Wijnen van Chateau La Violette

Chateau La Violette

Château La Violette is te vinden in het hart van de Pomerol appellatie in de Bordeaux streek. Het landgoed was eerst in handen van een kuiper, die wijnvaten maakte voor andere wijnhuizen. Pas in de late jaren van de 18e eeuw kwam het landgoed bekend te staan om zijn wijnen.

De wijngaarden van La Violette liggen op het Pomerol-plateau. Een plateau met een uitstekend terroir voor de productie van kwaliteitswijnen. De bodem van het plateau bestaat uit een combinatie van klei, kalksteen met grind. De oudste wijnstokken hebben een leeftijd van wel 60 jaar of ouder. De wijngaarden zijn nu beplant met 100% merlot. Voorheen stonden ook cabernet franc stokken aangeplant. De opbrengsten per hectare zijn zeer laag, soms ligt het aantal slechts op de 18 hectoliter per hectare. Dit zorgt voor druiven van hoge kwaliteit.

De trossen worden met de hand binnen gehaald. Nadat de oogst binnen is ondergaan de druiven een koude maceratie van gemiddeld 20 dagen. De vergisting vindt plaats in houten vaten van Frans eiken. De vergisting wordt gevolgd door een rijping op vat voor gemiddeld 24 maanden. Het resultaat is een gelaagde wijn met zachte tannines, veel fruit en een lange afdronk. Een typerend kenmerk van deze wijn is het viooltjes-aroma. Om die reden draagt het wijnhuis dan ook de naam Violette.

Château La Violette heeft de afgelopen jaren een goede reputatie opgebouwd en de kwaliteit neemt per jaar toe. La Violette behoort tot de top van Pomerol! De beste jaargangen zijn 2006, 2008, 2009, 2010, 2012, 2015, 2017 en 2018.

Lees meer
Chateau La Violette