Wijnen van Chateau Pavie-Decesse

Chateau Pavie-Decesse

Het verhaal van Pavie Decesse gaat terug tot het midden van de 19e eeuw, waar Monsieur Adolphe Pigasse de eerste bekende eigenaar wordt van Château Pavie-Decesse. Na de Eerste Wereldoorlog moest de toenmalige eigenaar Ferdinand Bouffard zijn wijngaard verkopen aan M. Marzelle, die later de Grand Cru Classé titel voor Pavie-Decesse behaalde in het Saint-Emilion klassement van 1954. In 1970 nam de familie Valette het beheer van Pavie-Decesse over en verwierf het uiteindelijk in 1990. In 1997 kocht Gérard Perse het domein.

Pavie-Decesse is een kleine wijngaard van 3,5 hectare die in 1885 werd losgemaakt van Château Pavie. Ondanks het feit dat de wijngaard een vergelijkbaar terroir heeft met Château Pavie, heeft Pavie-Decesse een geheel eigen karakter.

De wijngaarden liggen volledig op het kalksteenplateau van Saint-Emilion en Merlot is het overheersende druivenras met 90% van de wijnstokken, de overige 10% is Cabernet Franc. De bodem bestaat uit klei en de "zeesterrenkalk" die de wijn een uitgesproken frisheid geeft met florale en minerale aspecten.

Het oogsten en sorteren gebeurt handmatig. De wijn wordt vergist in drie houten vaten met temperatuurregeling om de verschillende partijen wijn gescheiden te houden en de uiteindelijke blend te verfijnen. De wijn blijft drie weken op de schil en de malolactische gisting vindt plaats in vaten. Na de gisting rijpt de wijn 18 tot 24 maanden in nieuwe eikenhouten vaten. De uiteindelijke assemblage gebeurt zonder bewerking of filtering.

Pavie Decesse is een zeer gewaardeerde wijn bij wijnliefhebbers en professionele wijnrecensenten. Recentere uitstekende jaargangen zijn onder andere 1998, 2000, 2003, 2005, 2009, 2010, 2015, 2016.

Lees meer
Chateau Pavie-Decesse


Aan favorieten toegevoegd