Wat zijn appellations in de Bourgogne die we goed in de gaten moeten houden?
“De Côte d'Or is natuurlijk het hart van de Bourgogne. Daaraan ontleent wijnbouwgebied Bourgogne zijn roem. Maar om twee redenen zal de aandacht de komende tijd steeds meer worden verlegd naar andere districten en andere wijndorpen. Wat zeg ik, in de nabije toekomst? Nee, nu al.
De redenen zijn de voor veel wijnliefhebbers niet meer op te brengen hoge prijzen van genoemde crus én de klimaatverandering. Liefhebbers van bourgogne moeten uitwijken naar de Chalonnais, de Mâconnais en naar Auxerrois/Chablis. Dáár wordt nu dan ook eindelijk geld verdiend en de intelligente producenten investeren het verdiende geld in de kwaliteit van hun wijnen. Waar papa nog lid was van de coöperatie en uitbetaald kreeg per kilo, werken zoon en dochter ambachtelijk, biologisch, op kwaliteit gericht met als gevolg dat Rully, Mercurey, Givry, Montagny en al die mooie dorpen in de Mâconnais steeds interessanter worden. Net als de dorpen in de tweede lijn van de Côte d'Or, dus Saint-Aubin, Saint-Romain, Auxey-Duresses, Fixin, Marsannay-la-Côte en de drie dorpen van de appellation Les Maranges. Hetzelfde geldt voor Hautes-Côtes de Beaune en de Hautes-Côtes de Nuits. Het feit dat deze dorpen in de tweede lijn liggen, betekent ook dat ze vaak wat hoger of noordelijker liggen en dat is en wordt nu juist een voordeel gegeven de klimaatverandering. Wat voor Fixin en Marsannay geldt, geldt nog meer voor Chablis en wijde omgeving. Ooit noemden de Fransen dit gebied, met goed gevoel voor overdrijving, 'la petite Sibérie de la France', maar door de klimaatverandering is dit inmiddels al lang achterhaald. Nog altijd is Chablis het oesterwater en proef je de groene appel, maar de druiven kunnen hier vandaag de dag ook goed rijpen. Chablis 1er Cru en Chablis Grand Cru kunnen zich volstrekt meten met Meursault en Puligny, maar de prijzen liggen er een derde lager.”
In het licht van de gevolgen van klimaatverandering waar je het over hebt, wordt er wel eens gezegd dat we over 20 jaar syrah uit Pommard drinken. Wat is jouw idee daarover?
“Nee, ik vermoed niet dat we over 20 jaar syrah in Pommard, Volnay óf Gevrey zullen zien. Ik denk dat alles in het werk zal worden gesteld om de twee-eenheid rode bourgogne en pinot noir in stand te houden. Men doet nu al veel onderzoek naar passende onderstokken, beter passende klonen en ook via massale selectie wordt er gezocht naar die stokken die hogere temperaturen aankunnen. Verder wordt er gezocht naar nieuwe vormen van wijngaardbeheer. Daaronder vallen ook nieuwe vormen van canopy management. Dus nee, ik vermoed niet dat syrah naar het noorden komt.”
Kun je ons tenslotte vertellen over je meest bijzonder wouw-moment met een fles wijn?
“Op het gevaar af dat het arrogant klinkt, denk ik eerst terug aan de lunch met baronesse Philippine de Rothschild en de fles die we samen dronken: Château Mouton Rothschild 1945. De wijn was na meer dan een halve eeuw goddelijk. Echt wouw! Maar het moment met haar samen en het toch wel bijzondere verhaal achter Mouton 1945 was misschien nog wel bijzonderder. Het was het eerste etiket dat Philippe de Rothschild, de vader van Philippine, liet illustreren (op een eenmalige actie in de jaren twintig van de 20e eeuw na). 'Année de la Victoire' met een V staat op het etiket en dat was voor Philippe heel bijzonder en emotioneel. Philippine heeft de fles voor me gesigneerd en ik heb die lege fles nog. (Onderaan dit artikel zie je een foto van Gerts gesigneerde fles Mouton 1945)
Een andere wouw was natuurlijk in Bourgogne, in Vosne, op Domaine de la Romanée-Conti. Eigenlijk zijn het vele wouws, maar laat ik noemen La Tâche 1966 en La Tâche 1964. Onvergetelijk.
Maar ik eindig met de enige echte wouw en dat was toen ik als student in de Bourgogne de weg kwijt was en iemand mij weer op weg hielp. Zoals verteld, was die iemand wijnbouwer en hij nam mij mee naar zijn kelder. Ik was op dat moment nog nooit in een wijnkelder geweest. De enige kennis die ik als student van wijn had, was het tetra-pak Pinard van Albert Heijn. Die man liet mij, in een kort tijdsbestek, van het vat de jongste oogst proeven van drie rode bourgognes. De wijngaarden van die drie wijnen liggen in een cirkel van hooguit 500, 600 meter en ze waren alle drie verschillend met elk een eigen smaak, een eigen karakter, terwijl het frame hetzelfde was: elegantie.”