Praten over wijn met ...

Praten over wijn met ...

Romana Echensperger, Master of Wine, wijnjournalist, auteur van boeken, wijndocent...

In onze interviewreeks Talking Wine with ... praten we met prominente experts uit de internationale wijn- en gastronomiescene en met particuliere wijnliefhebbers over hun vinofiele passie.

We zijn erg trots dat we Romana Echensperger hebben kunnen interviewen. Romana Echensperger studeerde af als wijnconsultant en maakte al snel naam in de internationale wijnindustrie als hoofdsommelier in toprestaurants. Haar reis om Master of Wine te worden begon in 2010. Sinds 2015 is ze een van de 400 mensen ter wereld die deze titel mogen dragen.

Romana Echensperger MW is een veelgevraagd wijndocent en journalist. Ook baarde ze in 2020 opzien met 'On the Freedom to Make the Right Wine', haar boek over biodynamische wijnboeren.

Romana Echensberger MW praat met Best of Wines over haar weg naar Master of Wine, haar leven als wijnexpert en haar biodynamische boek.

Wijnpaspoort Romana Echensperger MW

Favoriete producent: Claire Villars-Lurton van Haut Bages Libéral (Pauillac)

Favoriete wijnstreek: Bordeaux

Favoriete muziek bij het drinken van wijn: alles wat pianist Alfred Brendel heeft opgenomen.

Favoriet van de Best of Wines voorraadlijst: Craggy Range: ik ben gek op onder andere Nieuw-Zeelandse wijnen. De wijnen van Craggy Range zijn altijd geweldig.

ROMANA ECHENSPERGER

Veel wijnexperts volgen een voortdurende professionele ontwikkeling - maar slechts weinigen durven de zeer complexe weg naar een Master of Wine aan. Waarom heb je besloten om een van de moeilijkste uitdagingen in de wijnwereld aan te gaan?

Ik was altijd een beetje jaloers op mensen die aan internationale universiteiten studeerden. Mijn ouders zijn geen academici. Toen ik destijds naar het gymnasium had kunnen gaan, zeiden ze: "Je trouwt toch wel en dan kun je in Latijn de knoedels in het water veranderen." - We komen uit Beieren. Zo was het gewoon. Met de Master of Wine kon ik een droom in vervulling laten gaan.

Als sommelier had je toch de kans gehad om meester-sommelier te worden? Waarom heb je niet voor dit pad gekozen?

Ik realiseerde me dat ik op de lange termijn niet in de horeca wilde blijven. Daarom sprak het MW-programma me meer aan, met een focus op wijnbouw, keldertechniek en marketing.

In 2010 kon je je inschrijven bij het Institute of Masters of Wine (IMW). Hoe veranderde dit je dagelijks leven?

Je voelt opeens de druk. Elke dag ontdek je een nieuw gat in je kennis en de vele blinde proeverijen zijn erg vernederend. Je denkt - wow - dat is 100% Sancerre - en dan is het een Chardonnay van ik weet niet waar. Sommige dagen proef je beter, andere slechter. Dat moet je eerst doorstaan.

Was het moeilijk om direct over te schakelen van Duits naar Engels?

Dat was erg moeilijk. Ik had alleen basis-Engels van de middelbare school. In het begin zat ik opgescheept met een woordenboek en zocht ik elke 3-4 woorden op. Toen kwamen de cursusdagen in Londen met wat oudere Engelse wijnmeesters. Ze spraken een soort 'Shakespeareaans Engels' - alsof Hamlet op het punt stond om de hoek te komen kijken... Maar er zaten een paar Fransen naast me die er net zo dom uitzagen als ik - dat gaf me weer moed.

Wat waren de grootste uitdagingen voor u in het begin?

De informatie krijgen. Het is zelfstudie - je krijgt een ruw tijdschema, maar de rest moet je zelf organiseren.

Theorie of praktijk - wat was moeilijker voor je?

Het moeilijkste deel was het onderzoeksverslag met statistieken enzovoort. Ik had daar 0 ervaring mee. Dat was het moeilijkste deel voor mij. Voor de rest slaagde ik gemakkelijk.

Hoeveel kost de Master of Wine eigenlijk? En hoe heb je het gefinancierd?

Hoeveel kost de Master of Wine eigenlijk? En hoe heb je het gefinancierd?

Vandaag schat ik het op tussen de 50.000 en 60.000 euro. Het dure deel is niet per se het cursusgeld. Het is het reizen, de wijnen die je zelf moet kopen voor de blinde proeverijen en de talloze boeken die duur zijn. Als je het doet, moet je je niet druk maken om een paar duizend euro meer of minder.
Ik had wat geld gespaard en ben toen zelfstandig gaan werken. Ik heb ook mijn levensstandaard verlaagd. Dat was goed voor de verandering.

Hoeveel uur per week studeerde je?

Het eerste jaar heb ik helemaal vrij genomen. Ik slaagde meteen voor het theorie-examen - ondanks het slechte Engels in het begin. Ik besteedde ongeveer 8 uur per dag aan blokken, essays schrijven en wijnmakerijen bezoeken.

Hoe kunnen we ons de eindexamens voorstellen?

Net als meedoen aan de Olympische Spelen. Je bereidt je eeuwenlang voor en dan wil je dat het begint. De proeven zijn topsport. Gedurende drie ochtenden proef je 12 wijnen blind en moet je er veel vragen over beantwoorden. Na een korte pauze zijn er 4 middagen met theorie. Je moet essays schrijven over wijnbouw, keldertechnologie, de handel in wijn en hedendaagse kwesties. Je staat 4 dagen achter elkaar onder extreme druk. Daarna valt er een steen van je af. Ik kan het me nog herinneren - we gingen aan het eind een biertje drinken en na één glas bier was ik zo dronken alsof ik een fles wodka had leeggedronken. Kortom, het schrijven van dit examen is een ongelooflijke ervaring.

Kun je je het moment nog herinneren dat je hoorde dat je geslaagd was?

Ja - absoluut. Ik was op bezoek bij mijn oma, die in de buurt van München woonde. De resultaten worden op een bepaalde dag bekendgemaakt. Als je zakt, krijg je een e-mail - als je slaagt, krijg je een telefoontje. Dus vanaf 7 uur 's ochtends zit je aan je smartphone gekluisterd en check je als een bezetene elke vijf seconden je e-mails. Het telefoontje kwam om 7.55 uur - UK dialing code - toen wist ik dat ik geslaagd was. Dan neem je op en een 'erg Britse' stem zegt 'Namens het Institute of Masters of Wine....' Dat was echt geweldig. Daarna hebben we het gevierd. Zoals ik al zei, was ik bij mijn oma, die niets met wijn heeft. Ik ben bijgelovig en wilde uit voorzorg niets speciaals in de koelkast zetten - dus proostten we met Rotkäppchen mousserende wijn. Die had ze cadeau gekregen voor haar 80e verjaardag. Maakt niet uit - de beste druppel ooit!

Hoeveel veranderde je leven in 2015 nadat je het examen had gehaald?

Heel veel. Ik kan mezelf heel goed invullen als zelfstandige in de wijnindustrie. Ik heb geweldige nieuwe klanten gekregen. Ik maak nu bijvoorbeeld deel uit van het proefteam van Lufthansa. Ik heb nu twee kinderen en kan werk en gezin heel goed combineren. Dat is echt een groot geschenk.

Je bent nu een veelgevraagd wijnexpert. Waarin bent u gespecialiseerd?

Duitsland, Frankrijk en vooral het onderwerp duurzaamheid. Ik werk aan druivenrassen die resistent zijn tegen schimmels. Dan natuurlijk de biodynamische wijnbouw, waar ik al meer dan 15 jaar intensief mee bezig ben.

En dan heb je in 2020 ook nog een boek geschreven over biodynamische wijnbouw ...

Het was belangrijk voor mij om te laten zien wat er modern is aan ideeën die meer dan 100 jaar oud en zogenaamd esoterisch zijn. In de loop hiervan ben ik heel intensief bezig geweest met landbouwgeschiedenis - het is net zo spannend als het lezen van een thriller. De vraag waarom de landbouwchemie zich heeft gevestigd als de hegemoniale wetenschap in de landbouwwetenschap is verhelderend. De kunstmestkwestie in het algemeen, en hier in het bijzonder kunstmatige stikstof met twee functies. Aan de ene kant wordt het gebruikt als kunstmest in de landbouw en tegelijkertijd dient het als grondstof voor de oorlogseconomie. Als je iemand wilt neerschieten, heb je stikstof nodig. Hoe zou de landbouw er nu uitzien als er geen twee wereldoorlogen waren geweest? Het is erg opwindend om deze verbanden te visualiseren. De benaderingen in de biodynamica vullen een enorme leemte die de landbouwwetenschap heeft achtergelaten, die helaas niet onafhankelijk van de industrie werkt.

Wat was belangrijk voor je bij het selecteren van de wijnmakerijen voor je boek?

Ik wilde een grote verscheidenheid aan bedrijfsvormen laten zien. Kleine en zeer grote wijnmakerijen met locaties die al eeuwen beroemd zijn en sommige die ergens in de outback wijnen produceren. Ik wilde een grote verscheidenheid aan druivensoorten en wijnstijlen laten zien.

Heb je al een nieuw boekproject in de pijplijn?

Ik heb ideeën genoeg - ik heb alleen geen tijd.

Gezien je expertise moeten we je gewoon vragen: wat is je favoriete wijnsoort om privé te drinken?

Dat verandert voortdurend. Ik hou echt van mousserende wijnen - van champagne tot mousserende wijn tot Trento DOC. Dan hou ik van rode wijnen. Ik ben gek op Bordeaux. Ik ben gek op Pauillac. Ik hou echt van Californië. Dan ben ik dol op portwijn. Natuurlijk drink ik graag Duitse Riesling, af en toe iets uit de Bourgogne, ik ben de grootste fan van Silvaner, dus ik kan nog wel een paar pagina's doorgaan.

Als Master of Wine heb je zo'n beetje alles al geproefd. Heb je nog een wijn op je bucketlist staan?


De allereerste Liebfraumilch ooit geproduceerd. Uitgevonden door de Joodse wijnhandelaarsfamilie Sichel in Mainz. De eerste Liebfraumilch werd geproduceerd in 1921 - het beste wijnjaar van de eeuw. Hij werd op de markt gebracht met de slogan 'Een wijn die bij elk gerecht past' en kostte toen meer dan Château Margaux en dergelijke. Dat zou me interesseren.

Wat was eigenlijk de beste wijn-spijs combinatie die je tot nu toe hebt gedronken?

Een zoete Riesling uit het oogstjaar 1911 met Gillardeau oesters - dat zijn voor mij sowieso de beste oesters. Ze zijn zo groot als een kotelet en smaken zo evenwichtig en delicaat. Dit was tijdens een proeverij in restaurant Vendôme, waar ik de eer had om als sommelier bij te mogen zijn. De oesters brachten de morbide wijn tot leven - het was een ongelooflijke interactie.

En last but not least: Heb je nog een wijnbar aanbeveling voor ons?

Mijn kinderen zijn 3 en 5 jaar oud - helaas kan ik op dit moment de deur niet uit - dat moet je aan iemand anders vragen.

10 dingen die je moet weten over Hundred Acre Vineyard
 

10 dingen die je moet weten over Hundred Acre Vineyard

Bekijk blog
Wijn beoordeling
 

Wijn beoordeling

Bekijk blog
Phylloxera, de bijna ondergang van Cognac en de opleving van whisky
 

Phylloxera, de bijna ondergang van Cognac en de opleving van whisky

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd