Druivenrassen
Het land kent zo’n 200 verschillende druivenrassen. Veel hiervan zijn inheems, hybride of een kruising. De belangrijkste blauwe druivenrassen zijn pinot noir, gamay en merlot. Voor de witte wijnen is chasselas bij uitstek het belangrijkste druivenras, gevolgd door müller-thurgau. Een kleine greep uit de autochtone druivenrassen zijn petite arvine, gamaret, garanoir en cornalin. Dit zijn druivenrassen die je nergens anders in de wereld tegen komt. Dit maakt wijn uit Zwitserland juist zo uniek.
Castello Luigi
Castello Luigi is te vinden in het plaatsje Besazio in de regio Ticino, op een steenworp afstand van de Italiaanse grens. Castello Luigi wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze wijnhuizen uit de regio. Luigi Zanini, de eigenaar van het wijnhuis, kocht het ‘Belvedere’ landgoed in 1988. De oude boerderij heeft hij omgetoverd tot een schitterend kasteel, die nu het hart vormt van het domein. In het sprookjesachtige gebouw bevindt zich ook de wijnkelder. Deze ondergrondse kelder is bijna 19 meter diep. Op die manier kan men gebruik maken van de zwaartekracht gedurende het gehele vinificatieproces: van het persen van de druiven tot aan het bottelen van de wijn. Na de botteling worden de flessen nog een jaar opgeslagen in de kelder voordat deze op markt komen.
De percelen rondom het kasteel zijn beplant met merlot, chardonnay en cabernet sauvignon. Waarin merlot de hoofdrol speelt. De totale opbrengst per hectare wordt bewust laag gehouden, zodat de druiven van hoge kwaliteit zijn. Het portfolio bestaat uit twee wijnen; één rode en één witte. De rode wijn bestaat doorgaans uit 90% merlot, aangevuld met cabernet sauvignon en cabernet franc. De totale rijping bestaat uit 30 maanden, waarvan 18 maanden houtrijping in Franse barriques en 12 maanden flesrijping. Deze cuvée kenmerkt zich door een intense geur, waarin veel te ontdekken valt, zoals kersen, pruimen, bessen, zoethout, tabak, kaneel en vanille. Daarnaast heeft de wijn frisse zuren en rijpe tannines. Castello Luigi Rosso is niet voor niets meerdere malen bekroond met de hoogste score van diverse wijncritici. De rosso doet zeker niet onder voor een goede Bordeaux. De witte wijn is gemaakt van 100% chardonnay en ook deze wijn rijpt bijna 30 maanden. In dit geval 10 maanden in Franse barrique en 18 maanden in de kelder op fles. Vol, complex en met een lange afdronk.
De jaarlijkse productie is beperkt, want deze bestaat uit slechts 12.500 flessen. Dit in combinatie met de prachtige kwaliteit, zorgt ervoor dat de wijnen van Castello Luigi snel zijn uitverkocht. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan ons aanbod in Zwitserse wijnen.