Ontmoet Emidio Pepe
Emidio is geboren in een wijnmakers familie. Zijn vader en grootvader produceerden al sinds 1889 wijn onder de naam Casa Pepe. Het is daarom meer dan logisch dat Emidio al van jongs af aan in de kelder en in de wijngaarden te vinden was. Na jarenlang ervaring op doen bij zijn familie, besluit hij in 1964 om voor zichzelf te beginnen en zijn eigen wijnen te gaan produceren. Vanaf zijn start geloofde Emidio al sterk in het rijpingspotentieel van trebbiano en montepulciano. Voor vele was dit onwaarschijnlijk en zij hadden er dan ook weinig vertrouwen in. Door zijn toewijding aan deze lokale druivenrassen heeft hij juist iedereen het tegendeel bewezen.
Inmiddels heeft Emidio zelf een stapje teruggedaan. Zijn dochters Sofia en Daniela hebben het stokje overgenomen en zij zijn vandaag de dag verantwoordelijk voor de gang van zaken. De wijngaarden en de productie staan onder supervisie van Sofie. Daniela is daarentegen juist verantwoordelijk voor de backoffice van het bedrijf. Maar daar blijft het niet bij, ook zijn kleindochters Chiara en Elisa zal je tegenkomen tijdens een bezoek. We kunnen dus wel spreken van een echt familiebedrijf!
De perfecte omstandigheden
Torano Nuovo is de thuisbasis van Emidio Pepe. Dit kleine dorpje ligt op slechts 16 kilometer afstand van de kust. Ook de wijngaarden van Emidio Pepe liggen op een steenworp afstand van de Adriatische Zee. Op deze manier zorgt de zeebries voor verkoeling, iets wat de rijping ten goede komt. De afwisseling van voldoende warmte en koelte draagt namelijk onder andere bij aan de juiste verhouding tussen de suikers en de zuren in de druif.
Het totale wijngaardareaal beslaat 14 hectare en is beplant met enkel typisch Italiaanse druivenrassen. Trebbiano d’Abruzzo en montepulciano spelen hierin de hoofdrol, maar er staat ook een kleine hoeveelheid pecorino aangeplant. De wijngaarden zijn ingericht met het eeuwenoude pergola systeem en staan er enkele rijen op de grond een natuurlijk evenwicht te creëren. Het bladerdek van de pergola beschermt namelijk de druiven op de grond en de rijen zorgen ervoor dat de bodem kan ademen als het veel heeft geregend. Win-win, of beter gezegd wijn-wijn! De wortels gaan diep de grond in en worden zo voorzien van voldoende voedingsstoffen en mineralen uit de bodem. Zo weten de wortels ook in droge periodes aan water te komen. Om de natuur zoveel mogelijk in stand te houden, staan sinds de oprichting van het wijnhuis natuurlijke werkwijzen centraal. Eén van die werkwijzen is het in de ban doen van chemicaliën om mogelijke ziekten en virussen te bestrijden. Achteraf gezien werkt Emidio al vanaf het begin af aan biodynamisch, maar destijds was deze aanpak nog niet zo bekend. Men had er daarom totaal geen weet van.