Wijnen van Beaulieu Vineyard

Beaulieu Vineyard

Het wijngoed Beaulieu ligt in Rutherford, Californië. Het landgoed dateert uit het begin van de 20e eeuw.

Toen de vrouw van Georges de Latour, Fernande, rond 1900 een ranch met 1,5 hectare grond in Rutherford zag, riep ze uit: "Quelle beau lieu!" oftewel "Wat een mooie plek." Ontroerd door de aanblik, verkocht de Latour zijn succesvolle bedrijf, kocht de 1,5 hectare grote boerderij en stichtte Beaulieu Vineyard met als doel wijnen te produceren die konden wedijveren met die uit zijn thuisland Frankrijk.

In de daaropvolgende decennia bleven Georges en Fernande extra wijngaarden aankopen.

De Latour importeerde wijnstokken die bestand waren tegen ongedierte en bood Europese rassen aan, die vanuit Europa naar zijn collega's in de Californische wijnindustrie werden verscheept.

Georges de Latour bezocht Frankrijk in 1938 op zoek naar een nieuwe wijnmaker toen hij André Tchelistcheff ontmoette. Deze in Rusland geboren wijnmaker inspireerde Georges en hij maakte hem hoofd-wijnmaker bij Beaulieu Vineyard. Bij zijn aankomst in Napa in 1938 gaf hij onmiddellijk vorm en richting aan de filosofie van innovatie en terroir expressie in het wijnmaken, een filosofie die nog steeds bepalend is voor de wijnen van Beaulieu Vineyard.

Bij het proeven van de privéwijn van de familie de Latour uit het wijnjaar 1936, nadat hij bij Beaulieu Vineyard in dienst was getreden, was Tchelistcheff zo onder de indruk dat hij erop aandrong deze wijn te bottelen en te verkopen als de vlaggenschipwijn van de wijnmakerij. In 1941 bracht Beaulieu Vineyard de eerste jaargang van de Private Reserve uit, die de naam Georges de Latour Private Reserve Cabernet Sauvignon kreeg ter nagedachtenis aan de oprichter, die in 1940 was overleden. Dit was de allereerste uitgave van een wijn die later zou worden beschouwd als de originele "cult"-Cabernet van Napa Valley.

André Tchelistcheff wordt beschouwd als de meest invloedrijke wijnmaker in de geschiedenis van Napa Valley. Hij ging in 1973 met pensioen bij Beaulieu Vineyard.

De bevlogenheid van Beaulieu Vineyard om het baanbrekende werk van Tchelistcheff te bevorderen blijkt nog steeds uit zijn aanzienlijke investeringen in het begin van de jaren 2000 in de wijnmaker. In 2010 werd de gerenommeerde wijnmaker Michel Rolland aangetrokken als blending consultant voor de 'reserve'-wijnen van Beaulieu Vineyard.

Beaulieu produceert ook een Georges de Latour wijn van speciaal geselecteerde (de allerbeste) vaten: de "BV Rarity". Deze wijn is alleen verkrijgbaar in magnum.

De erfenis van innovatie bij Beaulieu Vineyard leeft voort via Trevor Durling, de huidige chef-wijnmaker, die pas de vijfde wijnmaker is in de 117-jarige geschiedenis van het wijnhuis.

Veel professionele wijnjournalisten beoordelen de Beaulieu wijnen met hoge scores. De Georges de Latour Private Reserve Cabernet Sauvignon krijgt vaak 95+ punten. James Suckling gaf de wijnen in 2019 de maximale score van 100 poinmts.

Lees meer
Beaulieu Vineyard


Aan favorieten toegevoegd