Masseto 1999

Masseto 1999

Masseto wordt gezien als de top van de zogenaamde Super Tuscans: Toscaanse cultwijnen die gemaakt zijn van druiven die niet direct tot het standaard arsenaal horen in Toscane, zoals de Sangiovese druif.

Masseto - geschiedenis

In de jaren 80 werd in Toscane al volop geexperimenteerd met druivensoorten die vooral in de Bordeaux voorkwamen: Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. Aangezien deze druiven het boven verwachting goed deden en de wijnen ronduit goed waren, werden de wijnen al snel populair. Echter: omdat de wijnen niet gemaakt waren met druiven die volgens de appelations van Toscane gebruikt mochten worden, werden deze wijnen gekwalificeerd als Vino di Tavola. Een tafelwijn dus, de laagste kwalificatie voor wijn. Midden jaren 90 waren de wijnliefhbeers al doordrongen van dit feit en werd er nog weleens gekscherend geroepen 'als je in Toscane bent moet je altijd Vino di Tavola wijnen drinken'.

Van Vino di Tavola naar IGT

Om deze groep van wijnen die van hoge kwaliteit was toch een appelation te geven werd de kwalificatie IGT in het leven geroepen: indicazione geografica tipica. Ornellaia, Sassicaia, Tignanello en Masseto zijn enkele voorbeelden van wijnen die een IGT kwalificatie hebben. Opvallend was dat wijnmaker Antinori ruim vertegenwoordigd was in de groep van IGT wijnen.

Masseto : de wijngaard en het klimaat

Antinori begon met het maken van Masseto midden jaren 80. De eerste officiele Masseto komt uit 1987. De kritieken waren vanaf de eerste release al zeer lovend. Het is de cultwijn van Antinori, volledig gemaakt uit Merlot-druiven afkomstig van een kleine wijngaard van 7 hectare met een eigen wijnmakerij. Het klimaat is eigenlijk niet geschikt voor Merlot, vandaar dat het maken van Masseto een echte uitdaging is. Maar de invloed van de zee en het terroir levert een prachtige wijn. De wijn wordt gerijpt op nieuwe eiken vaten vanuit de wouden van het "Massif Central" in Frankrijk waarna rijping in de fles volgt. De jaarlijkse productie van Masseto bedraagt maar 35000 flessen.

Masseto 1999 - proefnotitie

Bij het eerste contact weet je het meteen - dit is Merlot, dit is Italiaans en dit zou weleens Masseto kunnen zijn. De terroir, dat zwoele warme, de kracht. Bij het proeven wordt dit bevestigd. Maar nu zijn de donkere tonen heel aanwezig: drop, mokka, potlood. Een bloemigheid, Prachtige integratie van het cederhout, zeer zachte tannines. En dan het fruit, het zwarte fruit met name. Wat een extreem elegante en zijdezachte wijn is dit. Het heeft wel iets van de 1998, maar dan zachter. Deze wijn zit op zijn top maar kan nog zeker 10 jaar indien goed bewaard. BOW 9.

Please check this wine in our store.

Super Tuscan
 

Super Tuscan

Bekijk blog
Clos de Vougeot: de oorsprong van alle terroirwijnen?
 

Clos de Vougeot: de oorsprong van alle terroirwijnen?

Bekijk blog
Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux
 

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd