisky, gebotteld om te vieren dat McHardy 40 jaar actief was in de branche. Fruitig met rijpe banaan, honing en boter. In de smaak heide- en grastonen. Ook wat koekjes en turf in de afdronk.

Kilkerran 2004 Port Wood (abv unknown, OB)
Dit was een mystery bottle. De inhoud van de fles is afkomstig uit een van de eerste zes vaten die in 2004 in Glengyle zijn gevuld. Het merendeel van de inhoud van die zes vaten is gebruikt voor een speciale set, maar van wat er nog over was in de vaten, vulde McHardy een fles en nam deze mee naar Amsterdam om te laten proeven. Deze fles was dus niet afkomstig uit de officiële set die vorig jaar uitkwam.

Springbank 1966/1997 Local Barley (52%, OB, C#489)
Heel veel kokos, gevolgd door een vleugje chocolade. Tonen van zoete vanille, citrus, citroengras en honing. Een beetje wasachtig ook en een mooie diepte. Een zeer geschikte laatste whisky van deze masterclass.

Tot slot enkele afsluitende woorden: dit was een bijzondere masterclass met proeverij, ook nog eens op een schitterende locatie. Het was goed om zoveel bekende gezichten uit de whisky wereld te zien, waaronder enkele bekenden van de Nederlandse Usquebaugh Society. Een speciaal woord van dank wil ik richten aan Nils van Best of Whiskies voor het organiseren en hosten van dit geweldige evenement. Het was een fantastische ervaring!

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux
 

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux

Bekijk blog
10 dingen die je moet weten over Egon Müller
 

10 dingen die je moet weten over Egon Müller

Bekijk blog
Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied
 

Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd