Het is tijd voor Zwitserse wijn

Het is tijd voor Zwitserse wijn

Als je aan Zwitserland denkt, denk je vaak aan het prachtige berglandschap, skivakanties en kaasfondue, maar waarschijnlijk niet gelijk aan de voortreffelijke wijnen die hier vandaan komen. Lange tijd bleven de Zwitserse wijnen bij het grote publiek onder de radar. Eén van de redenen is dat bijna alle wijn in eigen land wordt geconsumeerd, slechts 1% wordt geëxporteerd. Hier komt nu verandering in en dat is maar goed ook, want Zwitserland produceert wijnen met een geheel eigen stijl en zijn van hoge kwaliteit. Daarom zullen deze wijnen vanaf nu een grotere rol gaan spelen binnen ons assortiment. Benieuwd naar Zwitserland als wijnland? In deze blog lees je alles over de wijnbouw van dit schitterende land en maak je kennis met Castello Luigi, een nieuw Zwitsers wijnhuis bij Best of Wines.

maak je kennis met Castello Luigi!

Zwitserland als Wijnland
De eerste wijnstokken groeide al zo’n 3.000 jaar geleden langs de rivierdalen en oevers. Het waren de Romeinen die de eerste wijngaarden aanplantte. Halverwege de 19e eeuw bestond het wijngaardareaal uit 35.000 hectare. Door de jaren heen is de omvang gehalveerd. Dit is te wijten aan de druifluis en meeldauw, maar ook de concurrentie vanuit Frankrijk en Italië hebben hier een rol in gespeeld.

Wijnbouw is verspreid over heel Zwitserland en in elk kanton (Zwitserse naam voor provincie) staan er wijnstokken aangeplant, met uitzondering van het hooggebergte. Het hart van de Zwitserse wijnbouw is te vinden in het Franstalige deel: Valais. Dit gebied ligt in het zuidwesten van het land, tegen de Franse en Italiaanse grens. De wijngaarden van Valais strekken zich uit over ongeveer 60 kilometer langs de oevers van de Rhône. Deze gaarden behoren tot één van de hoogste van Europa. Het hoogste perceel ligt namelijk op 1.100 meter boven zeeniveau. Deze is te vinden bij het dorpje Heidadorf en draagt de naam Visperterminen. Een ander bijzonder weetje is dat de kleinste wijngaard ter wereld hier te vinden is. Deze gaard telt 1,5 vierkante meter en er staan maar drie wijnstokken op geplant. Deze stokken zijn eigendom van de Dalai Lama. Dalai Lama is de hoogste leider van de Tibetaanse boeddhisten.

Het land produceert gemiddeld 1,1 miljoen hectoliter per jaar van een totale oppervlakte van 15.000 hectare. Hiervan is 75% afkomstig uit het Franstalige gedeelte, 18% uit het Duitstalige en 7% uit het Italiaanse deel van het land. Ticino valt onder die laatste en dit gebied wordt ook wel het land van merlot genoemd. Deze druif neemt daar namelijk 90% van de totale aanplant voor zijn rekening. Niet gek dat in Zwitserland Ticino-Merlot een heus begrip is!

De jaarlijkse productie is beperkt, want deze bestaat uit slechts 12.500 flessen.

Druivenrassen
Het land kent zo’n 200 verschillende druivenrassen. Veel hiervan zijn inheems, hybride of een kruising. De belangrijkste blauwe druivenrassen zijn pinot noir, gamay en merlot. Voor de witte wijnen is chasselas bij uitstek het belangrijkste druivenras, gevolgd door müller-thurgau. Een kleine greep uit de autochtone druivenrassen zijn petite arvine, gamaret, garanoir en cornalin. Dit zijn druivenrassen die je nergens anders in de wereld tegen komt. Dit maakt wijn uit Zwitserland juist zo uniek.

Castello Luigi
Castello Luigi is te vinden in het plaatsje Besazio in de regio Ticino, op een steenworp afstand van de Italiaanse grens. Castello Luigi wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze wijnhuizen uit de regio. Luigi Zanini, de eigenaar van het wijnhuis, kocht het ‘Belvedere’ landgoed in 1988. De oude boerderij heeft hij omgetoverd tot een schitterend kasteel, die nu het hart vormt van het domein. In het sprookjesachtige gebouw bevindt zich ook de wijnkelder. Deze ondergrondse kelder is bijna 19 meter diep. Op die manier kan men gebruik maken van de zwaartekracht gedurende het gehele vinificatieproces: van het persen van de druiven tot aan het bottelen van de wijn. Na de botteling worden de flessen nog een jaar opgeslagen in de kelder voordat deze op markt komen.

De percelen rondom het kasteel zijn beplant met merlot, chardonnay en cabernet sauvignon. Waarin merlot de hoofdrol speelt. De totale opbrengst per hectare wordt bewust laag gehouden, zodat de druiven van hoge kwaliteit zijn. Het portfolio bestaat uit twee wijnen; één rode en één witte. De rode wijn bestaat doorgaans uit 90% merlot, aangevuld met cabernet sauvignon en cabernet franc. De totale rijping bestaat uit 30 maanden, waarvan 18 maanden houtrijping in Franse barriques en 12 maanden flesrijping. Deze cuvée kenmerkt zich door een intense geur, waarin veel te ontdekken valt, zoals kersen, pruimen, bessen, zoethout, tabak, kaneel en vanille. Daarnaast heeft de wijn frisse zuren en rijpe tannines. Castello Luigi Rosso is niet voor niets meerdere malen bekroond met de hoogste score van diverse wijncritici. De rosso doet zeker niet onder voor een goede Bordeaux. De witte wijn is gemaakt van 100% chardonnay en ook deze wijn rijpt bijna 30 maanden. In dit geval 10 maanden in Franse barrique en 18 maanden in de kelder op fles. Vol, complex en met een lange afdronk.

De jaarlijkse productie is beperkt, want deze bestaat uit slechts 12.500 flessen. Dit in combinatie met de prachtige kwaliteit, zorgt ervoor dat de wijnen van Castello Luigi snel zijn uitverkocht. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan ons aanbod in Zwitserse wijnen.

Brora: de wederopstanding
 

Brora: de wederopstanding

Bekijk blog
Duitse wijn klassificatie: Prädikatsweine
 

Duitse wijn klassificatie: Prädikatsweine

Bekijk blog
Springbank en Glengyle, distilleerderijen met meerdere gezichten
 

Springbank en Glengyle, distilleerderijen met meerdere gezichten

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd