Hoe lang kan je een wijn bewaren en wat is de beste manier?

Hoe lang kan je een wijn bewaren en wat is de beste manier?

Wijn bewaren, een onderwerp dat iedere wijnliefhebber van de betere wijn bezig houdt. Bij wijnen opleggen in kelders en wijnkasten is de regel vrij eenvoudig: de ideale temperatuur is 12 – 14 graden Celsius, de vochtigheid 60%-80%, de ruimte moet donker (UV vrij) en trillingsvrij zijn. Dat is het ideale plaatje, maar de ervaring leert dat beperkte afwijkingen meestal geen probleem. Te hoge vochtigheid tast de etiketten aan, maar is weer goed voor de kurk. Te droog is weer slecht voor de kurk. Een te lage temperatuur zorgt voor wijnen die (te) langzaam rijpen, te hoog zorgt voor een snellere ontwikkeling. Temperaturen die lang boven de 20 graden zijn zorgen voor een snelle afname van de kwaliteit.

Wijn bewaren van een fles die open is geweest

Wijn in een open fles oxydeert. Ook hier weer zo’n algemene regel. Gemiddeld is wijn nog 2 dagen drinkbaar, zeker als de fles in de koelkast is gezet. En witte wijn is snelle ‘voorbij’ dan rode wijn.

Produkten als Coravin (link), waarbij wijn via de kurk wordt opgezogen uit de fles waarna een gas in de fles wordt teruggeblazen, kunnen de houdbaarheid van een fles tot enkele weken verlengen met behoud van kwaliteit. Maar zo’n product is prijzig en de gasvullingen kosten ook weer geld.

De do-it-yourself methode en nog gratis ook

Er is gelukkig een oplossing die zo goed als optimaal werkt en niets kost. De belangrijkste reden waarom wijn oxydeert is het contact met zuurstof. En hoe warmer de wijn is, hoe sneller deze oxydatie. Dus moet je ervoor zorgen dat de wijn koeler wordt bewaard, een koelkast is een prima methode daarvoor. Bij het weer openen van de fles moet de wijn even uit de koelkast gehaald worden.

Maar hoe zorg je ervoor dat de wijn niet meer in contact staat met zuurstof? Dat is simpel: zorg ervoor dat er geen zuurstof meer in de fles zit. En dat kan door de fles over te schenken in een PET fles waar water in heeft gezeten. En dan moet je de versie gebruiken die makkelijker in te knijpen is. Je giet de wijn die je nog over hebt uit de wijnfles in de PET fles en knijpt deze dicht totdat de wijn net tot aan de afsluitdop staat. Dop erop en klaar. Er zit nu geen zuurstof meer in. En je hoeft je geen zorgen te maken dat de PET fles smaakjes of geurtjes aan de wijn afgeeft, want het wordt gebruikt voor water: ieder smaakje of geurtje dat van zo’n fles zou komen zou een consument meteen ruiken of proeven. En dan zou deze fles niet meer gekocht worden.

Zet de fles in de koelkast en klaar. Onze ervaring is dat witte en rode wijnen soms nog weken goed drinkbaar waren.

Brora: de wederopstanding
 

Brora: de wederopstanding

Bekijk blog
Duitse wijn klassificatie: Prädikatsweine
 

Duitse wijn klassificatie: Prädikatsweine

Bekijk blog
Springbank en Glengyle, distilleerderijen met meerdere gezichten
 

Springbank en Glengyle, distilleerderijen met meerdere gezichten

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd