Whiskies van Miltonduff

Miltonduff

Miltonduff is een loyale en zeer bekende Speyside whisky, met zijn karakter als een zoete wandeling in het bos dankzij zijn tonen van gedroogd fruit, hout en bloemen. De Miltonduff distilleerderij heeft diverse releases op de markt gebracht, zoals de Miltonduff 2007 Gordon & MacPhail en de Pluscarden 38 Years Old Silver Seal Gioachino Rossini Il Barbiere di Siviglia, een Miltonduff whisky die zich incognito op de markt bevindt. Naast zijn eigen distillery bottelingen produceert Miltonduff tevens de bekende Mosstowie Single Malt Whisky, wat wordt geproduceerd met het gebruik van de Lomond still.

De Miltonduff distilleerderij is officieel opgericht in 1824 en is daarmee een van de vele distilleerderijen die tot leven is gekomen kort na de Excise Act van 1823. Er zijn bronnen die beweren dat het distilleren al veel eerder op illegale wijze plaatsvond onder de naam “Milton”, ook al is er geen hard bewijs voor deze theorie te vinden. Het is wel redelijk zeker dat de distilleerderij vernoemd is naar de nabijgelegen stad Miltonduff, en dat de distilleerderij is opgericht door Robert Bain en Andrew Peary. In 1866 verkochten zij Miltonduff aan William Stuart, de toenmalige co-eigenaar van de Highland Park distilleerderij. Stuart was tot 1895 de enige eigenaar van Miltonduff, hierna kocht de firma Thomas Yool & Co. een gedeelde van de aandelen van de distilleerderij. De Miltonduff distilleerderij deed het erg goed onder de leiding van William Stuart; hij liet een extra still house aanbouwen, installeerde nieuwe mashing apparatuur en breidde de productiecapaciteit uit tot 1,3 miljoen liter per jaar.

In 1936 werd de Miltonduff distilleerderij overgenomen door Hiram Walker in 1936, wat op zijn beurt werd overgenomen door Allied Distillers. Deze verandering bracht veel positieve ontwikkelingen met zich mee. Miltonduff werd gerenoveerd, er werd uitgebreid met twee extra stills en de eerdergenoemde Lomond Stills werden geïnstalleerd om Mosstowie Single Malt Whisky te produceren. Echter werd de productie van Mosstowie in 1981 beëindigd. De Lomond stills werden vervangen door twee gewone stills, waarna de productie van Miltonduff Single Malt Whisky verder kon worden uitgebreid.

De Miltonduff distilleerderij is momenteel in het bezit van Pernod Ricard.

Lees meer
Aan favorieten toegevoegd