Lalou Bize-Leroy, de Grande Dame van Bourgogne

Lalou Bize-Leroy, de Grande Dame van Bourgogne

Marcelle Bize-Leroy, beter bekend als ‘Lalou’, is zonder twijfel één van de meest markante personen in de wijnwereld. En niet alleen omdat ze er al zo lang in rondloopt. De wijnen van haar hand behoren tot het beste van wat Bourgogne te bieden heeft en worden geprezen door wijnliefhebbers over de hele wereld.

Wie is Lalou Bize-Leroy

Marcelle ‘Lalou’ Bize-Leroy werd in 1932 geboren in een wijnfamilie in de Côte de Nuits. Haar overgrootvader, François Leroy, richtte in 1868 zijn eigen handelshuis op, Maison Leroy. François’ kleinzoon, Henri, was Lalous vader. Het verhaal wil dat Henri zijn dochter al op zeer jonge leeftijd de liefde voor de wijn bijbracht door vlak na Marcelles geboorte een paar druppels Musigny 1929 over haar lippen te strijken, als een soort Bourgondische doop. In 1955 trad Lalou op 23e jarige leeftijd toe tot het familiebedrijf en in 1971 kreeg ze de leiding over Maison Leroy.

Lalou Bize-Leroy en Domaine de la Romanée-Conti

Naast het handelshuis Maison Leroy was de Leroy familie tevens 50% eigenaar van Domaine de la Romanée-Conti waar Lalou kind aan huis was. Wekelijks vergezelde zij haar vader Henri op zijn bezoeken aan het Domaine. En het was dan ook geen verrassing dat Lalou in 1974 co-gérante van Domaine de la Romanée-Conti werd, uiteraard naast Aubert de Villaine die dat tot op de dag van vandaag nog is. Onder leiding van De Villaine en Bize-Leroy kreeg het Domaine een enorme kwaliteitsimpuls - onder andere op het gebied van biologische wijnbouwmethodes - en werd DRC wat het nu is: de absolute top van de top. Aan deze samenwerking kwam in 1992 door onenigheid tussen beide gérants een einde. Onder andere de deelname van Aubert de Villaine aan de zogenaamde ‘Judgement of Paris’ - de door Steven Spurrier georganiseerde blindproeverij in 1976 waarbij de top van de Franse en Californische wijnen het tegen elkaar opnamen en Californië er verrassenderwijs met de hoofdprijzen vandoor ging - zou daar een rol bij hebben gespeeld. Waarschijnlijker is dat er diepere meningsverschillen ten opzichte van het management van het Domaine ten grondslag lagen aan Lalous vertrek bij het Domaine op 15 januari 1992. Lalou Bize-Leroy is nog steeds voor 25% aandeelhouder van DRC.

Is er een verschil tussen Maison Leroy en Domaine Leroy?

Er is wel degelijk een verschil tussen Maison Leroy en Domaine Leroy, beide gerenommeerde namen in Bourgogne. Maison Leroy is het handelshuis dat al jaren in de Leroy familie is. Een handelshuis, négociant in het Frans, koopt fruit in bij wijnboeren en maakt daar eigen wijnen van. Het verschil met een domaine is dat laatstgenoemde wijnen van eigen druiven maakt.

In 1988 besloot Lalou om eigen wijngaarden aan te kopen om zo makkelijker aan de hoge kwaliteitseisen die ze aan de druiven voor haar wijnen stelt te voldoen. Ze kocht onder andere de wijngaarden over van Charles Noellat in Vosne-Romanée en van Philippe Rémy in Gevrey-Chambertin en stichtte daarmee haar eigen Domaine Leroy. Domaine Leroy beslaat op dit moment 21 hectare aan wijngaarden. Domaine Leroy heeft in haar portfolio beroemde grands crus zoals Le Chambertin, Le Musigny, Richebourg, Romanée-Saint-Vivant en Clos de la Roche, evenals tal van andere grands crus en premiers crus. De wijnen van Domaine Leroy behoren tot de meest gewilde en kostbare wijnen ter wereld.

Maar dat is nog niet alles. Lalou startte nog een derde wijnonderneming in 1988, Domaine d’Auvenay. Dit domaine werd vernoemd naar haar eigen woonhuis in de heuvels bij Saint-Romain. Hoewel Lalou hier slechts 4 hectare aan wijngaarden heeft, produceert Domaine d’Auvenay wijnen van een superieure kwaliteit, maar dus in minuscule hoeveelheden. In het portfolio zitten maar liefst 5 grand crus: Chevalier-Montrachet, Criots-Bâtard-Montrachet en sinds 2012 ook Bâtard-Montrachet, Bonnes Mares en Mazis-Chambertin.

De filosofie van Lalou Bize-Leroy

Lalou is al decennia een groot pleitbezorgster van de biodynamie, gestoeld op de principes van Rudolf Steiner. Lalou werkt vanuit haar diepe overtuiging dat alles leeft: “de bodem, de grond, de planten, "... ze zijn net zo levend als dieren en mensen ...": de reden dat er geen chemicaliën haar wijngaarden inkomen. Maar biodynamisch wijn maken gaat verder dan dat, het ziet de natuur als een holistisch onderling verbonden systeem waarbij astrologische kennis en kosmische invloeden worden ingezet om de wijnstokken te verzorgen, de bodem te herstellen en de grond te bewerken. Ook zie je die principes terug in de manier waarop er het hele jaar door zorg en liefde aan de wijnstokken wordt gegeven en in de manier waarop de wijn in de kelder wordt gemaakt. Sinds september 1988 worden alle wijnstokken volledig geteeld volgens de biodynamische principes en inmiddels zijn de wijnen van zowel Domaine Leroy als Domaine d’Auvenay biologisch-dynamisch gecertificeerd.

De druiven voor de wijnen van Domaine Leroy en Domaine d’Auvenay worden met de hand geselecteerd en geplukt in kleine kistjes, waarna de trossen gekoeld naar de wijnmakerij worden gebracht. Daar vindt een tweede strenge selectie plaats, zodat alleen de beste druiven gebruikt worden. Fermentatie vindt plaats in grote houten vaten en de wijn wordt opgevoed in nieuwe eiken vaten. De wijnen worden zorgvuldig in de gaten gehouden en geselecteerd door Madame Bize-Leroy zelf. Bijzonder genoeg is er geen wijnmaker of oenoloog in dienst bij beide domaines: ‘De druiven zijn gewoonweg perfect en hebben geen wijnmaker nodig’, aldus Lalou!

Brora: de wederopstanding
 

Brora: de wederopstanding

Bekijk blog
Duitse wijn klassificatie: Prädikatsweine
 

Duitse wijn klassificatie: Prädikatsweine

Bekijk blog
Springbank en Glengyle, distilleerderijen met meerdere gezichten
 

Springbank en Glengyle, distilleerderijen met meerdere gezichten

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd