10 dingen die je moet weten over Chateau Margaux

10 dingen die je moet weten over Chateau Margaux

Zelfs Thomas Jefferson, de derde president van de Verenigde Staten, was op het einde van de 18e eeuw al een fervent bewonderaar van de wijnen van Château Margaux. In die tijd reisde hij nog als ambassadeur naar Frankrijk.

En de wijnen van Château Margaux gaan ver terug: wijnhandelaar William Sokolin wilde in 1989 tijdens een exclusief diner in New York een fles Château Margaux 1787 uit Jeffersons nalatenschap verkopen. Voor een indrukwekkende 500.000 dollar. Maar de fles brak die avond. Hoe dit kon gebeuren is vandaag de dag nog steeds onduidelijk, maar zeker is dat de verzekeringsmaatschappij tussenbeide kwam en een schadevergoeding van 225.000 dollar betaalde. Dat was genoeg om de fles wijn tot op de dag van vandaag een van de duurste ter wereld te maken.

Maar wat maakt deze Grand Vin van Château Margaux eigenlijk zo bijzonder? En waar ligt de wijngaard eigenlijk? Laten we eens een kijkje nemen in de duizelingwekkende wereld van Margaux.

1. Waar ligt Château Margaux?

Château Margaux ligt op de linkeroever van de Gironde in de gelijknamige Bordeaux-appellation. In de Bordeaux-regio Médoc, om precies te zijn. Door de beroemde reputatie van Château Margaux zou je kunnen denken dat de appellation zijn naam te danken heeft aan het wijnhuis. Maar dat is niet waar. In feite heeft de gemeente Margaux, die iets meer dan 1.500 inwoners telt, de appellation in beide gevallen haar naam gegeven.

2. Is het landgoed altijd een château geweest?

Oorspronkelijk was Château Margaux helemaal geen wijndomein, maar een gewoon landbouwbedrijf dat aan het eind van de 15e eeuw in de regio bekend was onder de naam Lamothe. Door de eeuwen heen bouwden verschillende eigenaren het landgoed uit tot een soort kasteel, dat vervolgens tijdens de Franse Revolutie in verval dreigde te raken. In 1802 kocht de markies de Lacolonilla het landgoed en liet het kasteel slopen. In 1816 werd het kasteel zoals we het nu kennen gebouwd.

3 Wie maakte van Château Margaux een wijndomein?

Tijd om een andere naam te introduceren. Lang voordat het château werd gebouwd dankzij de markies de Lacolonilla, kocht Pierre de Lestonnac de eerste percelen tussen 1572 en 1582 en vormde zo het oorspronkelijke wijndomein. Toen Monsieur de Fumel in 1750 Château Margaux kocht, kwamen er nog meer percelen bij. Hij liet de percelen ook beplanten met fijnere druivenrassen en legde zo de basis voor de wereldwijde faam van de wijnen.

Natuurlijk hebben we het hier slechts over een paar hectare wijngaard in totaal. De feitelijke groei tot de huidige omvang van 93 hectare kwam er pas toen de wijnbouw op Château Margaux in de jaren 1960 zwaar werd gecommercialiseerd door de familie Ginestet.

4. Wat maakt de wijngaarden van Château Margaux zo speciaal?

De wijnstokken van Château Margaux gedijen op een van de beste terroirs in de Médoc. De bodem is bijzonder diep en bestaat uit een vier tot elf meter diepe laag kiezels uit de Günz-ijstijd. Juist door deze kiezels heeft de bodem een enorm waterafvoerend vermogen. En dit dwingt de wijnstokken weer om bijzonder diep te wortelen om bij dit water te kunnen.

De bodem heeft ook een hoog kalkgehalte, wat de wijnen hun enorme elegantie geeft. Hoewel niet alle percelen direct aan elkaar grenzen, ligt het hele wijngaardgebied uitsluitend in de gemeente Margaux.

5. Welke druivensoorten verbouwt Château Margaux?

Zoals het de linkeroever van de Gironde betaamt, speelt de druivensoort Cabernet Sauvignon de hoofdrol op Château Margaux, goed voor 75 procent van de totale oppervlakte. Merlot volgt op ruime afstand, aangevuld met kleinere aanplantingen van cabernet franc en petit verdot.

Het witte druivenras Sauvignon Blanc is ook te vinden op 12 hectare.

6. Zijn de Margaux wijnen altijd al beroemd geweest?

6. Zijn de Margaux wijnen altijd al beroemd geweest?

Als Thomas Jefferson in de 18e eeuw lovend was over Château Margaux, dan moeten de wijnen sindsdien steeds prestigieuzer zijn geworden, toch? Nou, dat is maar ten dele waar. Het is waar dat zelfs de Franse Revolutie de kwaliteitsmythe van Château Margaux niet kon veranderen. Het was dan ook meer dan verdiend dat het domein in 1855 de status Premier Grand Cru Classé kreeg als onderdeel van de Bordeauxclassificatie. Het was slechts een van de vier châteaux in Bordeaux - en er zijn er nu vijf.

Zelfs de steeds snellere veranderingen van eigenaar veranderden niets aan de kwaliteit, reputatie en welvaart. Tenminste, tot de jaren 1950. In die tijd kocht de familie Ginestet Château Margaux. Helaas kregen de nieuwe eigenaren te maken met de economische recessie van de jaren '70 en de rampzalige onverkoopbare wijnjaren 1972, 1973 en 1974. Dit had ook economische gevolgen voor de Ginestets. In 1975 probeerden ze daarom het landgoed te verkopen.

Maar pas twee jaar later, in 1977, redde de Griekse ondernemer André Mentzelopoulos Château Margaux. Omdat alle premier châteaux toen al nationale schatten waren en dus alleen in het bezit mochten zijn van Fransen, nam Mentzelopoulos de Franse nationaliteit aan. Hij investeerde enorme bedragen om de wijngaarden en kelders van Château Margaux te restaureren. Met succes! Met de wijnoogst van 1978 maakte margaux een grote comeback in de wereld van de beste wijnen.

Helaas kon Mentzelopoulos niet lang genieten van deze triomf. Hij stierf eind 1980.

7. Wat kenmerkt de Grand Vin?

Cuvées gedomineerd door cabernet sauvignon hebben de reputatie niet alleen bijzonder lang te kunnen rijpen, maar ook bijzonder krachtig te zijn. Dat geldt natuurlijk ook voor de Grand Vin van Château Margaux. De kracht wordt hier echter in toom gehouden door een buitengewoon verfijnde elegantie, die te danken is aan de kalkrijke bodem. Bovendien staat het fruitige bouquet met toetsen van cassis, wilde bessen en zwarte kers op de voorgrond - zonder echter de verfijnde en zijdezachte structuur te onderdrukken.

Zelfs in kleine jaargangen maakt de Grand Vin van Château Margaux indruk met zijn evenwicht en charme. De wijn heeft ook een fenomenaal bewaarpotentieel.

8. Welke andere wijnen produceert Château Margaux?

Naast de Grand Vin is er ook de tweede wijn Pavillon Rouge. Tot 1908 heette de tweede aanwas Château Margaux 2ème vin, voordat het zijn huidige naam kreeg. De productie van Pavillon Rouge werd echter stopgezet in de jaren 1930. Pas in 1977 herintroduceerde André Mentzelopoulos de tweede wijn. In principe is het vinificatieproces bijna identiek aan dat van de Grand Vin. Het enige verschil is dat hier alleen druiven van jonge wijnstokken en gebruikte barriques worden gebruikt. De Pavillon Rouge is eerder verkrijgbaar dan de Grand Vin. Er is ook nog een derde wijn, Margaux, die voor het eerst op de markt kwam in 1997. In 2009 werd er bewust voor gekozen om de hoeveelheid Margaux te verminderen, zodat hij nu over het algemeen alleen verkrijgbaar is in geselecteerde restaurants in Frankrijk, Groot-Brittannië, Japan en de Verenigde Staten.

Er is ook een witte wijn van Château Margaux, Pavillon Blanc. Deze Sauvignon Blanc wordt al sinds de 19e eeuw geproduceerd en is nu een zeldzaamheid. Vanwege de hoge kwaliteitsnormen van het wijnhuis wordt slechts 1/3 van de geoogste druiven gebruikt voor de wijn - de beste van het oogstjaar. De overige druiven worden ook verwerkt en de wijn wordt vervolgens in vaten verkocht aan detailhandelaren of andere producenten. Het doel is om de best mogelijke kwaliteit in het witte assortiment te bereiken.

9. Van wie is Château Margaux?

Na de dood van André Mentzelopoulos in 1980 bleven zijn vrouw Laura en dochter Corinne Château Margaux nog tien jaar alleen runnen. In 1990 verkochten ze echter al hun aandelen aan een Luxemburgs bedrijf, dat grotendeels in handen was van de Italiaanse familie Agnelli (Fiat). Het vorige management werd echter niet veranderd, dus Laura en Corinne Mentzelopoulos bleven in de raad van bestuur zitten.

In 2003 kocht Corinne Mentzelopoulos vervolgens 75 procent van de aandelen terug, waardoor Château Margaux weer in familiehanden was. In 2023 ging Corinne Mentzelopoulos met pensioen en droeg ze de leiding van het bedrijf en de leiding van de raad van toezicht over aan haar twee kinderen Alexis Leven-Mentzelopoulos en Alexandra Petit-Mentzelopoulos.

Toen André Mentzelopoulos in 1977 Château Margaux kocht, legde hij 72 miljoen frank op tafel. Hij kreeg niet alleen het landgoed, maar ook de jaargangen 1974, 1975 en 1976 die in de kelder lagen opgeslagen. Helaas is het niet bekend hoeveel Laura en Corinne Mentzelopoulos ontvingen toen ze het landgoed in 1990 verkochten. Corinne Mentzelopoulos betaalde echter ongeveer 350 miljoen euro om de 75 procent terug te kopen in 2003. Wat een waardestijging binnen 26 jaar! Met dit bedrag is Château Margaux zelfs een van de duurste eigendommen in Frankrijk. Wauw!

10. Wat zijn de beste jaargangen van Chateau Margaux?

Dat is natuurlijk in veel opzichten een kwestie van voorkeur. Maar gemiddeld heb je de volgende jaargangen als uitmuntend of legendarisch:

Chateau Margaux - 1900, 1928, 1953, 1959, 1961, 1979, 1983, 1990, 1996, 2000, 2005, 2009, 2010, 2016, 2018, 2019.

Pavillon Rouge - 1983, 1996, 2000, 2009, 2010, 2016, 2018.

Pavillon Blanc - 1928, 1937, 1986, 1989, 1990, 2006, 2011, 2018.

Springbank en Glengyle, distilleerderijen met meerdere gezichten
 

Springbank en Glengyle, distilleerderijen met meerdere gezichten

Bekijk blog
Talking wine with Jérôme Moitry
 

Talking wine with Jérôme Moitry

Bekijk blog
10 dingen die je moet weten over Hundred Acre Vineyard
 

10 dingen die je moet weten over Hundred Acre Vineyard

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd