De zomer is begonnen, en dat betekent maar één ding: tijd voor de Barbecue! Wij, op het Best of Whiskies hoofdkwartier, zijn er gek op om een mooi stuk vlees te grillen en te roken. Voor deze blog gaan we een van onze recepte delen voor de ouderwetse Bourbon Glazed Spareribs.
Voor goede ribbetjes moet je allereerst de perfecte saus maken, dus laten we beginnen om die echte BBQ saus te creëren. Eerst een drammetje bourbon om even goed tot rust te komen.
Ingredienten:
- Blanton’s Bourbon whiskey of iedere andere Bourbon moet werken. Ongeveer 4 eetlepels, of meer als je wil!
- 4 stukken eersteklas spareribs.
- 3 tenen knoflook, geperst en klaar voor gebruik
- 1 theelepel olijfolie om de uitjes te fruiten (geen zorgen, dat wordt later behandeld).
- 200 gram versnipperde sjalotjes, of andere zoete uien (zoals gele uien)
- 200ml gewoon kraanwater (gelieve niet in de whiskey te gebruiken).
- 3 theelepels tabasco of een andere pepersaus.
- 2 eetlepels appelciderazijn.
- 2 eetlepels Worcestershire sauce.
- Zo'n 60ml honing of ahornsiroop. Ik gebruik liever honing.
- 350ml ketchup.
- 2 theelepels Dijon mosterd.
- 240 gram bruine suiker, persoonlijk gebruik ik basterdsuiker.
- 1/2 theelepel gemalen zwarte peper voor dat "oomph" effect.
- Een zeer fijn gesneden chilipepertje, of gebruik de Carolina Reaper als je het echt pittig wilt maken!
- 2 theelepels zout
- 1/2 theelepel komijn.
Heb je alles? Mooi, laten we dan beginnen met de voorbereiding.
Fruiten is iets wat in ieder gerecht staat. Maar hoe fruit je nou uitjes? Fruiten betekent niets anders dan dat je de uien glazeerd in een koekenpan in olijfolie. Zorg ervoor dat je het vuur niet te hoog zet, als olijfolie te heet wordt, komen de demonen los.
Aan het einde van het fruiten, wanneer ze beginnen te carameliseren, voeg je de knoflook toe en fruit dit ook kort mee. Als alles bruinig is geworden, gooi je de knoflook en uien over in een sauspan en voeg je de tabasco, appelciderazijn, Worcestershire saus, honing, water, ketchup, mosterd en bourbon toe. Alle "natte" ingrediënten dus.
Warm roerend met een garde langzaam op en voeg komijn, zout, peper, chilipeper en basterd suiker toe (de "droge" ingrediënten) en laat dit voor zeker twintig minuten op laag vuur pruttelen. Geloof me, dit is geen goneometrie, je hoeft ook geen Jamie Oliver te zijn, iedereen kan dit.
Tijdens het bereiden van de saus zijn twee dingen belangrijk: roeren en proeven. Is het niet pittig genoeg, voeg wat tabasco of chilipeper toe. Niet genoeg bourbon? Ik mag hopen dat de fles binnen deze twintig minuten niet al leeg is?
Na 20 minuten is de saus klaar. Haal het van het fornuis af en laat het afkoelen.
Drenk de ribben in de saus, zorg dat je het er goed inwrijft en verpak de ribben in aluminiumfolie. Zorg dat je niet alle saus gebruikt, je hebt op de barbecue nog nodig om de ribben te glazuren. Zet de verpakte ribbetjes een nacht (of twee) in de koelkast, zodat het vlees de smaken van de saus goed kan absorberen.
Wanneer de barbecue aanstaat komt het belangrijke: grill de ribben langzaam. Net zoals bij distilleren, hoe langer het duurt, hoe beter het is voor de smaak. Zorg dus dat de barbecue niet te warm staat en hou de ribben vochtig door ze regelmatig te bestrijken met de overgebleven saus.
Geniet van de ribs!
Blog door Nils van Rijn