Wijnen van Roy Estate

Roy Estate

Samen met haar man Charles besluit Shirley Roy in 1999 om Roy Estate op te richten, met als doel het produceren van kwaliteitswijnen die het prachtige landschap van Napa Valley weerspiegelen. Het wijnhuis en de wijngaarden zijn te vinden in de sub-regio Stags Leap, wat gelegen is in het zuidelijke deel van Napa Valley. Dit deel van de vallei is wat koeler door de invloed van de San Pablo Bay.

De zes hectare zijn beplant met Cabernet Sauvignon, Merlot en Petit Verdot. De percelen worden grofweg in twee delen verdeeld door een klein beekje. Dit zorgt ervoor dat beide kanten een eigen bodemsoort hebben. De ene helft heeft een vulkanische bodem en de andere helft heeft juist weer een diepere bodem met meer leem. Het verschil in bodemsoorten is terug te zien aan het feit dat het ene perceel een lagere opbrengst heeft en druiven levert met een andere tanninestructuur. Zo hebben beide percelen hun eigen kwaliteiten.

In de kelder vinden we Philippe Melka. Hij is sinds 2005 de wijnmaker van Roy Estate. Melka is van Franse origine en heeft daar veel ervaring kunnen opdoen bij de gerenommeerde wijnhuizen Château Haut-Brion en Château Pétrus. Zijn motto is: “finding the voice of the vineyard through its terroir”. Daarom worden er zo min mogelijk interventies toegepast om dit het beste tot uitdrukking te laten komen. Melka produceert vier verschillende wijnen: Mr. Evans, Cabernet Sauvignon, Proprietary Red en La Rêveuse. Alle wijnen zijn een blend, waarvan de samenstelling per jaar varieert. Na de vergisting worden de wijnen overgestoken naar houten vaten van Frans eiken. De duur van de rijping hangt af van de wijn, maar ligt gemiddeld tussen de 20 en 30 maanden in.

De totale productie is gelimiteerd en er is zelfs een wachtlijst waarop men zich kan inschrijven om zo’n prachtige fles te kunnen bemachtigen. Daarnaast hebben de wijnen vanaf de eerste vintage al hoge scores mogen ontvangen van bekende wijnjournalisten, zoals Robert Parker en James Suckling.

Lees meer
Roy Estate
Aan favorieten toegevoegd