Glenlivet

The Glenlivet Single Malt Whisky

Sinds zijn oprichting is The Glenlivet bijna continu operationeel geweest en is de distilleerderij met succes uitgegroeid tot een van de meest welvarende distilleerderijen ter wereld. The Glenlivet Founders Reserve en The Glenlivet Nadurra Oloroso zijn enkele voorbeelden van de zeer geliefde edities van de core-range van The Glenlivet, en met exclusieve releases zoals The Glenlivet Cellar Collection 1890 is The Glenlivet erg geliefd bij zowel gepassioneerde verzamelaars als beginnende whiskyliefhebbers!

De geschiedenis van The Glenlivet is begonnen kort na de Exice Act van 1823, een wetgeving die was ingevoerd door de Hertog van Gordon. Deze wet maakte het distilleerders mogelijk om op basis van het bezit van een vergunning legaal whisky te mogen produceren. Kort na de Exice Act verzochten talloze distillers tot de legalisatie van hun distilleerderij, waaronder George Smith, de eigenaar van een boerderijstokerij in Upper Drumin. Omdat de distilleerderij was gevestigd aan de vallei “Livet” vlakbij de Glen River, noemde Smith zijn distilleerderij "Glenlivet". Volgens de legende dreigden afgunstige concurrerende distillers in het Livet-gebied de distilleerderij te verbranden, waardoor Smith geforceerd was zichzelf te beschermen door openlijk elke dag twee pistolen te dragen, tot aan de dag van zijn overlijden. Desondanks bleef Smith The Glenlivet distilleerderij succesvol runnen en gaf hij het vakmanschap door aan zijn zoon John Gordon Smith.

John Gordon Smith richtte ook een distilleerderij op nabij het dorp Tomintoul, echter had dit niet veel succes. George Smith kocht de zogenaamde "Delnabo-distilleerderij" met de intentie de productie tot volle capaciteit te verhogen. Smith doopte de distilleerderij om tot “Cairngorn" en hield zowel Cairngorn als The Glenlivet volledig operationeel voor een lange tijdsperiode, maar de kosten van het onderhouden van twee distilleerderijen konden niet opwegen tegen inspanningen die gepaard gingen met het beantwoorden van de toenemende vraag naar Schotse whisky. In samenwerking met John Gordon Smith liet George Smith in 1858 The Glenlivet herbouwen vlakbij de Minmore Farm. Zowel de locatie in Cairngorn als Upper Drumin van de voormalige Glenlivet-distilleerderij werden gesloten en het apparatuur werd overgebracht naar het gloednieuwe gebouw van Glenlivet, de Glenlivet-distilleerderij zoals we die vandaag kennen.

George Smith stierf in 1871 en John Gordon Smith zette de nalatenschap van zijn vader met succes voort. Uiteraard bleef de welvaart van Glenlivet niet onopgemerkt door de concurrentie. Diverse andere distillers brachten en whisky uit waarin de naam “Glenlivet" was verweven, in een verwoede poging het ongeëvenaarde succes van The Glenlivet te vervalsen. John Gordon nam juridische stappen om de naam "The Glenlivet" te claimen als merknaam, waarin hijtot op zekere hoogte in zijn gelijk werd gesteld. John Gordon kreeg het alleenrecht om de merknaam “Glenlivet” te gebruiken, echter behielden ander distillers het recht om de naam “Glenlivet" te gebruiken als voor- of achtervoegsel. Dit resulteerde in het ontstaan van distilleerderijen zoals de “Macallan-Glenlivet".

The Glenlivet bleef lange tijd het nalatenschap van de familie Smith. Zo werd de distilleerderij overgedragen aan de neef en achterneef van John Gordon Smith, genaamd George Smith Grant en zijn zoon Bill Smith Grant. In de loop der jaren is The Glenlivet gefuseerd met verschillende distilleerderijen zoals Glen Grant en Longmorn. Drie jaar na het overlijden van Bill Smith Grant in 1975 werd The Glenlivet gekocht door het internationale Seagram Distillers PLC, wat op zijn beurt in 2000 weer werd overgenomen door Pernod Ricard.

Opmerkelijk genoeg bleef The Glenlivet volledig operationeel tijdens de wereldwijde economische recessie omstreeks 1930, wat ongeveer een decennium aanhield. The Glenlivet is enkel tijdens de Tweede Wereldoorlog voor een korte periode inactief geweest, een uitstekende prestatie! The Glenlivet werkt momenteel aan het verdrievoudigen van de productiecapaciteit tot maar liefst veertig miljoen liter pure alcohol per jaar. Hierdoor zal The Glenlivet uitgroeien tot de meest producerende distilleerderij ter wereld!

Lees meer
filter

Whiskies van Glenlivet

DistilleerderijNaam Jaar l. SVA
Serge Valentin is een van de meest schrijvende whiskyliefhebbers en de voornaamste bron van whiskyrecensies. Serge gebruikt een schaal van 100 voor zijn beoordelingen.
GGR
Gal Granov wordt gezien als een van de actiefste van alle onafhankelijke whiskybloggers van dit moment, een rijzende ster in het whiskycircuit. Gal gebruikt een schaal van 100 voor zijn beoordelingen.
Other
BOW
Wij beoordelen de meeste whisky's zelf op een schaal van 100. Is er geen beoordeling, dan publiceren we scores van andere bekende whiskyrecensenten in deze kolom.
#
Aantal flessen in voorraad
Prijs (incl. BTW)
Glenlivet • 1954 Years Old Gordon & MacPhail Private Collection Cask 1412 41% 1954 0,70 90 91 91 1 € 9.503,30 € 11.498,99


Out of stock

DistilleerderijNaam Jaar l. SVA
Serge Valentin is een van de meest schrijvende whiskyliefhebbers en de voornaamste bron van whiskyrecensies. Serge gebruikt een schaal van 100 voor zijn beoordelingen.
GGR
Gal Granov wordt gezien als een van de actiefste van alle onafhankelijke whiskybloggers van dit moment, een rijzende ster in het whiskycircuit. Gal gebruikt een schaal van 100 voor zijn beoordelingen.
Other
BOW
Wij beoordelen de meeste whisky's zelf op een schaal van 100. Is er geen beoordeling, dan publiceren we scores van andere bekende whiskyrecensenten in deze kolom.
#
Aantal flessen in voorraad
Prijs (incl. BTW)
Glenlivet • 10 Years Old The Ultimate Cask 901272 46% 2006 0,70 84 0 uitverkocht
Glenlivet • 12 Years Old Classic Golf Courses of Scotland - St Andrews 43% NV 0,70 0 uitverkocht
Glenlivet • 12 Years Old Pure Single Malt 40% NV 0,70 0 uitverkocht
Glenlivet • 12 Years Old Pure Single Malt No Box 40% NV 0,70 0 uitverkocht
Glenlivet • 12 Years Old The Ultimate Cask Strength Cask 900246 64.4% 2007 0,70 0 uitverkocht
Glenlivet • 12 Years Old Unhurried Since 1824 40% NV 0,75 0 uitverkocht
Glenlivet • 12 Years Old Unhurried Since 1824 DUTY FREE 40% (Into neck) NV 1,0 83 0 uitverkocht
Glenlivet • 15 Years Old French Oak Reserve 40% NV 0,70 0 uitverkocht
Glenlivet • 15 Years Old The French Oak Reserve 2015 40% NV 0,70 82 0 uitverkocht
Glenlivet • 18 Years Old 2015 43% NV 0,70 88 0 uitverkocht
Glenlivet • 18 Years Old 2016 43% NV 0,70 0 uitverkocht
Glenlivet • 18 Years Old Dark Label 43% NV 0,70 85 0 uitverkocht
Glenlivet • 18 Years Old Dark Label 43% (Into Neck) NV 0,70 85 0 uitverkocht
Glenlivet • 18 Years Old two-part label unhurried since 1824 43% NV 0,70 0 uitverkocht
Glenlivet • 9 Years Old The Ultimate Sherry Cask 5543 43% (Into Neck) 1985 0,70 0 uitverkocht