De geschiedenis van Daftmill begint...

De geschiedenis van Daftmill begint...

Daftmill 2006 summer batch release


Soms openen we een fles die anders zou zijn geëindigd als een museumstuk in iemands whiskyverzameling, om de komende decennia niet geopend te worden, of nog erger, gekocht puur als een investering. Volgens ons is whisky gemaakt met maar één doel: om gedronken te worden. Mijn advies is dus om die flessen die je hebt te openen en om ervan te genieten. Het is net zoiets als het hebben van een auto of een motor: als je er niet op/in rijdt, dan kun je er moeilijk van genieten. Carpe Diem, drink whisky en geniet ervan.
Hoe dan ook, voordat we deze 12 jaar oude whisky gaan proberen, laten we het verhaal van Daftmill eerst eens bekijken. Ieder goed verhaal komt natuurlijk met een klein beetje geschiedenis.

Alvorens ik iets te ver ga als whiskynerd, wil ik eerst zeggen dat Daftmill geen enkele concessie heeft gedaan toen ze begonnen. Er zijn geen investeerders aangetrokken, geen vaten zijn verkocht, alle mogelijke partners zijn afgewezen, etc. En dat is misschien wel de beste investering, want twaalf jaar later hebben ze de wereld versteld doen staan met twee releases: de Inaugural Release 2005 en de Summer Batch Release 2006. Er worden slechts om en nabij de honderd vaten per jaar gemaakt, tijdens de zogenaamde “vrije tijd” van de boerderij. Dat houdt in twee maanden in de winter en twee maanden in de zomer worden gewijd aan het maken van Whisky. Lekker traditioneel! Ik ben gek op deze doe-het-zelfmentaliteit.

De flessen van hun eerste release gaan momenteel voor meer dan €1000,- over de toonbank! Die prijs is in een kwestie van maanden gestoord veel omhoog gegaan! Maar weten al die kopers die meer dan €1000,- uitgeven aan een fles whisky wel hoe deze smaakt? Er zijn slechts weinigen die het weten, en waarschijnlijk nog minder die er nieuwsgierig naar zijn. Bij deze flessen gaat het allemaal om winst maken. Serge Valentin heeft hem gelukkig wel gedronken, en is op WhiskyFun erg lovend over deze nieuwe distilleerderij.
Wij staan er hetzelfde in: we willen de whisky drinken! Helaas hebben we geen Inaugural Release beschikbaar. Toch hebben we onze handen weten te leggen op een Daftmill 2006 en we wilden toch een dram proberen van deze nieuwe distilleerderij. Technisch gezien kun je dit “huiswerk maken” noemen, toch voelt het een stuk aangenamer.

De Distilleerderij

De Daftmill distilleerderij ligt precies op de grens tussen de Eastern Highlands en de Lowlands. Om heel precies te zijn in het plaatsje Fife. Door zijn lichte en fruitige karakter, wordt Daftmill door de makers geclassificeerd als een Lowlands whisky. Deze nieuweling in de Schotse whiskyindustrie is opgericht in 2005, en de eerste fles die uitgebracht werd, de Inaugural Release, was 12 jaar later.

De distilleerderij is opgericht in de oude molen van de voormalige Daftmill boerderij, uit het jaar 1655. In 1984 werd het gekocht door de gebroeders Cuthbert, twee fanatieke boerenjongens wier familie al zes generaties gerst verbouwde. De broers droomden er altijd al van om hun eigen distilleerderij te hebben, en kregen het uiteindelijk voor elkaar om de Pitlair Estate te kopen, de grond waarop de boerderij te vinden was. Daftmill als naam refereert naar de Daft Burn, een stroom waarop de molen van de boerderij draait. Door een optische illusie, lijkt de Daft Burn de verkeerde kant op te stromen, namelijk bergopwaarts, in plaats van bergaf. Dit is dus ook waarom de stroom (en daarmee ook de molen) ‘Daft’ worden genoemd. De malle molen dus.

Het gerst dat gebruikt wordt voor het distilleren wordt verbouwd op de akkers van Daftmill. Er zijn slechts weinig distilleerderijen die hun eigen gerst nog verbouwen. Waarschijnlijk zijn ze zelfs op een hand te tellen. Ook het water dat gebruikt wordt bij Daftmill komt uit hun eigen bron. Het enige dat Daftmill niet zelf aanlevert voor het distilleerproces, zijn de vaten. Momenteel gebruikt Daftmill zowel bourbon- als sherryvaten. Los daarvan kun je stellen dat Daftmill de jongste, kleinste en meest zelfvoorzienende distilleerderij is die in Schotland te vinden is. Een heuse boerderijstijl, ambachtelijke, “Single estate” distilleerderij. Het is dus niet verbazingwekkend dat het ‘Daft’ wordt genoemd.

Zo, na dit kleine achtergrondverhaal, laten we overgaan op het belangrijkste onderdeel. Een klein slokje proberen afkomstig van dit distilleerderijtje uit Fife.

Daftmill Summer release 2006

Neus:
Zandkoekjes en limoentaart, dat zijn de eerste dingen die je gelijk te binnen schieten. Kort daarna komen de banaantjes, vanille en abrikozen die langzaam aan ontwikkelen in een Reine Claude pruimen. De neus blijft zich ontwikkelen en blijft meer tonen geven, het daagt je uit om weer iets nieuws te ontdekken.

Smaak:
Na de eerste slok lijkt het alsof er spontaan overal om mij heen muziek klinkt. The Presidents of the United States of America zingen mij toe: “Millions of peaches, peaches for me. Millions of peaches, peaches for free”… hoewel, het is natuurlijk niet echt gratis, want ook deze editie begint al redelijk in de prijs op te lopen. Maar WAUW, deze dram is ontzettend aangenaam! Weer koment de zandkoekjes, de limoentaart en de Reine Claude terug. Maar de boventoon is perzik, heerlijke perziktonen.

Afdronk:
Groene appeltjes, bananen, galiameloen, abrikozen, gewoon een grote tropisch-fruitverrassing!

Balans en complexiteit:
De dram is perfect in balans, zowel in de neus als in de smaak, met een afdronk van tropisch fruit.

Commentaren:
Fife heeft zichzelf als gebied weer terug op de kaart gezet met deze dram. Het verschilt enorm van andere Lowlands whisky’s, hoewel het misschien wel enigszins overeenkomsten toont met een goed fruitige Rosebank. Ik word erg gelukkig dat we niet genept worden met een slechte whisky die veel te duur verkocht wordt, deze fles is iedere cent waard. Een hoge standaard, een topkwaliteit, geen concessies, ambachtelijk gemaakt en dat maakt dat er weinig is om niet van te houden in deze dram.

Het doet mij en de whiskywereld ontzettend goed om te zien dat in een wereld als deze – waar distilleerderijen ongeveer alles verkopen tussen gin en 3-jaar-oude whisky van geringe kwaliteit met een heel marketingbureau erachter – er een distilleerderij begint die de tijd neemt om een eerlijk en mooi product op de markt te brengen. Dank aan de gebroeders Cuthbert die de traditie van het whisky maken in ere houden. Dit is een distilleerderij waar we nog veel van gaan horen, en ik kijk er nu al naar uit!


BOW: 89/100

Blog door Nils van Rijn

10 dingen die je moet weten over Chateau Margaux
 

10 dingen die je moet weten over Chateau Margaux

Bekijk blog
Talking wine met Andrea Heinzinger
 

Talking wine met Andrea Heinzinger

Bekijk blog
10 dingen die je moet weten over Dom Perignon
 

10 dingen die je moet weten over Dom Perignon

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd