Het beste van twee werelden - Signatory Glenturret

Het beste van twee werelden - Signatory Glenturret

Speciaal voor hun 30e verjaardag, heeft Signatory een Glenturret uitgebracht.

Leeftijd: 30 jaar
Cask: 532
Alcohol: 52.4%

SIGNATORY
Signatory is een van de meest bekende, en waarschijnlijk ook een van de meest gewilde, onafhankelijke bottelaars van Schotse whisky. Het bedrijf is in 1988 opgericht door de gebroeders Brian en Andry Symington, en vierde in 2018 zijn 30-jarige bestaan.
Om dit te vieren brengt Signatory een verscheidenheid aan “bovenste-plank-whisky’s” uit, waar ze naar alle waarschijnlijkheid al enige tijd naartoe hebben geleefd.

GLENTURRET
De distilleerderij van Glenturret is de oudste nog actieve distilleerderij van Schotland! Deze boude uitspraak is gebaseerd op de geschiedenis van het terrein en de oudere gebouwen rond de distilleerderij. Glenturret ging eerder door het leven onder de naam ‘Hosh Distillery’ maar veranderde deze naar Glenturret in 1875. De eerste data die kan worden gevonden in de archieven over de Hosh Distillery, dateert van 1775. Uiteraard kunnen we nu diep ingaan op het vraagstuk of Glenturret inderdaad de oudste distilleerderij is – bijna iedere distilleerderij heeft een bewijs dat zij dat zijn – laten we overgaan op het serieuzere onderdeel, een 30-jaar oude Signatory, single cask.


De Whisky

De geweldige kans om deze magnifieke whisky te proeven, werd mogelijk gemaakt door Werner Bos, tevens iemand die fantastische dingen doet bij Van Wees. Werner, mijn dank!

Glenturret is zowel geroemd als berucht om verschillende smaken. Geroemd vanwege de mooie gebalanceerde hinten van sinaasappel en kruiden, hoe kan dat ooit slecht zijn, toch? Helaas heeft Glenturret ook de reputatie dat de whisky’s naar karton, of zelfs zeep kunnen smaken.

Het moge wel duidelijk zijn dat de bottelaars van Signatory, een van de grootste individuele bottelaars ter wereld, hun vak begrijpen. Laten we ervaren of ze hierin ook weer een meesterwerk hebben geselecteerd.

Neus:
Een frisse opening in de neus, met hintjes richting sinaasappelschilletjes. Marmalade op scones en verse rozenbottel. Misschien zelfs een beetje maraschino kersen. Het gebakken karakter van de eerdergenoemde scones, ontwikkelen zich in iets getoast, en gaan zelfs heel subtiel richting amandelen. Dit alles ligt verborgen onder een deken van specerijen, die dit glas echt naar een compleet nieuw niveau tillen.

Smaak:
In de smaak veel romiger dan in de neus. Bovenal, hazelnoten! Ik ben toevallig gek op hazelnoten! Verder zijn er hintjes van vers gemaaid gras, en dit alles gecombineerd met de sinaasappels en marmalade die eerder in de neus genoemd werden. Zelfs als ik enorm mijn best doe, detecteer ik niets van zeep of karton. Enkel een uitstekende dram.

Afdronk:
Een gemiddelde tot lange afdronk met meer hintjes van room. Dit is ook waar de rozenbottel opnieuw de kop opsteekt. Ook meer van die zalige, zalige hazelnoten.

Balans en complexiteit:
Een goed gebalanceerde whisky, zowel in de neus als in de smaak. Als we het hebben over complexiteit; wanneer maraschino kersen en rozenbottel wedijveren om opgemerkt te worden, zonder dat ze overheersend worden, dan zegt dat neem ik aan genoeg. Absoluut uitmuntende whisky.

Commentaar:
Absoluut een goede dram. Het komt maar weinig voor dat je een mooie Glenturret te drinken krijgt. Ik zou persoonlijk een petitie willen opstarten waarin ze meer van dit soort whisky’s gaan maken. Als ze dat op gang hebben, kunnen ze het best deze whisky’s onder de naam ‘Hosh’ uit gaan geven om duidelijk te maken dat het hier om het “goede spul” gaat. Dit is absoluut een verborgen schat, die mij nieuwsgierig maakt naar welke whisky’s Signatory nog meer uit gaat brengen. Ik ben benieuwd of deze kwaliteit behouden gaat worden.

89/100 punten

Blog door Nils van Rijn

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux
 

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux

Bekijk blog
10 dingen die je moet weten over Egon Müller
 

10 dingen die je moet weten over Egon Müller

Bekijk blog
Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied
 

Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd