1. Waarom behoren de wijnen van Domaine de la Romanée-Conti tot de duurste ter wereld?
Dat is een combinatie van zeer hoge kwaliteit, reputatie en zeldzaamheid en dus vraag en aanbod. Het vlaggenschip van het domein is de Romanée-Conti Grand Cru. Het prijskaartje van enkele tienduizenden euro’s per fles heeft alles te maken met de sublieme kwaliteit in combinatie met zijn cultstatus. De productie bestaat uit slechts 5.000 flessen per jaar. Er kan simpelweg ook niet meer geproduceerd worden met behoud van de hoogstaande kwaliteit, want de wijngaard beslaat maar 1,8 hectare. Met deze beperkte productie zijn de flessen bij de vintage release al schaars, maar blijkt het dan ook nog eens te gaan om een uitmuntend jaar dan stijgt de vraag naar die specifieke wijn natuurlijk nog meer. Dit zorgt ervoor dat de prijs nog verder omhooggedreven wordt.
Alle wijnen van DRC zijn zeer gezocht, de flessen worden dan ook vaak in losse kistjes van 1 fles verkocht. Naast de DRC La Romanée-Conti betaal je voor de ‘instapwijn’ Corton al snel meer dan 1.000 euro. Voor de Monopole La Tache moet je bereid zijn meer dan 4.000 euro te betalen. Dat wijn er is om gedronken te worden gaat helaas niet altijd op. Soms worden wijnen ook gekocht en verzameld voor de investering, iets wat de producenten vaak erg aan het hart gaat.
2. Welke wijnen behoren tot het domein DRC?
Het domein produceert totaal acht verschillende wijnen, afkomstig van acht percelen. Elk perceel heeft een grand cru status. De acht grand cru wijnen van DRC zijn:
• Romanée-Saint Vivant
• Grands Echézeaux
• Echézeaux
• Le Montrachet
• La Tâche
• Le Richebourg
• La Romanée-Conti
• Corton
De meeste wijngaarden in de Bourgogne zijn erg versnipperd en hebben daarom vaak meerdere eigenaren. De percelen La Romanée-Conti en La Tâche hebben maar één eigenaar en je raadt het al, dat is Domaine de la Romanée-Conti. Een wijngaard met slechts een eigenaar wordt ook wel een monopole genoemd.
De allereerste vintage van Domaine de la Romanée-Conti werd al in het jaar 1232 uitgegeven. De druiven waren destijds afkomstig van de wijngaard Le Cloux de Saint-Vivant, wat nu de huidige La Romanée-Conti en La Romanée-Saint Vivant percelen zijn. Omdat het classificatiesysteem toen nog niet zijn intrede had gemaakt, was er nog geen grand cru status verleend aan de wijngaarden. Dit systeem werd pas een aantal eeuwen later ingevoerd.
Corton is een van de recentere wijnen van DRC. Op 11 november 2008 is het pachtcontract tussen prince Florent de Mérode en Domaine de la Romanée-Conti getekend voor een periode van 30 jaar. Een jaar later verscheen de eerste vintage al op de markt. Corton is de enige rode grand cru van de Côte de Beaune. Het is daarom een bijzondere toevoeging aan hun portefeuille. Daarnaast mag het domein sinds enkele jaren een plot Corton-Charlemagne bewerken van een ander hoogstaand wijnhuis uit de regio. Naar verwachting verschijnt daarvan de eerste vintage dit jaar. Benieuwd om welk wijnhuis het hier gaat? Lees dan snel verder!
3. Produceert Domaine de la Romanée-Conti alleen rode wijnen?
Nee, het wijnhuis heeft ook percelen in productie met chardonnay. Het gaat hier onder andere om een klein perceel Le Montrachet. Deze wijngaard is nog kleiner dan die van La Romanée-Conti, namelijk zo’n 0,68 hectare. Daarnaast mag Romanée-Conti sinds 2018 een perceel Corton-Charlemagne van domaine Bonneau du Martray tot hun portfolio rekenen. Het gaat hier om een samenwerking, de grond is dus geen eigendom van het domein. Romanée-Conti heeft in 2019 de eerste oogst binnengehaald en naar verluidt kunnen we de eerste jaargang binnenkort verwachten! Tot slot, heeft DRC ook een mini plot Bâtard-Montrachet, waar slechts twee vaten van worden geproduceerd. Deze wijn houden ze zelf op het domein en is niet beschikbaar voor de verkoop. Geen slechte huiswijn!
4. Wat is het hoogste bedrag waarvoor een DRC ooit is verkocht?
Tijdens de veiling van Sotheby’s in New York in 2018 werd het recordbedrag van $558.000 bereikt. Het ging hier om La Romanée-Conti uit 1945. In dat jaar werden slechts 600 flessen van deze cuvée geproduceerd. De fles was afkomstig uit een privécollectie en had voor aanvang van de veiling een geschatte waarde van $32.000.
5. Wat zijn de beste vintages van Domaine de la Romanée-Conti?
De legendarische jaargangen van het wijnhuis zijn 1929, 1945, 1959, 1969, 1971,1978, 1985, 1990, 1999, 2002, 2005, 2010, 2015 en 2019. De andere jaargangen zijn goed tot zeer goed. Is het een zeer slecht jaar? Dan wordt er gewoon weg geen wijn gemaakt van bepaalde percelen. Dit gebeurde bij de wijngaard La Romanée-Conti in de jaren 1947 t/m 1951.
6. Hoe lang kan ik een fles Domaine Romanée-Conti bewaren?
Mocht je een fles weten te bemachtigen en hem ook daadwerkelijk willen drinken, dan is het aan te raden deze niet te jong te openen. De wijnen van DRC zijn namelijk bedoeld om te rijpen, zodat de wijn zich optimaal kan ontwikkelen. Er wordt aangeraden de wijnen pas na 15 - 20 jaar te openen. Sommige cuvées zijn zelfs na 40 jaar nog schitterend. Ze zeggen niet voor niets, geduld is een schone zaak…
7. Door wie wordt het wijnhuis gerund?
Sinds 1869 is DRC in handen geweest van slechts twee families. Op 79-jarige leeftijd weet Jacques-Marie Duvault zijn droom te verwezenlijken door het verwerven van Romanée-Conti in 1869. Na zijn overlijden wordt het domein verdeeld onder zijn twee dochters. Eén van hen draagt haar aandeel over aan haar dochter Gabrielle Chambon en die geeft vervolgens door aan haar tante Henriette Dupuis. Toen zij stierf is het overgedragen aan haar zus en nichtjes. Het werd daarna eigendom van Jacques Chambon en zijn zus Marie-Dominique Gaudin de Villaine, meisjesnaam Chambon. Tot op heden is de familie Gaudin de Villaine eigenaar van de helft van het landgoed.
In 1942 verkoopt Jacques Chambon zijn aandelen aan Henri Leroy. Die het vervolgens overdraagt aan zijn dochters Pauline Roch en Marcelle (Lalou) Bize-Leroy. Vanaf dit moment is het wijnhuis eigendom van twee families. Lalou Bize-Leroy wordt co-manager samen met Aubert de Villaine. Na haar vertrek neemt Charles Roch het kort over, maar hij komt helaas vroegtijdig te overlijden. Zijn stokje wordt overgenomen door zijn broer Henry-Frédéric Roch. De hedendaagse vertegenwoordigers zijn Aubert de Villaine en Perrine Fenal, de dochter van Lalou Bize-Leroy. Hoewel, nog maar voor even want de Villaine heeft eind maart 2022 aangekondigd dat hij na bijna 60 jaar zijn werkzaamheden aan het einde van dit jaar zal neerleggen. Terug in 1965, toen Aubert zijn intrede maakte, had het wijnhuis niet de status van nu. Hij heeft een grote rol gespeeld in het succes van Domaine de la Romanée-Conti. We kunnen dus wel spreken van een icoon!
De neef van Aubert, Bertrand de Villaine, zal vanaf het nieuwe jaar de kersverse manager zijn. Zo zie je maar dat het echt een familiebedrijf is en dat er in de afgelopen 150 jaar al vele familieleden aan het roer hebben gestaan van dit prachtige wijnhuis.