De whisky markt is erg aan het veranderen. Tegenwoordig worden veel whisky labels en vaten - van voornamelijk Japanse en Schotse distilleerderijen - enkel gekocht voor de investering in plaats van consumptie. Wat vind jij van deze verandering en heeft dit (indirect) invloed op jouw werkzaamheden?
Tja, dat gebeurt en is part of life geworden, wat ik er ook van vind. Uiteindelijk vind ik dat whisky gemaakt is om te drinken, maar ik snap dat een fles die je gekocht hebt voor € 300,- en nu meer dan 5x die waarde heeft, niet zomaar weer opengaat. Dat is zeker van invloed op alles in de whisky wereld.
Ook gewone flessen worden steeds duurder, de oude zijn niet meer te betalen en zo te duur om open te maken op festivals. Daarom bieden we vaak al duurdere flessen aan per 1cl om de toegankelijkheid nog enigszins te behouden. Maar bijvoorbeeld € 100,- voor 2 cl wordt wel te gek. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook mooie whisky’s die veel betaalbaarder zijn de “oude zooi”, om het zo maar even te zeggen.
Het is voor mij alleen wat langer zoeken. In het algemeen - ook zonder beleggers - gaan de prijzen al snel genoeg omhoog. De meeste vaten worden niet eens meer geproefd voordat ze gekocht en doorverkocht worden aan de slijter. Het wordt toch wel verkocht is het motto. En dat is nog waar ook, maar ikzelf weiger daaraan mee te doen. Ik moet het eerst zelf geproefd hebben, maar op veel plekken wordt die mogelijkheid helaas niet eens meer geboden. Conclusie: blijf veel proeven op festivals (het mag tenslotte weer) en op proeverijen. Koop daarnaast op basis van je smaak wat je lekker vindt.
Op de website van Dutch Whisky Connection geef je aan dat er naast whisky ook andere dranken de moeite waard zijn, zoals grappa, brandy en armagnac. Kennen deze dranken net zo’n grote wereld als whisky of kunnen we dat juist verwachten in de aankomende jaren?
Ik vermoed dat de whiskywereld erg groot is vergeleken met de andere genoemde dranken, maar dat kan natuurlijk komen door mijn vooroordelen. Cocktails, bier en wijn zouden zomaar veel groter kunnen zijn… Maar niet gezelliger!
Maar de vraag is terecht, het gaat mij om de smaak en dat kan ook gevoed worden door iets anders dan whisky. Daarom ben ik ook begonnen met een aparte serie genaamd ‘precious moments’.De eerste was een fantastische cognac, de tweede een hele mooie Caroni rum en de derde wordt een fenomenale vatsterkte jenever van Rutte. Daarna graag armagnac en nog meer rum! Wie weet een grappa of een calvados... Stuk voor stuk mooie drankjes, als je maar de juiste vindt. Dat heb ik wel geleerd van de whisky wereld. Elke distillery heeft briljante vaten, maar ook bagger. Dus je kunt nooit zeggen dat een distillery in het geheel “lekker” of “niet lekker” is. Het is vat afhankelijk. Dit geldt dus ook voor de soorten drankjes. Ik vond grappa helemaal niets en kende het alleen als het smakeloze drankje dat je gratis kreeg als je bij een matig Italiaans restaurant had gegeten. Dezelfde Hans Dillesse gaf me ooit een glas waar ik van achteroversloeg. En sindsdien weet ik welke oude grappa ik moet zoeken. Voor rum geldt hetzelfde. Ooit kende ik alleen witte en gele rum. Die laatste met een kegel van dagen en dus niet te drinken. Nu zijn er zeer mooie rums en begint Nederland langzaamaan een inhaalrace te maken op de rum-markt. Daar waar andere lande in de buurt al lang volop in de rum gaan is Nederland eerst langzamer geweest, maar dat verandert. Neem alleen al de echt mooie series van The Duchess; zeer drinkbaar en velen zelfs echt lekker! Net als goede vatsterkte armagnac. De rum en armagnac zullen de whisky niet verdringen, maar bieden wel een alternatief tegen een véél gunstigere prijs…
Na zoveel jaren ervaring neem ik aan dat je genoeg gezien hebt in deze whisky wereld. Wat is het meest opmerkelijke dat je ooit hebt meegemaakt tijdens jouw carrière?
Mmm.. Dat zijn eigenlijk een hele reeks aan gebeurtenissen die zich laten samenvatten met een woord: ontmoetingen. Of dat nu een hoogbejaarde man is die tot zijn schrik een glaasje krijgt uit zijn geboortejaar van eind jaren dertig en trillend gelukkig staat te zijn. Of een jong stel dat niets te besteden heeft en binnen een paar uur samen met mij een tocht door de wondere wereld van whisky-smaken maakt. Maar ook een autistische jongen die - zelfs letterlijk - opbloeit na een glaasje Macallan 1954. Het zijn allemaal geweldige ontmoetingen. Zoals een distillery manager die je weer na te veel glazen Guinness van de vloer moet oprapen. Maar ook een ontmoeting met een distillery medewerker met wie je dolgelukkig een halve fles Springbank 12 Jaar 57,1% op drinkt en gelijk de mooiste verhalen aanhoort. Het binnen stappen van een festival in Hongkong en allerlei vreemden hoort zeggen ‘daar is mr. Springbank’. Dat is bizar en heb me dat nooit gerealiseerd. Maar wel leuk, toch? Maar ook de vele etentjes rondom de festivals en de grote schare internationale vrienden die je daar ontmoet. Eén grote familie die wil huggen. Ik zal maar niet beginnen en uitweiden over ook een aantal vervelende ervaringen zoals vervalsingen, maar dat valt in het niet bij het grote genieten van hetgeen wat ik net vertel.