Alleen voor echte nerds - Springbank 21

Alleen voor echte nerds - Springbank 21

Zo nu en dan wordt een whisky gehyped op de welbekende internetfora en whisky gerelateerde Facebook pagina's. De prijzen lopen hoog op bij de investeerders en dergelijke flessen gaan niet vaak open. Dat is ongelooflijk zonde!

Het is dus mijn nobele taak om jullie hier alles over te vertellen en te melden wat ik vind van deze nieuwe toevoeging aan de WhiskyNerds verzameling. Hier bij het Best of Whiskies hoofdkantoor maken we de dure flessen nog wel gewoon open, zo ook dit juweeltje. Voordat ik mijn bevindingen ga delen, laat ik beginnen met een beetje achtergrondinformatie over deze WhiskyNerds.

De WhiskyNerds is een onafhankelijke bottelaar van Nederland, die slechts een handvol whisky's heeft gereleased tot nu to. Ze zijn niet bezig alles uit te brengen wat ze kunnen kopen, maar wachten liever tot dat speciale moment waarop ze een uitzonderlijk vat kunnen krijgen die bij hun filosofie past. Om het in hun woorden te omschrijven:

"Flessen uitgebracht onder de naam Whisky Nerds zal een zeldzaam evenement zijn. Maar als de whisky in je glas zit, kun je er veilig vanuit gaan dat alleen de hoogste standaard goed genoeg was, om te verzekeren dat je de hoogste kwaliteit hebt."

De meeste leden van de WhiskyNerds gemeenschap, zoals Bram van Glabbeek en Floris Kooistra, hebben hun strepen verdiend in de internationale whiskywereld. En ja, WhiskyNerds bestaat uit meer leden dan alleen deze twee. De overige leden zijn absoluut niet minder belangrijk voor het bestaan van de WhiskyNerds. De meeste leden zijn te vinden op internationale whiskyfestivals, tijdens de jaarlijkse trips naar Campbeltown, of het Feis Ile festival op Islay. Hier zijn ze om het jaarlijks beschikbare aanbod van exclusieve whisky's in te slaan. Na posities te bekleden bij de Usquebaugh Society en de Dutch Independent Whisky Society, besloten de leden van WhiskyNerds hun passie te volgen en begonnen ze met het bottelen van hun eigen top whisky's.

Ik heb iedere editie tot nu toe geprobeerd, an ik kan eerlijk zeggen dat ze allemaal meer dan 90 punten scoren in mijn persoonlijke proefnotities. Ook moet ik toegeven dat ze achtereen drie Inchmurrins hebben gereleased, daar moest ik wel even van fronsen. Maar de WhiskyNerds kennende, moeten ook deze releases goed zijn. En man, wat een verrassing was dat... Inchmurrin! Ik ben persoonlijk niet de grootste fan van Inchmurrin, maar wie had ooit gedacht dat ik er zo van kon genieten? Oké, toegegeven dat ik eerder mooie Inchmurrins heb gedronken, maar helaas waren de recentere releases niet meer zo aansluitend op mijn smaak als ze ooit waren. Of is mijn smaak misschien niet meer op de Inchmurrin toegespitst?

WhiskyNerds, daarentegen, konden wel aan de verwachtingen voldoen, met scores van over 90 punten bij meerdere erkende whiskyproevers en -bloggers. Mijn kijk op whisky's van WhiskyNerds is dat het vaak extreem goed is. Je kan het zo goed als blind kopen en weet dat je iets goeds in huis haalt.

Toen deze laatste Springbank werd toegevoegd aan het portfolio, wist ik dat het van uitzonderlijke kwaliteit moest zijn. Ik geef onmiddelijk toe dat ik mijn hart heb verloren aan Springbank vanaf het moment dat ik nog hobbymatig met whisky bezig was. Om het in de woorden van Bruce Lee te omschrijven:

"Liefde is als een vriendschap die in brand gestoken wordt. In het begin een vlam, erg mooi, vaak heet en vurig, maar nog steeds licht en flikkerend. Wanneer de liefde groeit, wordt ons hart ook ouder en wordt de liefde als kolen, diep van binnen brandend en niet te doven."

En dat is mijn relatie met Springbank, samengevat in een quote van de grootmeester zelf.

Was deze Springbank ook een 'diep van binnen brandende, niet te doven' situatie? Laten we het uitvinden:

Neus:

Gelijk in de eerste geur komen tonen van dennennaalden en citrusschillen. Limoen, grapefruit, mandarijntjes... meestal heeft Springbank wel wat citrusschil-achtige zuurtjes, of cocosnoot in de geur. Deze is echter veel "schoner"... geen foutjes. Een technische Springbank zou je kunnen zeggen, als die er al ooit is geweest. Na enige tijd in het glas en de duizenden subtiele reacties met zuurstof, ontwikkeld het aroma's van zandkoekjes. Erg aangenaam.

Smaak:

Wederom de schilletjes en dennennaalde... en ja, daar is dat vieze randje (op een hele goede manier) waar Springbank zo om bekend staat. Oh, ik ben zo gek op deze smaak, dit is absoluut mijn dram! Olie, dat is het! Wauw, wauw, wauw... een enorm wauw-effect. De smaak ontwikkelt zich in een meer metalige bijsmaak. Als een kind speelde ik vroeger vaak bij een autokerkhof. Dit brengt me weer helemaal terug in die oude roestige auto's waar ik vroeger in speelde. Verwonderlijk, hoe je geheugen kan werken bij sommige smaken...

Afdronk:

De afdronk is gemiddeld lang, met wederom de plezierige citroenschilletjes en dennennaalden die de boventoon voeren. Het heeft ook een iets groener karakter in de afdronk.

Balans:

Zo ontzettend goed geballanceerd en overweldigend complex, dit is gewoon de definitie van gaaf in een glas. Ik zal de eerste zijn die toegeeft dat ik een liefde heb voor de funky en iets smerige Springbanks, maar dit is absoluut mijn soort dram!

Commentaren:

Voor mij is dit een unieke stijl Springbank, zoals deze kom je ze niet erg vaak tegen. Het is zeker geen goedkoop flesje, maar absoluut iedere stuiver waard. Absoluut een dram die ik iedere Springbankliefhebber kan aanraden.

93 /100 points

Blog by Nils van Rijn