De beste wijnen uit Douro

De Douro-regio in het noorden van Portugal staat natuurlijk bekend om zijn portwijn, die zijn naam dankt aan de kronkelende Douro-rivier die van oost naar west stroomt en in Porto uitmondt in de Atlantische Oceaan. Dit gebied heeft een ruig terrein met verschillende terroirs en hoogtes. De wijngaarden, gelegen op steile, dorre hellingen en smalle rotsachtige terrassen langs de rivier en zijn zijrivieren, bieden een UNESCO Werelderfgoedlandschap vergelijkbaar met de Oostenrijkse Wachau wijnstreek.

Douro dankt zijn faam ook aan de vele inheemse druivenrassen. Rode variëteiten zoals Sousão en Tinta Amarela (Trincadeira), naast witte tegenhangers zoals Malvasia Fina, Moscatel, Rabigato, Gouveio en Viosinho, geven Douro-wijnen een unieke vingerafdruk. Opvallende druiven als Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinto Cao, Touriga Franca en Touriga Nacional spelen een centrale rol, vooral in de portproductie.

Tegenwoordig maken producenten uit Douro ook gewaardeerde rode wijnen van hoge kwaliteit van de diverse inheemse druivenrassen. De diversiteit van de regio en de inheemse druivensoorten onderstrepen de wereldwijde faam van deze wijnen.

Alle wijnen uit Douro
Douro

Geschiedenis van wijnen uit Douro

Historisch gezien speelde de rivier de Douro een centrale rol in de mogelijkheden van de wijnbouw in de Douro-regio. Sinds de 17e eeuw is de rivier een integraal onderdeel van de productie van versterkte wijn langs de steile oevers.

Portwijnen werden stroomafwaarts vervoerd van de wijngaarden in Rabelo-boten en gerijpt in de kelders van Vila Nova de Gaia in Porto, een praktijk die nog steeds bestaat. Een bezoek aan Porto en de wijngaarden stroomopwaarts nemen je mee terug in de tijd.

De druiven van Douro-wijnen

In de Dourovallei bevatten de wijngaarden meer dan 80 druivensoorten, soms meer dan 20 soorten binnen één perceel.

De belangrijkste variëteiten zijn Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinto Cao en Tinta Roriz (Tempranillo). Van hen is Touriga Franca de meest aangeplante variëteit, terwijl Touriga Nacional wordt beschouwd als onderdeel van de hoogste kwaliteitswijnen. Daarnaast worden er verschillende internationale druivensoorten gebruikt, zoals Gewürztraminer, Cabernet Sauvignon en Sauvignon Blanc.

Het terroir van Douro-wijnen

Het terroir van de Dourovallei is een mix van hoogte, blootstelling aan de zon, wind, bodemrijkdom en toegang tot water van de Douro-rivier. De vallei is onderverdeeld in Baixo Corgo, Cima Corgo en Douro Superior, elk met een uniek klimaat.

Baixo Corgo, in het westen, ontvangt veel regen, wat lichtere wijnen oplevert. Douro Superior ligt in het binnenland en is heet, heeft terrasvormige wijngaarden en extreme omstandigheden. Cima Corgo, de thuisbasis van Pinhão, is het hart van de Douro en produceert Ports van topklasse. De steile wijngaarden zorgen voor een gevarieerde rijping als gevolg van de invloed van de rivier of de hoogte, waardoor er vaak meerdere oogsten nodig zijn, waardoor de totale oogsttijd langer is.

De regio herbergt beroemde historische wijngaarden zoals Fonseca's landgoederen Cruzeiro, Santo António en Panascal.

Classificaties van wijnen uit Douro

Tinto Douro
Tinto Douro, bekend onder de gewaardeerde Douro Reds, wordt gekenmerkt door zijn volle samenstelling. Binnen de Douro-regio draagt een overvloed aan inheemse druivensoorten bij aan het kenmerkende profiel, waaronder Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinta Roriz (tempranillo) en Tinta Cão. Opmerkelijk is de toenemende prevalentie van droge 'tinto'-blends binnen de hedendaagse wijnbouwpraktijken.

Douro Blanco
Douro Branco wijnen zijn delicate witte wijnen die worden gekenmerkt door hun lichte body en verfrissende kwaliteiten. Hoewel ze minimale fruitige smaken bieden, zorgen ze voor een unieke en complexe drinkervaring. Ze omvatten variëteiten zoals Rabigato, Viosinho, Gouveio en Folgazão, die soms moeilijk te vinden zijn door hun beperkte beschikbaarheid.

Wijnstijlen door rijping
Er worden verschillende wijnstijlen geproduceerd in deze regio, met namen die verwant zijn aan andere Denominaciones in Spanje. Joven of Barrica zijn wijnen die een beperkte rijping ondergaan, waarbij echte Joven-wijnen geen rijping ondergaan, terwijl Barrica-variëteiten ongeveer 4 maanden in eiken vaten doorbrengen. Crianza wijnen rijpen minimaal 12 maanden, met minstens 24 maanden rijping voordat ze worden vrijgegeven. Reserva is de classificatie voor wijnen die 36 maanden rijpen, waarvan minimaal 12 maanden in eiken vaten, en Gran Reserva is 60 maanden gerijpt, waarvan minimaal 24 maanden in eiken vaten.

Wat is een vintage port?

Vintage Port staat voor het hoogste niveau van vakmanschap in port, uitsluitend afkomstig van druiven uit een bepaald oogstjaar en vormt ruwweg twee procent van de totale portproductie. Elk porthuis beslist onafhankelijk op basis van kwaliteit, gemiddeld ongeveer drie keer per decennium. De beslissing om port tot vintage port uit te roepen is van groot belang om de reputatie van de sector hoog te houden. Vintage ports rijpen meestal maximaal tweeënhalf jaar in vaten, maar moeten nog tien tot veertig jaar rijpen in de fles om hun beste kwaliteit te tonen.


Single Quinta Vintage Ports zijn afkomstig van één enkel domein, in tegenstelling tot andere ports die afkomstig zijn van meerdere domeinen (quintas).

Wat is een tawny port?

In de hiërarchie van Ports is vintage Port de 'koning', terwijl tawny Port de gewaardeerde titel van 'koningin' draagt en deelt in de glorie op het toppunt. Tawnies kunnen worden gebotteld met een leeftijdsaanduiding: 10, 20, 30, 40 of 50 jaar oud. De leeftijdsaanduidingen zijn uiteraard benaderingen en alle wijnen moeten ter goedkeuring worden voorgelegd aan de IVDP.

Wat is een Colheita port?

Colheita, wat 'oogst' betekent in het Portugees, staat voor wijn afkomstig van één enkel jaar en ondergaat een rijpingsproces van minimaal zeven jaar in houten vaten voordat hij gebotteld wordt. Tijdens deze rijping krijgt de wijn geleidelijk kenmerken die lijken op die van een tawny port. Hoewel veel colheitas een langere rijpingsperiode ondergaan, variërend van 50 tot 100 jaar, staan er meestal twee data op het etiket: het oogstjaar en het jaar van botteling. Dit laatste is belangrijk, want colheitas verbeteren over het algemeen niet significant als ze eenmaal gebotteld zijn, hoewel ze de neiging hebben om hun kwaliteit op peil te houden door de lange rijping op hout.

Wat is een Ruby Port?

Ruby port is de meest eenvoudige en goedkoopste port. Ze rijpen ongeveer twee jaar in grote eiken vaten, zijn bedoeld om jong gedronken te worden en bieden een mix van rode kwaliteitsdruiven uit verschillende oogstjaren.

Wat is een LBV-poort?

Late-Bottled Vintage Port, afgeleid van een single-vintage Ruby Port, ondergaat tot zes jaar vatrijping. Zoet in stijl met een gematigde zuurgraad en strakkere tannines, LBV's zijn een populaire keuze.



Aan favorieten toegevoegd