Wijnen van Gabriel

De Levensloop van René Gabriel
René Gabriel wordt beschouwd als de meest invloedrijke wijncriticus in de Duitse taal. Hij was lange tijd verantwoordelijk als hoofdinkoper bij Mövenpick Wein en was medeoprichter en auteur van het befaamde WeinWisser.


Van een keukenleerling tot een wijnpaus ...
René Gabriel werd geboren in 1957 in het Zwitserse kanton Nidwalden. Al op 16-jarige leeftijd koos hij voor de culinaire kunst. Na zijn schoolopleiding voltooide hij zijn stage als chef-kok in het Hotel Gütsch in Luzern.


Na het voltooien van zijn stage was Gabriel niet zo zeker van de richting die hij aan zijn leven moest geven, dus pendelde hij enkele jaren tussen verschillende keukens en optredens met zijn band.
Maar in 1986 kwam de gastronomische beslissing: hij nam het Hotel Kreuz in Sempach (Luzern) over. Daar kreeg hij 13 Gault Millaupunten in deze traditionele herberg en presenteerde hij een wijnkaart met meer dan 1000 wijnen, die beroemd was over de hele wereld.
Ueli Prager, de oprichter van Mövenpick, kwam hem op het spoor - en nam hem in 1990 aan als hoofd inkoop en hoofd productmanager.
Tegelijkertijd blies Gabriel de ADV Académie du Vin www.academie.org een nieuw leven in. Daar gaf de wijnkenner vele jaren les op gespecialiseerde cursussen en organiseert hij nog steeds wijnreizen naar het Bordeaux, die hij persoonlijk begeleid als gids.
In 1990 schreef hij zijn eerste boek onder de titel "Bordeaux à Jour". In 1992 lanceerden hij en enkele vrienden de nu succesvolle maandelijkse nieuwsbrief WeinWisser www.weinwisser.com.

Tussen 1994 en 2004 volgden nog 4 boeken, nu onder het merk "Bordeaux Total". In 2005 verliet René Gabriel Mövenpick na 15 jaar maar behield wel een adviserende rol.
In hetzelfde jaar (2005) richtte hij het evenementenbedrijf Weingabriel GmbH www.weingabriel.ch op.


Een handige pocketgids met beoordelingen van 1982 tot 2005 verscheen in 2006.


In 2007 hebben alle partners de bedrijfsaandelen van WeinWisser verkocht aan uitgeverij Konradin. Gabriel bleef werken als consultant en auteur

Het vermakelijk boek van René Gabriel getiteld "Wine Stories" werd in 2008 uitgebracht. In het najaar van 2009 werd het succesvolle boek "Wine stories" ook uitgebracht als een luister-CD.


In het voorjaar van 2010 lanceerden René Gabriel en een partner een universeel glas van hoge kwaliteit voor alle wijnen / druivenrassen.
Het prachtige "Gabriel Glas" wordt geproduceerd en op de markt gebracht onder dezelfde naam Gabriel-Glas GmbH.


In 2014 nam hij het aandelenpakket over van zijn partner en is nu de volledige eigenaar van Gabriel-Glas GmbH in Hallein.
Met de lancering van zijn nieuwe website www.bxtotal.com in 2013 kregen de lezers van Gabriel toegang tot 60.000 wijnnotities en -beoordelingen.


In 2015 kwam zijn nieuwe boek op de markt. De WEINBIBEL is 1000 pagina's dik en meer dan drie kilo zwaar. Hiervan werden meer dan 10.000 exemplaren verkocht ...


Eind 2016 kwam er een einde aan het Mövenpick-tijdperk (na 27 jaar), en trok René Gabriel zich ook terug bij WeinWisser (na 25 jaar). Aan de ene kant wil Gabriel een stapje terug doen, maar zich ook meer concentreren op zijn eigen bedrijven. Misschien kan men ook spreken van een verandering van "Bordeaux paus" naar "wijnplezier apostel".
De website www.bxtotal.com wordt in 2017 voortgezet en aangevuld met wijnproefnotities door André Kunz. De proefnotities stegen in de tussentijd van ongeveer 60.000 naar 120.000 notities. De Bordeaux vintage 2016 werd ook geëvalueerd door André Kunz.


Momenteel heeft Gabriel over een nieuw boek getiteld "Goldenen Nase". Met memoires, verhalen en gedachten ... Uit liefde voor wijn ... Kritisch, veelzijdig maar zeer humoristisch is zijn huidige benadering van wijn.


Gabriel zelf wordt vaak ingehuurd als een presentator van wijnevenementen, staat bekend om zijn radio-interviews en zijn talloze tv-optredens in Duitstalige landen en wordt zeer gewaardeerd door zowel wijnkenners als beginners. Omdat hij zijn enorme expertise informatief en vermakelijk weet uit te leggen.


Een Wijnproeverij met de "Bordeaux Paus" is geen academische proeverij, maar een uitgebreide ervaring en geënsceneerde wijn in zijn mooiste vorm. Met al zijn kennis communiceert René Gabriel altijd één ding heel duidelijk: de essentiële liefde voor wijn!

Lees meer

Wijnen van Gabriel

Goldene Nase
Aan favorieten toegevoegd