Masseto is ongetwijfeld één van de mooiste merlots van de wereld. Al vanaf de eerste jaargang in 1987 wist deze wijn vele fans voor zich te winnen. Ben je benieuwd naar hoe deze cultwijn wordt gemaakt en hoe lang je deze kunt bewaren? Dat en meer lees je in deze blog.
1. Wat betekent de naam Masseto?
De beroemde Russisch-Amerikaanse wijnmaker André Tchelistcheff was een van de eersten die het unieke terroir van het Masseto perceel herkende. Deze heuvel van bijna 7 hectare met blauwe kleigrond identificeerde hij als dé perfecte plek voor merlot. De kleilagen zijn soms zo hard als steen en zien eruit als harde rotsblokken. De Italiaanse benaming voor rots is masso. De naam Masseto is dus een verwijzing naar dit specifieke perceel!
2. Wat maakt het terroir van Masseto nog meer bijzonder?
Naast de heuvel met de specifieke blauwe kleigrond is er nog een ander element dat een essentiële factor is in het terroir van Masseto, namelijk de Tyrreense Zee. Deze ligt op slechts 10 kilometer afstand van de wijngaarden. In de zomer reflecteert het water de zonnestralen, waardoor de wijnstokken indirect van nóg meer zon genieten. Bovendien zorgt de zee voor een subtiel, maar verkoelend briesje. De temperende werking van de bries vertraagt en verlengt het rijpingsproces. Wat resulteert in de perfecte balans tussen tannines en zuren.
De wijnranken staan aangeplant op een miljoenenjaren oude zeebodem, vol met mineralen en fossielen. Deze wijnranken zijn verdeeld over drie sub percelen: Junior, Centrale en Alto. Ieder perceel kent zijn eigen kenmerken en samen vormen ze het unieke karakter van de Masseto wijn. De Alto wijngaard is de hoogstgelegen wijngaard en bestaat uit blauwe klei, zand en kiezelstenen. Het hoogste aandeel van de blauwe pliocene clay ligt in het centrale deel van de heuvel. Dit perceel geeft de wijn de kracht en concentratie die Masseto zo kenmerkt en wordt gezien als het belangrijkste onderdeel van de blend…
Al deze componenten samen zorgen voor de ongeëvenaarde kwaliteit van Masseto. En zoals Masseto zelf zegt: “Above, around, and below; sea. Without it, Masseto would not exist.”
3. Hoe wordt Masseto gemaakt?
“Making Masseto is a balancing act, one feels like a tightrope dancer always on the edge of a precipice.” – Axel Heinz (Estate Director)
Het vinificatieproces wordt door Axel omschreven als zowel een avontuur als een voortdurende ontdekking. In eerste instantie was niet iedereen overtuigd van de potentie van het terroir van Masseto. De bodem van de heuvel is uitdagend; het vergt precisie en expertise om hier kwalitatief goede wijnstokken op te kunnen verbouwen. De blauwe klei is in het najaar koud en nat. In de zomer is dit juist het tegenovergestelde, dan is de grond zeer droog en hard. Een juist wijngaardbeheer is daarom essentieel.
De oogst bestaat uit meerdere rondes, die eind augustus start en soms wel aanhoudt tot de eerste week van oktober. Na het handmatig ontstelen van de trossen worden de druiven nogmaals geselecteerd op kwaliteit om daarna zacht gekneusd te worden. Dan start de fermentatie in betonnen tanks die gemiddeld 21-28 dagen duurt. Daarna wordt het sap overgestoken naar 100% nieuwe barriques, waar de malolactische omzetting en de rijping in plaats vinden. In deze fase van het proces worden alle rondes nog apart behandeld. Na 12 maanden rijping worden de verschillende wijnen met elkaar geblend om daarna weer terug het vat in te gaan voor nog eens 24 maanden houtopvoeding. Het laatste stadium van het vinificatieproces is 12 maanden flesrijping.