Je komt oorspronkelijk uit Nederland, maar je woont inmiddels al jaren in het buitenland. Zijn er Nederlandse gerechten en producten die je mist?
Wat ik mis zijn in bier gekookte mosselen, maatjesharing en overjarige Goudse kaas. Dat zijn dan ook de eerste dingen die ik eet als ik even in Nederland ben. Maar goed, ik woon al 35 jaar buiten Nederland en het is niet zo dat ik die producten in laat vliegen. Maar als ik in Nederland ben - en de nostalgische gevoelens komen bovendrijven - dan zijn dat de dingen die ik graag eet.
We weten van je dat je een wijnliefhebber en -kenner bent. Kun je ons vertellen hoe dat zo is gekomen? Herinner je je dat eerste 'wauw-moment' nog?
Het is ooit begonnen toen ik werkte in Château Neercanne. De imposante kelders in de grotten achter het kasteel hadden een constante aantrekkingskracht op me. In die tijd begon ik ook met mijn reizen naar de Elzas, Bourgogne en de Loire om wijnen te ontdekken. Daarna werkte ik voor Robert Kranenborg in restaurant Corona. We hadden een zeer gepassioneerd team van sommeliers. Wijnleveranciers kwamen naar het restaurant met geweldige wijnen en nieuwe ontdekkingen en dat is eigenlijk het moment waarop ik een echte wijn-geek ben geworden. Ook las ik in die tijd het Duitse tijdschrift Gourmet dat veel aandacht schonk aan wijn.
Met een groep chefs spaarden we om gezamenlijk flessen in te kopen, anders konden we ze ons niet veroorloven. Toen heb ik voor het eerst een aantal écht geweldige wijnen ontdekt, waaronder de barbaresco's van Gaja waardoor ik een Gaja-fan voor het leven ben geworden. Ik heb het geluk dat ik een geweldige relatie heb opgebouwd met Angelo en Gaia Gaja. Het was Angelo die me leerde om ook jonge Barbaresco te waarderen en die te matchen met schaal- en schelpdieren. Ooit liet Angelo me zijn landgoed in Toscane 'Ca Marcanda' zien en op weg naar de lunch bij zijn favoriete visrestaurant aan zee, zei hij dat we even in Bolgheri zouden stoppen om een vriend gedag te zeggen. Opeens stonden we voor Nicolò Incisa della Rocchetta van het legendarische Sassicaia. Hij was helemaal bedekt met paardenhaar omdat hij net zijn paarden aan het borstelen was. Toen realiseerde ik me wel dat ik daar maar mooi even met twee van de meest legendarische Italiaanse wijnmakers stond!
Hongkong is erg wine-minded. Zie je verschillen in de wijncultuur in restaurants in Hongkong vergeleken met restaurants in Europa of de VS?
Toen ik 16 jaar geleden in Hongkong aankwam, draaide het hier vooral om Bordeaux. Ik kreeg te horen dat als ik een succesvol restaurant wilde, ik vooral moest zorgen voor een sterke, op Bordeaux gericht wijnkaart. Maar aangezien mijn grote wijnliefdes de Bourgogne, Rhône, Piemonte en Super Tuscans zijn, vond ik het lastig om me daaraan te houden. De wijnkaart moest wel mijn smaak weerspiegelen. Ik kook wat ik graag eet en voor wijn geldt hetzelfde. Onze wijnkaart was daarom geen standaard kaart, omdat ik mijn hart volgde. We hadden zelfs (en hebben nog steeds) een zeer sterke sake selectie, wat echt ongehoord was voor een Frans restaurant. We hebben al heel vroeg een logistiek systeem ontwikkeld om onze wijnkaart te beheren op een tablet-pc, de voorloper van de iPad. We waren wat dat betreft onze tijd ver vooruit. En ik kan denk ik wel zeggen dat we met Amber in Hongkong hebben bijgedragen aan het verschuiven van de focus op Bordeaux naar een veel breder, avontuurlijker drinkpatroon. En daar zijn we natuurlijk trots op.
Traditionele wijnarrangementen zijn niet super populair in deze stad en ik vind het persoonlijk geen fijn concept. Voor mij geen tien gangen met tien verschillende wijnen, dat is toch vermoeiend! We bieden wijn aan in karaf en maken daarbij gebruik van Vin emotion en het Coravin systeem. Ook schenken we 100 wijnen in 250 en 500 ml. En we hebben een uitzonderlijk grote selectie halve flesjes, een formaat waar ik groot fan van ben.