Dit zijn de 5 must-haves voor je wijnbibliotheek

Dit zijn de 5 must-haves voor je wijnbibliotheek

Over wijn zijn hele bibliotheken vol geschreven. Maar wat zijn nou de boeken die je als wijnliefhebber echt in je kast moet hebben staan? Wij hebben de must-haves van de wijnliteratuur voor je op een rijtje gezet.


1. The Wine Bible – Karen MacNeil
De naam zegt het al, de Wijnbijbel. Alles, maar dan ook werkelijk álles, staat hierin. Karen MacNeils Wine Bible is ons favoriete naslagwerk om snel even iets op te zoeken. Het behandelt alle wijnregio’s ter wereld, inclusief leuke feitjes, tips en anekdotes. Voor deze editie alleen al proefde MacNeil meer dan 10.000 wijnen. Per regio geeft ze topproducenten en must-taste wijnen.

2. The Oxford Companion to Wine – Jancis Robinson
Dit standaardwerk van Brittain’s Grand Lady of Wine Jancis Robinson verscheen voor het eerst in 1994, viel herhaaldelijk in de prijzen en is inmiddels aan zijn vierde editie toe. Het boek, of ‘The Work’ zoals Robinson het zelf noemt, beslaat uit elk denkbaar wijngerelateerd onderwerp, van regio's en druivensoorten tot producenten, connaisseurs en proevers door de eeuwen heen. Daarnaast is er veel aandacht voor wijnbouw en geschiedenis. Het werk is alfabetisch ingedeeld als een encyclopedie, met meer dan 4000 verschillende onderwerpen die behandeld worden. En als we het toch over Jancis Robinson hebben, mogen we The World Atlas of Wine die zij samen met Hugh Johnson schreef niet onbenoemd laten. In 2019 kwam de 8e editie uit en dit is ongetwijfeld de meest uitgebreide wijnatlas die er bestaat. Onmisbaar tijdens elke wijnstudie!

3. The Science of Wine: From Vine to Glass – Jamie Goode
Dit is er eentje voor de doorgewinterde wijnliefhebber die eens flink de materie in wil duiken. Dit boek behandelt de wetenschappelijke, vaak scheikundige processen bij het maken van wijn. Hoewel dit allemaal vrij complex klinkt, schrijft Goode heel begrijpelijk en legt hij alles heel duidelijk uit. Als je wilt begrijpen wat het verschil is tussen kurk of schroefdop of hoe een wijn ‘bret’ (Brettanomyces) krijgt, dan is dit boek een absolute aanrader. Doorlezen? Flawless, ook van Jamie Goode, behandelt alle fouten die een wijn kan hebben. We geven toe, zware materie, maar interessant van kaft tot kaft.

4. Champagne, Le Réveil des Terroirs – Gert Crum
Wijnschrijver Gert Crum wordt in Nederland en ver daarbuiten gezien als een autoriteit op het gebied van Champagne. Zijn laatste boek is een waar meesterwerk, waarin alle aspecten van het wijngebied, de geschiedenis, de méthode traditionelle uitgebreid aan bod komen. Daarbij biedt het boek 76 profielen van de, volgens Crum, beste producenten. Grote namen uit de streek komen uiteraard voorbij, maar er is ook veel aandacht voor récoltants-manipulants; champagne boeren die eigen wijnen maken van eigen druiven. Jan Bartelsman tekende voor de indrukwekkende fotografie. Een prachtig koffietafelboek en een schat aan informatie voor iedereen die zich wil verdiepen in de Champagne.

5. Cork Dork - Bianca Bosker
We sluiten af met wat luchtigers, New York Times bestseller Cork Dork. Een heerlijk verslag van een journaliste die besluit haar baan als tech-editor bij The Huffington Post op te geven om zich onder te dompelen in de New Yorkse wijnwereld. Haar doel? Toetreden tot het exclusieve clubje van New Yorkse topproevers. In haar boek volgen we Bianca tijdens haar maanden als ‘cellar rat’ in een bekend restaurant, tijdens proefsessies in Eleven Madison Park met de crème de la crème van de New Yorkse horeca en op weg naar het Certified Sommelier examen. Een aanrader voor liefhebbers van de SOMM films op Netflix.

10 dingen die je moet weten over Chateau Margaux
 

10 dingen die je moet weten over Chateau Margaux

Bekijk blog
Talking wine met Andrea Heinzinger
 

Talking wine met Andrea Heinzinger

Bekijk blog
10 dingen die je moet weten over Dom Perignon
 

10 dingen die je moet weten over Dom Perignon

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd