100 punten champagne

100 punten champagne

Roederer Cristal 2008

De afgelopen paar weken was het ongelooflijk warm met temperaturen die opliepen tot bijna 40 graden. Onze ervaring heeft geleerd dat de beste wijn om te drinken als de zon zijn gezicht laat zien, een mousserende wijn is. Afgelopen vrijdag hadden we dus de eenvoudige opdracht om te kiezen welke champagne ontkurkt zou worden.

Vanaf het moment dat we Louis Roederer Cristal 2008 in ons magazijn hadden ontvangen - ongeveer een maand geleden - zijn we nieuwsgierig naar deze 100-punten champagne. Niet alleen ontving deze champagne 100 punten van James Suckling, ook werd deze beloond met 97+ punten van Robert Parker. Deze hoge scores zijn niet totaal onverwacht, want dit is een opmerkelijke Roederer op verschillende manieren.

De 2008 is gebotteld in 2019 en heeft gedurende 8.5 jaar gerijpt met de tweede gisting. Dit is langer dan welke Cristal champagne die ooit is gemaakt. In totaal heeft de 2008 bijna tien jaar gerijpt voordat de fles op de markt verscheen.

Niet alleen is de lange rijpingstijd van de 2008 uitzonderlijk, het heeft ook zijn vruchten afgeworpen voor deze champagne. De wijn was schitterend, en straalde de excellentie uit waar Cristal bekend om staat. Na het openen van de fles werden we direct verwelkomd door de plezierige aroma's van Citrus, wit fruit en de kalkachtige tonen. Hoewel de wijn al tien jaar gerijpt had, was de champagne nog erg jong. Dit werd voornamelijk uitgedrukt in termen van de (zeer aangename) zuurgraad. Ik weet niet eens echt zeker of dit wel echt iets slechts is. Hoewel er nog enorm veel potentie in de wijn zit, zorgde de zuurgraad voor een schitterend gebalanceerd boeket.

Parker omschrijft de Cristal 2008 als:

"Dit is een fantastische wijn met terroir, een dichte en elegante Super-Cristal dat gericht en met de precisie van een laser over het smaakpalet gaat, maar ook zijn textuur behoudt in de voor van sensuele vlezige vruchten."

Na de eerste slok van deze wijn, snapten we gelijk wat werd bedoeld met de "precisie van een laser", wat een levendige smaak, en wat een duidelijke tonen van Citrus en mineralen. Een schitterend gebalanceerde champagne met hintjes van de eerdergenoemde Citrus, maar ook wit fruit, kruiden en een subtiele hint van vanille.

Wat een schitterende en complexe champagne van Louis Roederer! Geef deze champagne nog een paar jaar om verder te ontwikkelen en het kan zelfs een Cristal worden die kan wedijveren met de legendarische 2002.

BOW 9+

Blog door Paul Bollongino

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux
 

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux

Bekijk blog
10 dingen die je moet weten over Egon Müller
 

10 dingen die je moet weten over Egon Müller

Bekijk blog
Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied
 

Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd