Welke collega's uit de wijnindustrie bewonder je?
Dat zijn er te veel om hier op te noemen, dus ik noem graag een paar mensen die grote indruk op me hebben gemaakt in 2020. Mensen die zich hard maken voor een - in mijn ogen - betere, inclusievere wijnwereld. Ik heb het over vrouwen als Julia Coney, Amy Zhou, Cynthia Cheng, Jane Lopes, Shakera Jones, Tahiirah Habibi, Rita Jammet en iedereen die heeft meegewerkt aan het New York Times artikel van oktober 2020: Cathy Corison, Tara Gomez, Mia Van de Water, Tonya Pitts, Belinda Chang, Alpana Singh, Gabriela Davogustto, Sarah Fernandez, Lee Campbell, Laura Fiorvanti en Cha McCoy.
We vragen vaak naar de grootste faux-pas die iemand in een restaurant heeft meegemaakt. In je memoires Wine Girl beschrijf je meer dan we hier zouden kunnen noemen. Om een paar voorbeelden uit je boek te noemen: een gast in een sterrentent die stiekem onder tafel de dure wijnglazen in haar designertas stopt, een andere dame die een glas rosé wil bestellen maar geen dure rosé's op de wijnkaart ziet, waarop ze opdracht geeft om een glas DRC Montrachet te mengen met een scheutje Lafite Rothschild (au!)... En - en dit is waar de titel uit je boek vandaan komt - gasten die je niet serieus (of erger) nemen als jonge, vrouwelijke sommelier: 'Ah, daar is het wijnmeisje. Ze sturen vast alleen de échte sommelier als je dure flessen bestelt.' Wat is nou volgens jou de grootste faux-pas van allemaal?
Ik denk dat de grootste fout is om te vergeten dat de mensen die je bedienen ook gewoon mensen zijn. Het erkennen van iemand menselijkheid en een beetje ouderwetse vriendelijheid vind ik een groot goed. En inderdaad,ik heb zoveel meeegemaakt op dat vlak, daar kun je een boek mee vullen.
Kun je ons vertellen over je meest memorabele wijnmoment?
Onmogelijk om er slechts één te noemen! Het meest memorabele wijnmoment van het afgelopen Coronajaar was een avond waarop ik champagne serveerde aan een groep (op ruime afstand van elkaar zittende en op COVID-geteste!) gasten, net na middernacht in Miami. De beroemde rapper Nas trad op en iedereen ging zo op in de muziek en de wijn dat het even voelde alsof er geen pandemie was. Dat is wat wijn, maar ook muziek en kunst, met een mens kunnen doen: even alles om je heen vergeten en leven in het moment. Geweldig toch dat wijn dat kan doen!
Wat zijn, naast Cote, je favoriete plekken in New York City om uit eten te gaan?
New York heeft zoveel geweldige plekken, waarvan ik echt hoop dat ze deze pandemie overleven (kuch, meer overheidssteun graag!!). Een paar van mijn favoriete plekken in de stad zijn King, Special Club, Crown Shy, Vini e Fritti, Sorbillo, Bemelman's Bar, La Grenouille, Rezdora, Atomix, Thai Diner, The Odeon, Wu's Wonton King, Peking Duck House, Barney Greengrass, Casa Mono, Nom Wah, Sushi Noz, Café Sabarsky, Lexington Candy Shop, Clay, Roman's en Lucali's.
Je hebt tijdens je reizen veel van de wijnwereld gezien. Welke wijnregio heeft de meeste indruk op je gemaakt?
Alle plekken waar ik ben geweest en wijnmakers heb ontmoet, hebben een speciaal plekje in mijn hart. Maar wat altijd nog de meeste indruk op me maakt, zijn de mensen achter de wijnen, boeren die hun land bewerken en hun eigen wijnen maken. Ik herinner me een bijzondere ontmoeting met een wijnmaker op de Etna in Sicilië, in Vigneto Vecchio. Bij mijn vertrek zei hij tegen me: 'Ik hoop dat je hier weggaat met de indruk van ons als eenvoudige mensen die elke dag weer proberen onze liefde voor deze buitengewone omgeving uit te drukken in onze wijnen.' Dat vind ik gewoon prachtig.
Klopt het dat je pinot noir teelt op de brandtrap van je New Yorkse appartement? Wanneer kunnen we je eigen wijn proeven?
Haha! Mijn god, die pinot noir plant heeft het helaas maar twee jaar uitgehouden. Een aantal jaar geleden is er ingebroken in mijn New Yorkse appartement. De dieven hadden zo'n haast om weg te komen via de brandtrap, dat ze op hun vlucht mijn hele plant vernaggeld hebben. Ik was gelukkig zelf op een food festival in Californië. Toen ik terugkwam in New York en mijn huis in die staat terug vond, was ik uiteraard verdrietig over het verlies van mijn sieraden en computer, maar nog het meest over mijn wijnstok die inmiddels ook al met het vuilnis was meegenomen! Ik vrees dus dat we helaas nooit zullen weten of het Manhattan-terroir fatsoenlijke wijn zou hebben opgeleverd!
Wine Girl ‘The Trials and Triumphs of America's Youngest Sommelier’ wordt uitgegeven door Harper Collins en is ook in Nederland verkrijgbaar via de betere boekhandel.