Chateau Lafite Rothschild 1870 - een tijdcapsule

Chateau Lafite Rothschild 1870 - een tijdcapsule

Een tijdcapsule, dat is hoe je deze legendarische fles Chateau Lafite Rothschild 1870 (herkurkt in 1980) het best kan omschrijven. In 1870, terwijl de Frans-Pruisische oorlog woedde in Noord Frankrijk, was er een ander gevecht gaande in de wijngaarden. De wijnluis Phylloxera was vanuit Amerika overgekomen, en zorgde voor vernietiging van wijnstokken door heel Europa. Dit is mogelijk de laatste wijn die gemaakt is door Chateau Lafite Rothschild die we kunnen scharen onder "pre-phylloxera" wijnen. 

In die tijd (pre-phylloxera) zagen de wijngaarden er totaal anders uit dan hoe we ze vandaag kennen. De wijnstokken waren verspreid over de velden en groeiden gewoon op de grond. Deze wijnen werden enkel gemaakt door mensenhand, en de hand van moeder natuur.

Hoe zal deze wijn zijn na 148 jaar?!

Voor onze ervaring kozen we de schitterende locatie restaurant De Nederlanden, aan de oevers van de Vecht, in het historische plaatsje Vreeland. We waren behoorlijk gespannen en vroegen ons af of de fles nog goed was, en of de wijn wel zou zijn wat we ervan zouden verwachten, hadden we niet te hoge verwachtingen? De kurk kwam er niet in zijn geheel uit, dus de spanning hield nog iets langer aan. De poreuze kurk was tegen onze verwachtingen in, omdat de fles in 1980 herkurkt was.

Na een kortstondig gevecht met de kurk, was de wijn geopend. Er was geen terugweg meer...

Langzaam schonken we de wijn... en ja, alles leek goed te zijn. De kleur was terracotta bruin, met tinten oranje, en de eerste impressie in de neus was gekookte groente met een klein vleugje munt dat snel omsloeg naar rozenbottel. We gaven de wijn wat tijd om open te breken en naarmate de wijn ontwikkelde, proefden we steeds meer. Pruimen, gedroogde abrikozen, aardbeien, de tannine begon zich te ontwikkelen. Het ene moment detecteerden we aardse tonen van paddestoelen en gevallen herfstbladeren, niet veel later waren er hintjes van After Eight en kruiden zoals laurier en thijm. Deze caleidoscoop van smaken en geuren ging door gedurende twee uur! Later werd de wijn meer een Bourgogne-stijl met cedarhout en sinaasappeljam en een lange, aanhoudende afdronk die we waarschijnlijk nooit zullen vergeten.

In een woord - fenomenaal.

BOW 10+

Blog door Frank

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux
 

Het verschil tussen de linker- en rechteroever van Bordeaux

Bekijk blog
10 dingen die je moet weten over Egon Müller
 

10 dingen die je moet weten over Egon Müller

Bekijk blog
Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied
 

Napa Valley: De geschiedenis van een prestigieus wijngebied

Bekijk blog
Aan favorieten toegevoegd