Domaine Comte Georges de Vogüé hoort zonder twijfel thuis in het rijtje ‘Absolute Top van de Bourgogne’. Hoewel Comte de Vogüé bij het grote publiek een stuk minder bekend is dan bijvoorbeeld Domaine de la Romanée-Conti (wier initialen alleen al voldoen), begint menig Bourgognefanaat te watertanden bij het horen van de naam van dit domaine waarvan de adellijke geschiedenis meer dan 500 jaar teruggaat.

Lees alles over dit befaamde Bourgognehuis in onze blog...

Een van de oudste adellijke wijnfamilies in Bourgogne

De geschiedenis van Domaine Comte Georges de Vogüé voert terug tot de Middeleeuwen. De gebouwen in Chambolle-Musigny dateren van halverwege de 15e eeuw en zijn gebouwd door Jean Moisson. Het landgoed blijft via de vrouwelijke lijn meer dan 300 jaar in dezelfde familie, tot 1766. In dat jaar trouwt nazaat Catherine Bouhier met markies Cérice-François Melchior de Vogüé, een telg uit één van de oudste Franse adellijke families. Inmiddels zijn we zo’n 20 generaties verder en is het domaine nog steeds ‘in de familie’. Dat wil zeggen, in de gezamenlijke handen van co-gérantes Claire de Causans en Marie de Ladoucette, kleindochters van Comte Georges de Vogüé. Deze laatste graaf Georges (comte is Frans voor graaf) stond 52 jaar lang aan het hoofd van het familiebedrijf en is tevens de naamgever van het domaine. En zo is de cirkel dus rond en bevinden we ons weer in het heden.

Het huidige team van Domaine Comte Georges de Vogüé bestaat uit: (op de foto van links naar rechts) Jean-Luc Pépin (sales), Eric Bourgogne (wijngaardmanagement), and François Millet (wijnmaker en technisch directeur).

De wijnen van Domaine Comte Georges de Vogüé

Het totale wijngaardareaal van het domaine behelst slecht 12,5 ha, maar wát voor hectares! Zo is Comte de Vogüé eigenaar van 7.2 ha in de fameuze Grand Cru Le Musigny. Dat komt neer op 70% van de gehele wijngaard. Daarnaast bezit het domaine het 2.75 ha in de Grand Cru Bonnes-Mares en 1.8 ha in de Premier Cru wijngaarden Chambolle-Musigny “Les Baudes” en Chambolle-Musigny “Les Fuées”. Tenslotte is er nog 0.65 ha in Premier Cru Chambolle-Musigny "Les Amoureuses", een wijngaard die wijnen voortbrengt die in stijl en karakter vergelijkbaar zijn met de grote pinots van Musigny. Aan de wijnen van Les Amoureuses, een Premier Cru, wordt daarom door kenners geregeld Grand Cru kwaliteit toegedicht.

Comte Georges de Vogüé Musigny blanc

Van de 7.2 ha in Musigny Grand Cru, is 0.65 ha beplant met chardonnay. Hier wordt een bijzonder verfijnde witte wijn van gemaakt. Deze Musigny blanc is misschien wel de meest zeldzame witte Grand Cru uit Bourgogne. Het overige deel is pinot noir. Leuk feitje voor bij de borrel: Musigny (Côte de Nuits) en Corton (Côte de Beaune) zijn de enige twee Grand Cru appellations in de Côte d’Or die zowel de productie van rode als witte wijn toestaan.

Aan die witte Musigny Grand Cru zit overigens een bijzonder verhaal vast. Na de oogst van 1993 moeten de chardonnay stokken wegens ouderdom worden vervangen door jonge exemplaren. Uit eigen beweging besluit François Millet daarop zijn witte Musigny de jaren erna te declasseren van Grand Cru naar de regionale appellation Bourgogne blanc. De village appellation Chambolle-Musigny valt af, omdat die de aanplant van chardonnay niet toestaat. Pas in 2015 - een goede 25 jaar later - prijkt er weer ‘Grand Cru’ op het etiket. In interviews laat François Millet weten om ethische redenen geen Grand Cru wijn te willen maken van stokken die minder dan 25 jaar oud zijn. Dit is volgens hem de tijd is die de plant minimaal nodig zou hebben om zich het terroir eigen te maken.

Wettelijk gezien had Millet gewoon een Grand Cru wijn mogen produceren van de druiven van zijn jonge stokken. Hij heeft echter een té groot groot verantwoordelijkheidsgevoel om voor Grand Cru niveau met minder dan perfectie genoegen te nemen. Van alle grote Bourgognehuizen die een aandeel hebben in Musigny Grand Cru, was en is Comte Georges de Vogüé namelijk het enige dat daar nog een witte wijn van produceert.

De filosofie van Domaine Comte Georges de Vogüé

De filosofie van het team van Domaine Comte Georges de Vogüé laat zich als volgt omschrijven: het streven naar de perfecte expressie van het exceptionele terroir van de verschillende wijngaarden. En dat gebeurt door de natuur zoveel mogelijk zijn gang te laten gaan. De wijngaarden worden in principe dan ook biologisch verbouwd, hoewel het domaine niet biologisch gecertificeerd is. Wijngaardmanager Eric Bourgogne: "We gebruiken geen enkele vorm van bemesting of verbeteraar, omdat we geloven dat de bodem zelfvoorzienend is."

Ook in de kelder wordt er alles aan gedaan om de perfecte terroirexpressie te krijgen. Het gebruik van nieuwe eikenhouten vaten, waarvan de smaak zeker in jonge wijn kan overheersen, is met opzet dan ook zeer subtiel: slechts 35-40% voor de Grands Crus. In een interview met Decanter was Millet daar heel duidelijk over: “Het gebruik van te veel nieuw hout maskeert in mijn ogen de bijzondere verschillen tussen onze verschillende wijnen. Dit is onze manier om deze buitengewone Crus eer aan te doen.”

"Pas in 2015 - een goede 25 jaar later - prijkt er weer ‘Grand Cru’ op het etiket"

Leuk feitje voor bij de borrel: Musigny (Côte de Nuits) en Corton (Côte de Beaune) zijn de enige twee Grand Cru appellations in de Côte d’Or die zowel de productie van rode als witte wijn toestaan.

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux
 

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux

Bekijk blog
10 dingen die je moet weten over Egon Müller
 

10 dingen die je moet weten over Egon Müller

Bekijk blog
Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied
 

Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd