Port Ellen: de wederopstanding

Port Ellen: de wederopstanding

Diageo heropende onlangs Port Ellen, dat vijfendertig jaar geleden werd gesloten. Een distilleerderij die een 'cultstatus' heeft bereikt en waarvan de whisky's tegenwoordig recordbedragen opleveren. Zou dit de reden kunnen zijn waarom 's werelds grootste drankenproducent Port Ellen weer in productie heeft genomen? Zal dit de investering van meer dan 15 miljoen euro snel terugverdienen?

De grootste vraag is natuurlijk of de mensen van Diageo in staat zullen zijn om de oude smaak van Port Ellen whisky terug te brengen. Een whisky die, gewild of ongewild, een heel ander karakter had dan bijvoorbeeld Brora in zijn vorige leven. Dit kwam vooral door verschillende moutmethoden. Port Ellen is dus uit zijn as herrezen, maar is het specifieke karakter nog overgebleven?

In dit artikel eerst een korte geschiedenis van Port Ellen, gevolgd door een overzicht van de whisky's die er de afgelopen actieve jaren zijn geproduceerd.

Port Ellen, een korte geschiedenis ...

Distilleerderij Port Ellen werd gebouwd in 1825 en hiervoor werd de moutmolen van Alexander Ker M'Kay omgebouwd. De pachter van het land bleef Walter Frederick Campbell of Shawfield and Islay, dezelfde persoon die toestemming gaf om de distilleerderij te bouwen. In 1826 werd de distilleerderij in gebruik genomen en de eerste huurder was de eerder genoemde Alexander Ker M'Kay, die in het eerste jaar 31.313 liter alcohol produceerde. Alexander bleef licentiehouder tot 1827, waarna Hugh M'Kay hem opvolgde. Deze Hugh M'Kay distilleerde er twee jaar lang slechts 2.286 liter in 1828 en maar liefst 74.978 liter in 1829. Hugh werd opgevolgd door Thomas M'Kay, maar ook niet voor lang. In het accijnsjaar van 10 oktober 1829 tot 10 oktober 1830 distilleerde Thomas 99.941 liter alcohol. In het accijnsjaar tot 10 oktober 1831 kwam John Morrison and Co. op de accijnslijst en produceerde dat jaar 56.289 liter alcohol. Het jaar daarop produceerde het bedrijf 97.618 liter en in 1833 maar liefst 127.236 liter. John Morrison bleef licentiehouder tot 1836, toen de licentie naar John Ramsay ging. Ramsay zou eigenaar blijven tot zijn dood in 1892, waarna zijn vrouw Lucy Martin Ramsay eigenaar werd van de distilleerderij. Toen ook zij in 1906 overleed, ging het landgoed over op hun oudste zoon kapitein Iain Ramsay.

Iain verkocht het landgoed van zijn vader in de jaren 1920 in kleine stukjes. Al in 1919 verkocht Iain de Port Ellen distilleerderij aan de Port Ellen Distillery Company Ltd, waarvan de blenders James Buchanan en John Dewars aandeelhouders waren. Slechte economische omstandigheden dwongen deze blenders in 1925 te fuseren met Distillers Company Limited (D.C.L.). Dit bedrijf besloot in 1930 om al zijn distilleerderijen die malt whisky produceerden over te dragen aan zusterbedrijf Scottish Malt Distillers Ltd. en de Port Ellen distilleerderij datzelfde jaar te sluiten. Alleen de whiskypakhuizen en vloermouterijen bleven in bedrijf.

Verbouwing distilleerderij en nieuwe mouterij

Door een sterke opleving van de vraag naar Schotse whisky in de jaren 1950, 1960 en 1970 besloot Scottish Malt Distillers om de Port Ellen distilleerderij na zevenendertig jaar te herbouwen.

De werkzaamheden begonnen in 1966 en de nieuwe distilleerderij ging op 1 april 1967 in productie. Aangezien de vloermouterijen al die tijd in productie waren gebleven, was het logisch dat de mout die in de nieuwe distilleerderij werd gebruikt, daar vandaan zou komen. De groene mout werd hier gedroogd met een heet turfvuur en de fenolen van dit vuur (meta-cresol en ortho-cresol) veroorzaakten een medicinaal jodiumaroma in de mout. Het fenol guaiacol, dat een rokerig aroma veroorzaakt, was toen veel minder aanwezig. Toen de productiecapaciteit van Caol Ila distilleerderij werd uitgebreid, werd deze eerst afgebroken (zoals eerder vermeld) omdat er geen ruimte was om er een nieuwe naast te bouwen, zoals het geval was met Clynelish. In de periode dat Caol Ila niet produceerde, nam de Brora distilleerderij de productie over. De mout kwam toen uit de drum maltings die in 1968 werden gebouwd in Muir of Ord, die tegen die tijd gerookte mout produceerde. De uitbreiding van Caol Ila betekende dat er veel meer mout geproduceerd moest worden op Islay. Er werd besloten om een vatenmouterij te bouwen naar hetzelfde model als die in Muir of Ord.

Vloermouters versus trommelmouters

In dit type vatenmouterijen wordt de groene mout niet langer gedroogd met een turfvuur maar met oliekachels, waardoor de groene mout sneller droogt. Om de mout wat turfkarakter te geven, wordt onder de vloer met de drogende groene mout een turfrook'vuur' aangestoken, geen turfvuur met vlammen maar een 'rookvuur'. Zodra er echt vuur komt, dooft een sproeier het met water tot het weer begint te roken. De rook van dit 'turfrookvuur' wordt met behulp van een turbine door het droogbed van groene mout geblazen, samen met de hete lucht van de oliekachels. Deze rook bevat voornamelijk het fenol guaiacol, maar bijna geen meta-kresol of ortho-kresol. Daarom is het karakter van de meeste Islay malt whisky's veranderd, van licht rokerig en zwaar medicinaal (jodium) naar een echte rookbom. Deze verandering is heel langzaam gegaan omdat de meeste fenolen zich in de lagune bevinden vanwege hun hoge kookpunt. Bij de tweede distillatie, zoals ze die in Schotland gebruiken, wordt de distillatie in drie delen verdeeld: de voorloop, de middenloop en de nafloop. De voorloop duurt heel kort en zit vol met aromastoffen met een laag kookpunt, die al verdampen bij een lage temperatuur. De middelste run, het deel waarvan de uiteindelijke whisky wordt gemaakt, begint met de verdamping van de lichtere smaakverbindingen, gevolgd door zwaardere. De zwaardere, zoals fenolen, hebben het vermogen om op te lossen in alcohol en dus mee te liften, waardoor ze toch gedistilleerd kunnen worden. Sommige fenolen komen daarom in de middelste run terecht, maar de meeste in de tweede run. Dit komt deels doordat wanneer de middelste run klaar is, de temperatuur in de ketel omhoog gaat tijdens de naborrel. We weten dat de voor- en naloop altijd worden hergebruikt in de volgende tweede distillatie. Dit wordt gedaan om een kortstondig smaakverschil te voorkomen, en in dit geval is bewezen dat het werkt.

Toen de Port Ellen distilleerderij van 1967 tot 1973 mout van de moutvloer ontving, werd de hoeveelheid fenolen meta-cresol en ortho-cresol in de whisky opgebouwd in de nadistillatie. De aanvoer van deze fenolen in de lagune nam echter sterk af na de opening van de trommelmouterij in 1973. Zo verdwenen de fenolen meta-cresol en ortho-cresol uit de nagisting via de middenloop en vermenigvuldigde het fenol guaiacol zich daar. Dit proces verliep heel langzaam en de smaak veranderde na jaren van medicinaal-jodium naar een rokerige smaak. Bewust of onbewust heeft Port Ellen in de 16 jaar van zijn bestaan twee soorten whisky gemaakt, een medicinale en een rokerige whisky. Ook nu is de vraag welke van de twee de nieuwe Port Ellen zal produceren. Als het de rokerige wordt, komt de mout gewoon van de drum maltings en zal hij zich niet al te veel onderscheiden van de andere whisky's van het eiland. Als het de medicinale met het jodiumaroma wordt, moet er eerst nog een mouterij op de vloer worden gebouwd, waar de groene mout wordt gedroogd met een turfvuur.

En nu is het 2024 ...

Port Ellen keerde terug naar productie in 2024 en produceerde 750.000 liter per jaar.

Wijn bewaren: de beste manier van opslag van wijn
 

Wijn bewaren: de beste manier van opslag van wijn

Bekijk blog
Selosse: De terroir-kunstenaar van de Côte des Blancs
 

Selosse: De terroir-kunstenaar van de Côte des Blancs

Bekijk blog
Domaine de la Romanee Conti La Tache 1961 in dubbelmagnum
 

Domaine de la Romanee Conti La Tache 1961 in dubbelmagnum

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd